Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În timpul omului fără vocație

De Paolo Martinelli
episcop auxiliar de Milano

A 21-a Zi Mondială a Vieții Consacrate din acest an se celebrează la puține zile după publicarea documentului pregătitor al celei de-a cincisprezecea adunări generale ordinare a Sinodului Episcopilor, care va avea ca temă: "Tinerii, credința și discernământul vocațional". Un text foarte bogat și sugestiv care pune concret la muncă întregul popor al lui Dumnezeu cu privire la o temă decisivă. Se citește în introducere: "Biserica a decis să se întrebe despre modul de a-i însoți pe tineri ca să recunoască și să primească chemarea la iubire și la viață în plinătate, precum și să le ceară tinerilor înșiși s-o ajute să găsească modalitățile mai eficace astăzi pentru a anunța Vestea Bună".

Ce percepție avem astăzi despre cuvântul "vocație"? Cum îl înțeleg tinerii? Este interesant de a-i releva folosirea în limbajul obișnuit. Până cu puțini ani în urmă "a avea vocație" indica în mod substanțial a fi chemați la o consacrare specială, la viața consacrată sau preot. O folosire în mod substanțial "exclusivă". Conciliul al II-lea din Vatican, mai ales cu al cincilea capitol din Lumen gentium a introdus o folosire puternic inclusivă, afirmând vocația universală la sfințenie, adică la plinătatea iubirii, a tuturor credincioșilor. Este vorba despre redescoperirea decisivă a vocației baptismale, care se află la rădăcina oricărei alte vocații speciale. Gaudium et spes ajunge să spună că "vocația ultimă a omului este efectiv una singură, cea divină" (nr. 22), cea de a fi fiu al lui Dumnezeu.

Alături de asta găsim și o folosire mai slabă a termenului, în care se simte nevoia de a atribui caracterul vocațional diferitelor slujiri care se pot desfășura, riscând uneori să se neglijeze dimensiunea totalizatoare a chemării, așa cum reiese în schimb atât în căsătorie cât și în consacrare. Se poate constata și folosire secularizată a sa, când de exemplu prin cuvântul vocație se indică o activitate, totuși fără a face referință la o "chemare" din partea lui Dumnezeu. Această folosire poate să asume și caracter banal, ca atunci când în anumite publicități găsim indicația unui produs realizat cu grijă: "facem pantofi prin vocație", "producători de salamuri prin vocație"... Trebuie să spunem cu sinceritate - așa cum este afirmat deja de documentul Noi vocații pentru o nouă Europă - că astăzi suntem în timpul "omului fără vocație". Desigur nu pentru că Domnul nu mai cheamă, ci pentru că sensul acestui termen cultura noastră îl înțelege cu greu. Mulți tineri simt acest cuvânt străin de viață, fie pentru că în timpul tehnoștiinței se crede într-un fel de "a face de la sine", fie pentru că ideea chemării apare incompatibilă cu conceptul modern de libertate. Individualismul puternic care caracterizează cultura noastră pare să îndepărteze ideea de vocație.

Pentru aceasta este nevoie înainte de toate de a porni din nou de la experiența elementară care îndeosebi la vârsta tinereții devine intensă. Vocația indică înainte de toate misterul existenței personale. Primul sens al cuvântului vocație este păstrat de misterul nașterii pe care nimeni nu și-o poate da sieși. A exista înseamnă mereu a fi voiți. Raportul zilnic cu realitatea, formată din relații și din circumstanțe, trezește în timp conștiința că este în raport cu alții. În afară de asta, realitatea, evenimentele, întâlnirile din fiecare zi pun în mișcare existența, permițând astfel să se descopere în inimă o dorință nesuprimabilă de adevăr, de frumusețe, de bunătate și de dreptate. "A se murdări pe mâini" cu realitatea zilnică, ne dăm seama că viața este vocație pentru că realitatea este provocare! Dumnezeu ne cheamă să ieșim din noi înșine prin atracția și întrebările pe care realitatea le trezește în noi și ne lansează în căutarea unui sens pentru care merită să se trăiască. Pe acest teren se petrec și întâlnirile care schimbă viața și îi imprimă o nouă direcție (Evangelii gaudium, 7). Culturii provizoriului și a fragmentarității, ne amintește papa Francisc, îi răspunde cultura întâlnirii. Documentul pregătitor al Sinodului evocă pe bună dreptate prima întâlnire a lui Ioan și Andrei cu Isus pe malurile Iordanului: "Isus îi cheamă în același timp la un parcurs interior și la o disponibilitate de a se pune în mișcare în mod concret, fără a ști bine unde îi va duce acest lucru. Va fi o întâlnire memorabilă, așa încât să-și amintească și ora (In 1,39)". Credința recunoaște în acea întâlnire, aparent întâmplătoare, trecerea lui Dumnezeu care cheamă la aventura incomparabilă a urmării. Dacă este adevărat că și astăzi Cristos cheamă prin întâlniri, atunci pastorația vocațională va fi înainte de toate o pastorație a mărturiei. Orice însoțire vocațională autentică este în rădăcina sa mărturie, comunicare către libertatea celuilalt a ceea ce "am văzut și am auzit" (1In 1,3). Aceasta este responsabilitatea pe care mai ales adulții o au față de tineri. Cei care trăiesc în urmarea lui Cristos curat, sărac și ascultător au misiunea de a mărturisi, îndeosebi tinerilor, libertatea și bucuria de a trăi în fiecare zi viața ca vocație.

(După L'Osservatore Romano, 2 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat