Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Darul de la Milano oferit papei: un plan pentru a elimina foamea copiilor

De Andrea Tornielli

Un plan pentru a extirpa foamea celor 13.000 de copii din Milano care n-au suficient de mâncare. Este cadoul pe care-l va primi papa Francisc în timpul vizitei sale în oraș la 25 martie 2017: asta a revelat Giuseppe Guzzetti, președinte al Fundației Cariplo, care deja a finanțat proiectul cu 12 milioane de euro și care este și sponsor al vizitei. Anunțul a fost dat în cursul unei conferințe de presă în arhiepiscopie, luni 27 februarie 2017.

"Dăm o contribuție cu mare plăcere, așa cum este în tradiție atunci când un papă vine în Lombardia - a spus avocatul Guzzetti -. Am vrea să oferim și un cadou foarte precis papei: Caritas-ul ne-a spus că există 13.000 de copii care îndură foamea la Milano. Am organizat în câteva zile un proiect pentru a extirpa acest fenomen în trei ani. Când l-am întâlnit pe Francisc mi-a spus: «Dumneavoastră și fundațiile trebuie să înfruntați problema copiilor». Pentru aceasta am pus la dispoziție imediat două milioane și contactăm diferite entități cu un obiectiv de 25 de milioane, 12 milioane îi punem noi. Îmi face plăcere că alte două mari realități - Intesa San Paolo și Fondazione Vismara - au contribuit cu 3 și respectiv 4 milioane. Obiectivul este de a ne întâlni la sfârșitul trieniului pentru a face în așa fel încât la Milano copii să nu trebuiască să îndure foamea. Avem și un proiect la scară națională".

Cardinalul Angelo Scola a pregătit o rugăciune pentru a însoți această perioadă de pregătire. În discursul său a subliniat patru intervenții importante: "Preocuparea papei se concentrează asupra esențialului și cât privește creștinii, asupra lui Isus Cristos ca milostivire a Tatălui. Acest lucru produce bucuria Evangheliei și ne permite fiecăruia dintre noi acea reluare așa de necesară. Tu, papa Francisc, vino la Milano pentru a ne confirma cu privire la ceea ce contează până la urmă în viață! A genera comunitate - a subliniat arhiepiscopul - este ceva ce îi interesează pe toți, independent de credința fiecăruia".

Scola a subliniat că programul vizitei - va începe cu întâlnirea la Case Bianche în periferia de est și apoi va fi centrală întâlnirea și prânzul cu pușcăriașii de la "San Vittore" - "enunță o realitate care este la inima papei: Evanghelia depășește orice excludere". În al treilea rând, cardinalul a amintit stilul de exercitare a slujirii papei, "care se joacă personal și asta îi permite să-i întâlnească pe toți și să devină o emblemă a culturii întâlnirii. Întâlnește simpatie și a celor care nu cred și mai ales în popor. Acțiunea sa unește gesturi, exemple, o cultură inspirată din țara sa (pe care încă o înțelegem cu greu), și în învățătură. Este necesar să primim integral acest stil și această persoană". În sfârșit, arhiepiscopul a amintit că vizita "ne va da și ocazia de a face în așa fel încât metropola noastră să crească tot mai mult într-o deschidere universală față de toți și să fie un loc de întâlniri, de popoare și de culturi. O misiune pe care o avem și care va fi accentuată în următoarele două sau trei decenii".

La conferința de presă au participat președintele regiunii Lombardia, Roberto Maroni, și primarul de Milano, Giuseppe Sala: amândoi au amintit marea așteptare, angajarea respectivelor instituții pentru a garanta siguranța dar au subliniat și că orașul nu va fi deloc "blindat". "Așteptarea este foarte puternică - a spus Sala - și așteptarea mea personală este în aceeași măsură. Această vizită nu va fi desigur blindată, chiar dacă vom acorda multă atenția siguranței. Ar fi complet contrar spiritului Sfântului Părinte". Prefecții de Milano și Monza și primarul de Monza au vorbit despre cifre: se prevede venirea a cel puțin jumătate de milion de persoane. Pentru deplasări au fost implicate căile ferate Trenor, cu garnituri speciale. Autocarele care se vor apropia de zona Liturghiei, la parcul Monza, vor fi între 2.500-3.000.

Cât privește costurile, a vorbit Monseniorul Bruno Marinoni, conducătorul organizării vizitei pentru Dieceza de Milano: "Cea mai mare parte a costurilor se va referi la participarea oamenilor. Am estimat circa trei milioane și 235.000 euro drept cheltuieli în ansamblu. Pentru organizarea voluntarilor 75.000 euro; pentru comunicare 30.000 euro; pentru materialul distribuit credincioșilor pentru Liturghie 230.000 euro; pentru cele două întâlniri de la Milano, în Dom și în cartierul Case Bianche, circa 100.000 euro. Partea leului - a adăugat Marinoni - o va face desigur zona din Monza: scenă de 80 m, care va primi și 500 de coriști și mulți preoți bătrâni și neputincioși, va costa 1,1 milioane de euro; aparatele audio în zonă 275.000, ecranele mari 310.000; zona pentru neputincioși (deja trei mii s-au înscris, plus tot atâția însoțitori) 85.000 euro; structuri mari 40.000 euro; parapeturi 240.000; băi chimice 235.000; generatoare de electricitate 245 euro". Sunt mulți sponsorii implicați în proiect, bănci și firme cu sponsorizări și donații (până acum au ajung la un 1,3 milioane de euro). Este prevăzută și o app pentru a putea face donații din parte oricui.

În sfârșit au fost prezentate spoturile care vor folosi pentru a-i invita pe oameni să participe la liturghia de la Monza. Biletele - desigur gratuite - trebuie cerute la fiecare parohie. Era prezent la conferința de presă și actorul Giacomo Poretti, autor de video-scrisori ca pregătire pentru venirea papei. În prima Poretti a glumit despre "dubia" celor patru cardinali referitor la Amoris laetitia, a spus lui Francisc: "Aici la Milano îi primim bine pe străini, în special pe argentinieni ca tine", dând imediat după aceea numele unor cunoscuți fotbaliști.

(După Vatican Insider, 27 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat