Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita la biserica anglicană. Rev. Jonathan Boardman (All Saints): "Francisc este un papă ușor de iubit"

De M. Chiara Biagioni

Flori galbene și albe îl vor primi mâine, 26 februarie 2017, pe papa Francisc în biserica anglicană "All Saints" din Roma. Este prima dată când un pontif va trece acest prag și pregătirile sunt în toi în ajunul evenimentului. Scaune de aranjat, microfoane, telecamerele de la CTV, repetițiile la cântece. "Va fi un eveniment absolut extraordinar și special pentru noi", spune imediat reverendul Jonathan Boardman, capelan al acestei mici comunități care are marea misiune de a reprezenta la Roma Comuniunea anglicană răspândită în lume. "Dar vrea să subliniez - adaugă reverendul - că și caracterul papei Francisc favorizează o deschidere a sufletului care face din această întâlnire un fapt extraordinar și în același timp zilnic. Va fi un moment în care vom vedea adevărata față a credinței noastre. Mâine vom citi textul biblic din 2Cor despre comoara păstrată în vase de lut. Și asta este exact ceea ce suntem".

Cine este papa Francisc pentru anglicanii din Roma?

Putem spune că figura papei are un rol oficial pentru noi. Peste 50 de ani de dialog au stabilit că un primat de onoare este deja dat episcopului de Roma de către anglicani. Papa este, într-un anumit sens, capul creștinismului. Și noi ne bucurăm de asta pentru că papa este pentru noi exemplu de mărturie, de slujire, de îngrijire a Bisericii, de o viață dăruită total iubirii față de Cristos. Și fiecare papă pe care l-am cunoscut și cu care am dialogat, a primit acest respect. Dar putem spune și că papa Francisc este un papă care este ușor de iubit. O persoană care se prezintă cu umilință și cu o deschidere față de persoanele nevoiașe, simple și umile. Și asta cu siguranță ne-a dat nouă, comunității mici din Roma, forța de a-l invita și de a ne simți vrednici să-l primim.

Vizita papei Francisc cade în a 50-a aniversare a primei întâlniri, după cinci secole, între un pontif și arhiepiscopul de Canterbury, ținută între Paul al VI-lea și arhiepiscopul Ramsey la 23 martie 1966. La ce punct a ajuns astăzi dialogul dintre cele două Biserici?

O prietenie de 50 de ani este în termeni personali lungă. Dar în timpurile istoriei și ale Bisericii este de ieri. În acești ani au existat persoane, dintre care unele nu mai sunt, care au investit viața lor în procesul de apropiere și reconciliere. Amintim aceste figuri cu bucurie și recunoștință. A existat apoi o întreagă generație care a făcut normală prietenia noastră, care a făcut posibil să nu mai fim străini ci pelerini împreună. Dar cum se întâmplă într-o familie care trăiește împreună de 50 de ani, ne dăm seama și că există lucruri probabil pur și simplu prea greu de rezolvat acum. Asta nu elimină determinarea de a continua să lucrăm, să trăim și să iubim împreună. Am ajuns aici, la acest punct. Și am și crescut suficient pentru a ne confrunta și a ne spune cu sinceritate când se întâmplă ceva nou în relațiile noastre, în spirit de dialog și de prietenie.

Vizita papei Francisc face parte și din celebrările organizate pentru cei 200 de ani ai bisericii anglicane "All Saints" din Roma. Și în cursul celebrării va fi formalizată o înfrățire între comunitatea de la "All Saints" și Parohia "Toți Sfinții" din via Appia Nuova. Ne puteți spune ceva despre acest acord? Despre ce este vorba?

Este o inițiativă subliniată de arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby și de papa Francisc în octombrie 2016, când i-au invitat pe episcopii anglicani și catolici răspândiți în lume să lucreze împreună în respectivele lor dieceze. Acest acord este răspunsul Romei la acea declarație. Suntem norocoși pentru că înfrățirea are loc cu o parohie cu care există o prietenie care durează de peste 10 ani grație și raportului pe care l-a avut mereu cu noi cardinalul Walter Kasper, titular al bisericii "Toți Sfinții". Cu această înfrățire ne angajăm să ne cunoaștem mai bine, să frecventăm evenimentele speciale ale comunităților respective, să studiem Biblia împreună, să lucrăm în slujirea săracilor din Roma, stabilind concret să colaborăm împreună pentru distribuirea meselor pentru cei fără adăpost vinerea seara la gara Ostiense.

Cât de important este ca toți creștinii din Roma să lucreze împreună pentru oraș?

Este un imperativ. Trebuie să facem asta. Pentru că dezbinarea noastră - așa cum a spus în urmă cu câteva zile papa Francisc la "Sfânta Marta" - este un scandal. Scandalurile există, dar unul dintre cele mai mari scandaluri este incapacitatea creștinilor de a uita certurile lor și de a da mărturie comună.

(După agenția SIR, 25 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat