Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată rabinului Abraham Skorka pentru prezentarea unei ediții speciale a Torah, cu grupul editorial (23 februarie 2017)

Dragi prieteni,

Cu bucurie adresez salutul meu cordial vouă tuturor, care ați venit pentru prezentarea unei noi și prețioase ediții a Torah. Îi mulțumesc rabinului Abraham Skorka, frate și prieten, pentru cuvintele sale și vă sunt foarte recunoscător vouă tuturor pentru că ați avut acest gând, care astăzi ne face să ne întâlnim în jurul Torah, adică în jurul darului Domnului, al revelației sale, al cuvântului său.

Torah, pe care sfântul Ioan Paul al II-lea a definit-o "învățătura vie a Dumnezeului viu" (Discurs adresat participanților la a XXV-a aniversare a declarației "Nostra aetate", 6 decembrie 1990, 3), manifestă iubirea paternă și viscerală a lui Dumnezeu, o iubire formată din cuvinte și din gesturi concrete, o iubire care devine alianță. Și tocmai acest cuvânt alianță este bogat în rezonanțe care ne unesc. Dumnezeu este cel mai mare și mai fidel Aliat. El l-a chemat pe Abraham pentru a forma din el un popor care să devină binecuvântare pentru toate popoarele pământului și visează o lume în care bărbații și femeile să fie aliați cu El, deci să trăiască în armonie între ei și cu creația. În mijlocul atâtor persoane umane care din păcate împing la divizare și la competiție, aceste cuvinte divine de alianță ne deschid nouă tuturor căi de bine care trebuie parcurse împreună. Și această publicație este rod al unei "alianțe" între persoane de diferite naționalități, vârste și confesiuni religioase care au știut să lucreze împreună.

Dialogul fratern și instituțional dintre evrei și creștini este de acum consolidat și eficace, printr-o confruntare continuă și colaboratoare. Acest dar al vostru de astăzi se inserează pe deplin în acest dialog, care nu se exprimă numai prin cuvinte, ci și în gesturi. Partea introductivă amplă adăugată la text și nota editorului subliniază această atitudine de dialog, exprimând o viziune culturală deschisă, în respect reciproc și în pace, în sintonie cu mesajul spiritual al Torah. Personalitățile religioase importante care au lucrat la această nouă ediție au acordat o grijă specială și dimensiunii literare a textului, așa cum prețioasele tablouri în culori au adăugat o valoare ulterioară publicației.

Dar fiecare ediție a Sfintei Scripturi conține o valoare spirituală care o depășește cu mult pe cea materială. Îi cer lui Dumnezeu să binecuvânteze toate persoanele care au colaborat la această operă, și în mod deosebit pe voi toți, față de care reînnoiesc mulțumirea mea personală. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat