Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (5 februarie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În aceste duminici liturgia ne propune așa-numita Predică de pe munte, în Evanghelia după sfântul Matei. După ce a prezentat duminica trecută Fericirile, astăzi scoate în evidență cuvintele lui Isus care descriu misiunea discipolilor săi în lume (cf. Mt 5,13-16). El folosește metaforele sării și luminii și cuvintele sale sunt adresate discipolilor din orice timp, deci și nouă.

Isus ne invită să fim o reflexie a luminii sale, prin mărturia faptelor bune. Și spune: "Așa să strălucească lumina voastră înaintea oamenilor ca să vadă faptele voastre bune și să-l preamărească pe Tatăl vostru care este în ceruri" (Mt 5,16). Aceste cuvinte subliniază că noi putem fi recunoscuți ca adevărați discipoli ai celui care este Lumina lumii, nu în cuvinte, ci din faptele noastre. De fapt, mai ales comportamentul nostru - în bine și în rău - lasă un semn în ceilalți. Deci avem o datorie și o responsabilitate față de darul primit: lumina credinței, care este în noi prin intermediul lui Cristos și al acțiunii Duhului Sfânt, nu trebuie s-o ținem ca și cum ar fi proprietatea noastră. În schimb suntem chemați s-o facem să strălucească în lume, s-o dăruim celorlalți prin faptele bune. Și cât de mult are nevoie lumea de lumina evangheliei care transformă, vindecă și garantează mântuirea celui care o primește! Această lumină noi trebuie s-o ducem cu faptele noastre bune.

Lumina credinței noastre, dăruindu-se, nu se stinge ci se întărește. În schimb poate să dispară dacă n-o alimentăm cu iubire și cu faptele de caritate. Astfel imaginea luminii se întâlnește cu cea a sării. Pagina evanghelică ne spune, de fapt, că noi, ca discipoli ai lui Cristos, suntem și "sarea pământului" (v. 13). Sarea este un element care, în timp ce dă gust, ferește mâncarea de alterare și de stricare - în timpul lui Isus nu erau frigidere! -. Prin urmare, misiunea creștinilor în societate este aceea de a da "gust" vieții cu credința și iubirea pe care Cristos ne-a dăruit-o și în același timp să țină departe germenii poluați ai egoismului, invidiei, vorbirii de rău, și așa mai departe. Acești germeni strică țesutul comunităților noastre, care în schimb trebuie să strălucească precum niște locuri de primire, de solidaritate, de reconciliere. Pentru a îndeplini această misiune, este nevoie ca noi înșine cei dintâi să fim eliberați de degenerarea corupătoare a influențelor lumești, contrare lui Cristos și evangheliei; și această purificare nu se termină niciodată, trebuie făcută încontinuu, trebuie făcut în fiecare zi!

Fiecare dintre noi este chemat să fie lumină și sare în propriul mediu de viață zilnică, perseverând în misiunea de a regenera realitatea umană în spiritul evangheliei și în perspectiva împărăției lui Dumnezeu. Să ne fie de ajutor mereu ocrotirea Mariei Preasfinte, prima discipolă a lui Isus și model al credincioșilor care trăiesc în fiecare zi în istorie vocația și misiunea lor. Mama noastră să ne ajute să ne lăsăm mereu purificați și luminați de Domnul, pentru a deveni la rândul nostru "sare a pământului" și "lumină a lumii".

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Astăzi, în Italia, se celebrează Ziua pentru viață, cu tema "Femei și bărbați pentru viață pe urma sfintei Tereza de Calcutta". Mă unesc cu episcopii italieni în a dori o curajoasă acțiune educativă în favoarea vieții umane. Fiecare viață este sacră! Să ducem înainte cultura vieții ca răspuns la logica rebutului și a scăderii demografice; să fim aproape și împreună să ne rugăm pentru copiii care sunt în pericolul întreruperii de sarcină, precum și pentru persoanele care se află la sfârșitul vieții - fiecare viață este sacră! - pentru ca nimeni să nu fie lăsat singur și iubirea să apere sensul vieții. Să ne amintim de cuvintele Maicii Tereza: "Viața este frumusețe, admir-o; viața este viață, apăr-o!", fie cu pruncul care urmează să se nască, fie cu persoana care este aproape să moară: fiecare viață este sacră!

Îi salut pe toți cei care lucrează pentru viață, pe profesorii din Universitățile romane și pe cei care colaborează pentru formarea noilor generații, pentru ca să fie capabili să construiască o societate primitoare și demnă pentru orice persoană.

Salut pe toți pelerinii, familiile, grupurile parohiale și asociațiile care provin din diferite părți ale lumii. Îndeosebi, îi salut pe credincioșii din Viena, Granada, Melilla, Acquaviva della Fonti și Bari; precum și pe studenții din Penafiel (Portugalia) și Badajoz (Spania)

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Poftă bună și la revedere!

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat