Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Balise Cupich: "A-l expulza pe cel care nu are documente destabilizează țesutul social"

De Andrea Tornielli

"Dacă dintr-o dată s-ar începe să se cerceteze cartiere întregi în căutarea de persoane fără documente am asista la o destabilizare a țesutului social". Cardinalul Balise Cupich comentează la Vatican Insider primele măsuri ale noului președinte Trump. Explică atitudinea episcopilor și spune și că nu crede în utilitatea protestelor care pentru prima dată pun în discuție legitimitatea președintelui. Invită să se aibă răbdare înainte de a exprima judecăți cu privire la colaboratorii lui Trump și la acțiunile lor. Și cât privește dezbaterea din interiorul Bisericii despre Amoris laetitia afirmă că nu vede dificultăți, ci consideră că e pozitiv că au fost puse întrebări pentru că au permis să se înțeleagă mai în profunzime mesajul documentului.

Cum evaluați aceste prime săptămâni ale președinției Trump?

Cred că orice nouă administrație trebuie să se obișnuiască să conducă. Acest lucru este deosebit de adevărat pentru președintele Trump, pentru că este pentru prima dată când ocupă funcții politice. Deocamdată asistăm la o fază de acomodare, trebuie să se obișnuiască cu "gambele sale de mare" cum se spune la noi: să fie în măsură să meargă pe nava care navighează. Noi, episcopii americani, am decis că vom vorbi despre alegerile politice și nu despre persoane. Credem că este mai bine de clarificat imediat nevoia de a avea măsuri care să protejeze demnitatea umană și să fie în măsură să integreze persoanele în viața economică a țării noastre.

Răspunsul episcopilor a fost unitar în fața deciziilor cu privire la imigrație...

În Statele Unite avem persoane care trăiesc în umbră. Soluția nu este de a îndepărta pe cei care au trăit aici mulți ani, mai ales copiii. Trebuie ajustat un sistem defectuos până când nu vom face asta, vom avea politici care cu ușurință ar putea fi nedrepte față de oamenii care au trăit aici timp îndelungat. Am întâlnit câțiva studenți care grație unui program pot să studieze în SUA chiar dacă nu au documentele necesare. Acum se tem că acest lucru se poate schimba.

Însă și Obama a deportat foarte mulți imigrați.

Da, știm că și administrația Obama a făcut multe deportări, însă cu un criteriu, găsind persoanele cu acuze penale. Dacă dintr-o dată s-ar începe să se cerceteze cartiere întregi în căutarea persoanelor care nu au documente am asista la o destabilizare a țesutului social, din moment ce aceste persoane au trăit aici mulți ani cu familiile lor. A separa familiile, deportându-l pe tatăl care aduce pâinea acasă, va face să existe mulți copii singuri și fără mijloace de întreținere. Și mulți dintre ei sunt cetățeni americani pentru că s-au născut aici. Avem nevoie de o soluție sistematică și nu fragmentară.

Sunteți mulțumiți cu decizia lui Trump de a tăia fondurile pentru programul internațional care finanța avorturile?

Trump a reintrodus Mexico City Policy, acordul care împiedică ONG-urile internaționale să primească finanțări de la guvernul Statelor Unite dacă furnizează servicii femeilor care au intenția să avorteze. Era o politică precedentă administrației Obama care a fost în vigoare în timpul administrației Bush. Trump pur și simplu a reintrodus-o. Noi am susținut mereu că statul nu trebuie să folosească banii din taxe pentru a finanța practica avortului. Iată pentru ce, de exemplu, noi susținem amendamentul Hyde împotriva avortului. În statul meu recent s-a încercat să se dea spre aprobare o lege care ar fi folosit fonduri publice pentru a plăti avorturile prin Medicaid. Desigur că ne-am opus, în linie cu poziția Conferinței Episcopale: banii contribuabilului nu trebuie să fie folosiți pentru acest scop, persoanele n-ar trebui să fie constrânse să cheltuiască banii care provin din taxele lor pentru a plăti avorturile.

Ce părere aveți despre protestele care se desfășoară în țară împotriva președintelui?

Este ceva ce nu are precedent, cred că reflectă acea divizare a țări care a caracterizat campania electorală și care continuă și astăzi. Poziția mea este aceasta: avem un proces electoral cu care alegem un președinte, care la rândul său își alege colaboratorii care acum sunt în funcție și au responsabilitatea de a duce înainte îndatoririle lor. Desigur oamenii au dreptul de a protesta și a manifesta împotriva opțiunilor politice, însă a pilota protestul pentru a spune că acest președinte, ales legitim, nu este acceptat, cred că pe termen lung nu duce la nimic. Este numai un protest pentru a protesta. Dacă un protest este proiectat pentru a schimba politicile, atunci e bine, dar nu văd de ce să se protesteze împotriva unei alegeri conforme cu legile țării. Numai pentru a spune că "nu este președintele meu"? Nu o văd ca o strategie de mare succes.

Și ce părere aveți despre colaboratorii lui Trump?

Președintele a ales diferite persoane respectate pentru cabinetul său. Există unii care au ridicat îngrijorări cu privire la unele nume. Dar mereu a fost așa. Și atunci când Obama a devenit președinte, oamenilor nu le plăceau unii membri ai guvernului. Trebuie să așteptăm și să vedem cum vor duce înainte munca lor care la un moment dat va fi sub ochii tuturor și toți vor putea trage propriile concluzii. Dar eu cred că astăzi nimeni nu poate vorbi cu claritate despre modul în care administrația ia propriile decizii. E prea devreme pentru a spune asta.

Cum vor fi raporturile dintre administrația Trump și Sfântul Scaun?

Cred că Vaticanul va aștepta să vadă cine va fi noul ambasador SUA la Sfântul Scaun. Trebuie să așteptăm și să vedem cine va fi numit.

În urmă cu un an au existat tensiuni între Trump și papa. Cum vedeți acest raport pentru viitor?

Sfântul Părinte este respectuos față de șefii de stat nou-aleși din orice țară și încearcă să promoveze demnitatea umană și respectarea vieții umane în lume. Aceasta este ordinea sa de zi. Sfântul Scaun nu este o putere politică, sau o putere militară, ci dorește să aducă lumina credinței asupra demnității umane. Cum a spus Benedict al XVI-lea, "noi nu impunem, ci propunem".

După părerea dumneavoastră va exista posibilitatea unei lucrări comune? Vedeți posibile convergențe?

Sper că există. Există chestiuni importante care trebuie să fie înfruntate nu numai de fiecare țară ci de toată lumea. De exemplu papa a publicat enciclica Laudato si', dedicată casei noastre comune, mediului. Cred că trebuie să fie urmată, îndeosebi din partea Statelor Unite cu povara lor enormă de emiteri de gaze: suntem responsabili în multe moduri pentru degradarea ozonului, pentru despădurire. Avem o mare responsabilitate a națiune lider în lume. Mă gândesc la ceea ce Sfântul Părinte a spus la Congres, sfidând Statele Unite să accepte conducerea lor în lume și să nu fie izolaționiști, și să înțeleagă că Dumnezeu ne-a dat o responsabilitate deosebită. Noi trebuie să facem diferența în îmbunătățirea situației din lume.

Să venim la situația internă a Bisericii. Dumneavoastră, după publicarea acelor "dubia" ale celor patru cardinali despre exortația Amoris laetitia, vedeți "dezordine"?

După experiența mea nu este nicio dezordine. Există persoane care ai pus îndoieli. Cred că broșura pe care cardinalul Francesco Coccopalmerio a publicat-o recent este foarte utilă. Biserica a îmbunătățit mereu înțelegerea propriilor învățături în momentele mai controversate. De fapt avem publicarea lui Amoris laetitia și avem întrebările care au fost ridicate. Acum știm mai mult despre învățăturile Bisericii și despre conștiință, cum n-am știut vreodată înainte. Înțelegerea pedagogiei divine este foarte utilă pentru a înțelege cum acționează Dumnezeu în viața persoanelor. A fost acest articol foarte frumos de Stephen Walford în Vatican Insider, cu privire la magisteriu, slujirea petrină și posibilitatea ca papa să poată fi în eroare cu privire la unele lucruri. Un document foarte util. Despre dezvoltarea doctrinei totul a fost explicat foarte bine de profesorul Rocco Buttiglione, într-un articol foarte frumos. Iată, un anumit număr de persoane au ieșit în față și ne-au ajutat să înțelegem și mai bine ceea ce spune papa. Toate acestea au fost posibile pentru că existau întrebări. Face parte din modul în care Biserica încearcă să se înțeleagă în momentele de polemică. Așadar nu sunt preocupat pentru asta. Cred că răspunsurile tuturor acestor persoane au fost foarte bune. Cred că Amoris laetitia este foarte clară și mai ales este un document magisterial. Sunt sigur că frații mei episcopi și cardinali din Statele Unite cred cu fermitate că e vorba de o învățătură magisterială. Dar este important să recunoaștem că grație acestei întregi dezbateri a existat o atenție mai mare față de Amoris laetitia, care n-ar fi existat niciodată fără polemici. Tot mai multe persoane citesc acel document.

Ce credeți despre "corectarea formală" făcută papei despre care vorbește numai unul dintre cei cardinali ai "dubia", cardinalul Burke?

Nu știu ce intenționează exact să facă el cu acea afirmație, dar cu siguranță cred că nu este de competența unei singure persoane sau a unui cardinal să spună că papa este în eroare și trebuie să fie corectat. Articolul lui Wlaford mi se pare că denunță acest mod complet nepotrivit de a înfrunta chestiunea. Sfântul Părinte are o slujire specială care nu poate fi ignorată. În afară de asta cred că numărul de persoane care susțin că documentul nu este clar sau se opun unor părți ale sale, este mic. Chiar dacă fac multă gălăgie.

(După Vatican Insider, 24 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat