Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rocco Buttiglione: "Aprofundându-l pe Wojtyła se înțelege Amoris laetitia"

De Rocco Buttiglione

Prezentăm patru scurte paragrafe din lucrarea filozofului, politicianului și academicianului italian, care a fost ministru de două ori, parlamentar european și este profund cunoscător al gândirii și magisteriului sfântului Ioan Paul al II-lea.

Ne-am oprit asupra filozofiei lui Wojtyła deoarece credem că ea ajută la înțelegerea magisteriului sfântului Ioan Paul al II-lea mai în profunzime și la evitarea interpretărilor unilaterale. Este cunoscută bătălia sfântului Ioan Paul al II-lea împotriva eticii situației și, mai în general, împotriva noii teologii morale. Trebuie să concludem că el a fost pur și simplu un apărător al obiectivismului în etică și trebuie identificat deci cu o poziție tradiționalistă? Nu. Deja în lumina a ceea ce am spus până acum este clar că el a propus o revoluție în teologie morală care ar fi trebuit să depășească și să reînțeleagă în sine etica situației. Această revoluție n-a fost înțeleasă și a fost respinsă de mulți teologi moraliști care vorbeau în numele "cotiturii antropologice în teologia morală". Ei s-au opus învățăturii papei. Propunerea sfântului Ioan Paul al II-lea a fost în mod substanțial respinsă sau cel puțin a rămas neînțeleasă din partea multor "tradiționaliști" care au văzut în ea confirmarea propriilor poziții cu privire la obiectivitatea eticii, dar au trecut sub tăcere aspectul său inovator. Tocmai pentru aceasta magisteriul sfântului Ioan Paul al II-lea conține încă multe potențialități neexprimate. Mie mi se pare că papa Francisc cu exortația apostolică post-sinodală Amoris laetitia se situează exact pe linia acestor potențialități neexprimate. (...)

Acum probabil că înțelegem mai bine abordarea papei Francisc și eroarea unora dintre criticii săi. Criticii presupun un subiect creștin bine format, în care pasiunile sunt în întregime supuse rațiunii, care trăiește într-o societate care facilitează sau măcar nu împiedică perceperea ordinii juste a valorilor și a bunurilor morale. Papa vede o umanitate suferindă, formată în mare parte din vieți stricate, căreia totuși trebuie să i se comunice vestea cea bună că Dumnezeu îi iubește și în cheamă la comuniunea cu El și cu toți oamenii. Uneori acești oameni nu sunt deloc creștini și trebuie să ne confruntăm cu culturile lor, cu ansamblul de valori și de nonvalori care sunt proprii fiecăreia dintre ele. (...)

Mulți critici ai lui Amoris laetitia o opun lui Veritatis splendor. Același lucru îl fac unii presupuși susținători care o consideră un soi de revanșă a teologiei situației împotriva sfântului Ioan Paul al II-lea. Greșesc unii și greșesc ceilalți. Eroarea se naște din faptul de a nu lua în considerare faptul că papa Francisc se pune pe terenul nu al justificării actului, ci al circumstanțelor atenuante subiective care diminuează responsabilitatea agentului. Acest lucru este propriu echilibrului eticii catolice și distinge etica realista a sfântului Ioan Paul al II-lea de etica obiectivistă a unor adversari ai papei Francisc. (...)

Desigur nu s-a schimbat nimic din punctul de vedere al teologiei căsătoriei. Papa nu spune, contrar cu ceea ce pretind cei mai gogomani dintre criticii săi (și chiar unii falși susținători ai săi): acum divorțații recăsătoriți sunt admiși la împărtășanie. Spune eventual că acum sunt admiși la spovadă. Să meargă la duhovnic, să spună motivațiile lor, dacă au, și duhovnicul, împreună cu penitentul, va evalua. Ieri divorțații recăsătoriți erau păcătoși de tip deosebit, aproape excomunicați (nu excomunicați, ci și neadmiși la împărtășanie afară de cazul în care nu se angajează să trăiască "precum frați și surori"). Acum au devenit păcătoși obișnuiți. (...)

(După Vatican Insider, 3 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat