Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Recomandarea scrisorilor Sfântului Părinte papa Francisc și a CRSM (Conferința Română a Superioarelor Majore) și CSMR (Conferința Superiorilor Majori din România) adresate tinerilor ce se pregătesc pentru celebrarea Sinodului Episcopilor din anul 2018

Dragi tineri,

Sfântul Părinte papa Francisc a ținut să vă împărtășească un semn de prețuire și adevărată dragoste părintească, anunțându-vă cu bucurie că viitorul Sinod al Episcopilor va fi dedicat tinerilor și vocației lor. Scrisoarea a apărut chiar în ziua în care a fost făcută declarația cu tema noului Sinod al Episcopilor din anul 2018.

Deși știu că ați luat act de conținutul ei din mijloacele noastre de comunicare, vă rog să-mi permiteți să v-o prezentăm și noi cu dorința de a vă însoți în toată această perioadă când sunteți chemați să vă pregătiți pentru a trăi și celebra acest moment, întrucât, cum spune Sfântul Părinte, viitorul Sinod al Episcopilor nu e doar unul "despre tineri", ci este un adevărat Sinod "al tinerilor", care au de adus și de prezentat lumii crezul și oferta lor pentru binele întregii Biserici și al omenirii.

Suntem fericiți să vă reamintim să primiți cu bucurie și însuflețire acest gest de mare iubire din partea Sfântului Părinte și a întregii Biserici.

În aceeași recomandare doresc să vă împărtășesc o altă inițiativă care vine din partea CSMR și CRSM, conferințe ale persoanelor consacrate, cu privire la angajarea lor la programul pregătitor la Sinodul ce va avea loc în octombrie 2018.

Dragi tineri, având un asemenea semn de prețuire din partea lui Cristos, a Bisericii, a Sfântului Părinte și a persoanelor consacrate, vă îndemn ca în toate inițiativele formative, pastorale și catehetice să vă îndreptați gândul spre acest moment de o importanță așa de mare, a Sinodului, și, fiecare în parte, în programele asociative a tuturor structurilor de tineri din dieceza noastră, precum: școlile de toate gradele, Acțiunea Catolică, Scout, asociațiile parohiale, grupurile de voluntari și asociațiile pentru viață, să aveți mereu gândul și privirea îndreptată spre Isus, prietenul tuturor, așa încât însăși viața voastră să fie o căutare continuă a căilor cele mai bune spre împlinirea chemării voastre de a fi "lumină a lumii și sare a pământului", o vocație ce trebuie să vă umple inima de curaj, spre bucuria tuturor celor ce vă cunosc și vă iubesc.

Odată cu recomandarea acestor două scrisori, noi, episcopii și preoții, vă asigurăm de prețuirea și dragostea noastră, cu care vă încurajăm și vă însoțim în rugăciune pentru acest mare eveniment.

Cu îmbrățișarea noastră părintească,

Petru Gherghel, episcop de Iași

*

În anexă textul celor două scrisori: a CRSM și CSMR România și a papei Francisc.

*

Conferința Română a Superioarelor Majore
Conferința Superiorilor Majori din România
Prot. nr. 1/7 ianuarie 2017

Preasfinția Voastră!

Vă scriem la început de an din partea Conferinței Superioarelor Majore și a Conferinței Superiorilor Majori din România, cu urarea făcută rugăciune, de a primi har peste har de la bunul Dumnezeu!

Dorim să vă supunem atenției propunerea și rugămintea noastră ca organizarea și celebrarea Zilei Persoanelor Consacrate (2 februarie) precum și a Duminicii Bunului Păstor dedicată vocațiilor să fie îngrijită de persoanele consacrate împreună cu tinerii din dieceza pe care o păstoriți, în colaborare cu clerul din diferitele parohii. Două sunt motivele din care s-a născut intenția acestei inițiative. Întâi de toate, ne-am lăsat inspirați de tema următorului Sinod al Episcopilor care va avea în inima sa discernământul vocațional al tinerilor. Apoi, călăuziți de aceeași intuiție, consiliile celor două Conferințe ale Institutelor de Viață Consacrată din România au propus un trieniu de rugăciune și reflecție pentru adunările noastre generale anuale având aceeași temă, trieniu ce va începe cu 2017.

Vă rugăm, prin prezenta scrisoare, să luați în considerare această propunere, astfel încât pastorația vocațională în Biserica locală să fie expresia unei simțiri și preocupări comune, pentru ca Domnul să trimită lucrători în secerișul său.

Mulțumindu-vă anticipat pentru atenția acordată acestei propuneri, vă asigurăm în continuare de rugăciunea și slujirea noastră în via Domnului a Bisericii locale din România!

Cu recunoștință în Domnul,

Sr. Regina Birou, SFMA,
președinte CRSM

Pr. Marius Taloș, SJ,
președinte CSMR

*

Scrisoarea Sfântului Părinte papa Francisc către tineri la prezentarea documentului pregătitor al celei de-a XV-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor din 2018

vineri, 13 ianuarie 2017

Preaiubiți tineri,

Sunt bucuros să vă anunț că în octombrie 2018 se va celebra Sinodul Episcopilor cu tema "Tinerii, credința și discernământul vocațional". Am voit ca să fiți voi în centrul atenției pentru că vă port în inimă. Chiar astăzi este prezentat Documentul pregătitor, pe care-l încredințez și vouă ca "busolă" de-a lungul acestui drum.

Îmi vin în minte cuvintele pe care Dumnezeu le-a adresat lui Abraham: "Ieși din țara ta și din neamul tău și din casa tatălui tău spre țara pe care ți-o voi arăta" (Gen 12,1). Aceste cuvinte sunt astăzi adresate și vouă: sunt cuvinte ale unui Tată care vă invită să "ieșiți" pentru a vă lansa spre un viitor necunoscut, dar aducător de realizări sigure, întâlnire la care el însuși vă însoțește. Vă invit să ascultați glasul lui Dumnezeu care răsună în inimile voastre prin suflul Duhului Sfânt.

Când Dumnezeu i-a spus lui Abraham: "Ieși", ce anume voia să-i spună? Desigur, nu să fugă de ai săi sau de lume. Invitația sa a fost una puternică, o chemare, pentru ca să lase totul și să meargă spre o țară nouă. Care este pentru noi astăzi această țară nouă, dacă nu o societate mai dreaptă și fraternă pe care voi o doriți profund și pe care vreți s-o construiți până la periferiile lumii?

Însă astăzi, din păcate, acel "Ieși" asumă și o semnificație diferită. Cea a încălcării legii, a nedreptății și a războiului. Mulți tineri sunt supuși șantajului violenței și constrânși să fugă din țara lor natală. Strigătul său urcă la Dumnezeu, ca acela al lui Israel sclav al asupririi faraonului (cf. Ex 2,23).

Doresc să vă amintesc și cuvintele pe care Isus le-a spus într-o zi ucenicilor care îl întrebau: "Rabbi [...], unde locuiești?". El a răspuns: "Veniți și veți vedea" (In 1,38-39). Și spre voi Isus își îndreaptă privirea și vă invită să mergeți la el. Preaiubiți tineri, ați întâlnit această privire? Ați auzit acest glas? Ați simțit acest impuls de a porni la drum? Sunt sigur că, deși zgomotul și buimăceala par să domnească în lume, această chemare continuă să răsune în sufletul vostru pentru a-l deschide la bucuria deplină. Acest lucru va fi posibil în măsura în care, și prin însoțirea făcută de călăuze experte, veți ști să întreprindeți un itinerar de discernământ pentru a descoperi proiectul lui Dumnezeu cu privire la viața voastră. Și atunci când drumul vostru este marcat de precaritate și de cădere, Dumnezeu bogat în milostivire întinde mâna sa pentru a vă ridica.

La Cracovia, la deschiderea ultimei Zile Mondiale a Tineretului, v-am întrebat de mai multe ori: "Lucrurile se pot schimba?" Și voi ați strigat împreună cu zgomot: "Da". Acel strigăt se naște din inima voastră tânără care nu suportă nedreptatea și nu se poate pleca în fața culturii rebutului, nici să cedeze în fața globalizării indiferenței. Ascultați acel strigăt care se înalță din interiorul vostru! Chiar și atunci când simțiți, ca profetul Ieremia, lipsa de experiență a vârstei voastre tinere, Dumnezeu vă încurajează să mergeți acolo unde el vă trimite: "Nu-ți fie teamă [...] căci eu sunt cu tine ca să te ocrotesc" (Ier 1,8).

O lume mai bună se construiește și datorită vouă, grație voinței voastre de schimbare și grație generozității voastre. Nu vă fie frică să-l ascultați pe Duhul care vă sugerează alegeri îndrăznețe, nu întârziați atunci când conștiința vă cere să riscați pentru a-l urma pe Învățătorul. Și Biserica dorește să stea în ascultarea glasului vostru, a sensibilității voastre, a credinței voastre; chiar și a îndoielilor voastre și a criticilor voastre. Faceți să se audă strigătul vostru, lăsați-l să răsune în comunități și faceți să ajungă la păstori. Sfântul Benedict le recomanda abaților să-i consulte și pe tineri înainte de orice alegere importantă, pentru că "adesea Domnul revelează soluția cea mai bună chiar celui mai tânăr" (Regula sfântului Benedict III, 3).

Astfel, și pe drumul acestui Sinod, eu și frații mei episcopi vrem să devenim și mai mult "colaboratori ai bucuriei voastre" (2Cor 1,24). Vă încredințez Mariei din Nazaret, o tânără ca voi spre care Dumnezeu și-a îndreptat privirea sa iubitoare, pentru ca să vă ia de mână și să vă conducă la bucuria unui "Iată-mă" deplin și generos (cf. Lc 1,38).

Cu afect patern,

Francisc


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat