Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Chemată pe nume

A 21-a Zi Mondială a Vieții Consacrate

De Nicla Spezzati

subsecretar al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică

Cântăreții populari relatează evenimente care invită la călătorie, trezesc dorințe și conduc drumuri până când fantasmagoria focurilor se stinge. Scurte călătorii, adevărate o clipă. Celebrarea anului vieții consacrate, ajunsă în îmbrățișarea minunată a jubileului milostivirii, a stins luminile sale, da cu vivacitate negândită procesul de viață aprins de aceste evenimente de har continuă să alerge printre persoanele consacrate.

Cuvântul papei Francisc: "Vă scriu ca succesor al lui Petru, căruia Domnul Isus i-a încredințat misiunea de a-i întări în credință pe frații săi (cf. Lc 22,32), și vă scriu ca frate al vostru, consacrat lui Dumnezeu ca și voi", continuă să genereze amintire, experiență, meditație, invitații, reflecții, bilanțuri, verificări chiar severe care cheamă la convertire.

În afară de numerele reduse drastic și vârsta care înaintează, în pofida schimbărilor geografice și a provocărilor pluriculturii; în afară de rănile determinate de incoerența dintre ideal și viață, până la abandonarea lui sequela Christi: viața consacrată este vie. Chemată pe nume în miile de locuri din lume în care trăiește, răspunde: "Sunt prezentă!". În fidelitatea zilnică femei și bărbați caută fața lui Dumnezeu. Adeziunea la Cristos și la Biserica sa, rugăciunea neîncetată, generozitatea misionară, fraternitatea cu cei din urmă de pe pământ sunt haina frumoasă îmbrăcată, uneori, până la martiriu.

Faruri multiple sunt îndreptate spre drumul trăit în diferitele forme de consacrare de la Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican până astăzi. Evaluări făcute nu pentru a încânta nici pentru a construi castele fatale, ci pentru a da cont despre Cristos și despre Evanghelia sa în mijlocul oamenilor: a discerne grâul bun de neghină, fundamentul de mode, identitatea eclezială de vânturile de periferie, misterul imutabil de fragilitățile umane care există zilnic în viață. Bilanțuri și perspective neliniștitoare, nici autoreferențiale nici închise, ci țesute cu exercitarea discernământului evanghelic și eclezial. Angajare de a recunoaște apelul pe care Dumnezeu îl face să răsune în situația istorică. Papa Francisc ne îndeamnă să avem ochi ai sufletului care să știe să scruteze istoria: "Fiecare creștin și fiecare comunitate va discerne care este drumul pe care Domnul îl cere, însă toți suntem invitați să acceptăm această chemare: să ieșim din propria comoditate și să avem curajul de a ajunge la toate periferiile care au nevoie de lumina Evangheliei" (Evangelii gaudium, 20). Exercitare a discernământului eclezial care cheamă la întreprinderea de noi pasaje pentru ca idealurile și învățătura să se întrupeze în viață: sisteme, structuri, diaconii, stiluri, relații și limbaje folosite în comunitățile, instituțiile, relațiile noastre umane și misionare.

În timpul nostru, în care la exaltarea libertății individuale, a relativismului de valoare și etic, a afirmării primatului tehnicii, se adaugă o primă recuperare a motivației comunicative și comunitare, se poate observa preludiul la o societate care valorizează dorința de religiozitate și spiritualitate. Apare necesitatea unei culturi care să scoată în evidență plăcerea gratuității și să favorizeze comunitatea ca loc regenerator al relațiilor interpersonale, familiale și sociale. Papa Francisc invită la mistica trăirii împreună, "de a ne amesteca, de a ne întâlni, de a ne lua în brațe, de a ne sprijini, de a participa la această maree un pic haotică ce se poate transforma într-o adevărată experiență de fraternitate, într-o caravană solidară, într-un pelerinaj sfânt" (Evangelii gaudium 87); abandonând criteriul comod al lui "da" este făcut mereu așa. Invită viața consacrată să fie îndrăzneață și creativă, profetică în așa fel să-l urmeze pe Cristos, însoțitoare înțeleaptă în călătoria umană. În acest proces pasionant și angajant consacrații și consacratele trăiesc tensiuni și suferințe inevitabile semn al unei noi gestații. În această dezvoltare dureroasă și rodnică, unde nu contează numerele ci primirea de credință a perioadei pe care ne este dat s-o trăim, viața consacrată continuă să locuiască în lume și în ea să contribuie la o nouă relatare conform misterului lui Cristos și al Evangheliei sale. Primirea acestei provocări în fidelitate este deja prag de noi sinteze.

Umăr la umăr, ba chiar amestecată cu caravana umană, viața consacrată se murdărește cu noroiul străzii în multiple locuri și situații, în timp ce înaintează în credința rugătoare și în jubilarea speranței lansate dincolo de granița pământească. Este în situația de a experimenta în acest mod posibilitatea unei noi relatări întemeiate pe valoarea vieții și a cifrei sale transcendente, pe primatul binelui și al trăirii în sintonie solidară-caritativă, pe simțul de responsabilitate personală și colectivă care tinde spre Dincolo. Femei și bărbați consacrați, ca o bucățică de drojdie și de sare, ferment și gust în aluat, Biserica ce relatează în cetatea umană evanghelia bucuriei.

(După L'Osservatore Romano, 2 februarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat