Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Au început cursurile pentru logodnici

Sâmbătă, 21 ianuarie 2017, la Centrul "Gaudium et spes" de la Traian, a început seria cursurilor pentru logodnici din anul 2017. Au fost prezenți șapte participanți (dintre care trei perechi).

Ziua a debutat cu lecția pr. Felician Tiba care ne-a felicitat cu privire la alegerea făcută și anume, de a participa la cursul pentru logodnici.

Sacramentul Căsătoriei, ca și sacramentul Preoției, sunt prin definiție sacramente care îi cheamă pe cei care le primesc la o slujire specială, spunea pr. Felician. Nu ne căsătorim pentru a "stoarce" tot ce e mai bun din celălalt, a continuat părintele, ci pentru a-l face fericit pe celălalt. Dumnezeu a preferat să ofere o femeie bărbatului și un bărbat femeii, chemându-i prin aceasta la viața de familie, tocmai pentru ca în iubirea dintre cei doi, la care pe parcurs se adaugă și copiii, să se reflecte iubirea și comuniunea din Sfânta Treime. Căsătoria este nobilă, mai spunea părintele, de aceea intrați cu noblețe în ea, trăiți-o cu maturitate și responsabilitate, iar la final, atunci când va voi Dumnezeu, mergeți în casa lui cu splendoare.

La rândul său, și doamna Eugenia Dămătăr, cu entuziasm, ne-a îndemnat să nu ne temem să fim maleabili, să-l iubim pe celălalt înțelegându-l așa cum a fost creat de Dumnezeu. Eu am nevoie de diferența dintre mine și el, iar defectele lui nu sunt altceva decât o oglindă în care trebuie să mă privesc pe mine, conștienți fiind că noi vedem la celălalt de cele mai multe ori ceea ce este în interiorul nostru.

În sfârșit, doamna Maria Gherghel, cu pedagogia specifică învățătorului, ne-a introdus cu răbdare și competență în arta procreației. În actul conjugal, Dumnezeu a făcut soților cel mai mare dar. Nu-l călcați în picioare, spunea doamna, ci păstrați-l la adevărata lui valoare. Fiți deschiși către viață, pentru asta înseamnă a fi deschiși spre Dumnezeu, care este viața prin excelență.

Cu mulțumirile de rigoare pentru organizatori și cu speranța că momentul căsătoriei și apoi tot restul vieții vor fi o adevărată partitură a iubirii de pe care va trebui să cântăm la unison în viața de familie, încurajăm și pe alți tineri să participe la o astfel de inițiativă.

Un participant

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 ianuarie: Traian: Au început cursurile pentru logodnici


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat