Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Unde-i binecuvântarea?

În ultimele zile ale anului trecut, cineva spunea: "De-ar trece mai repede acest an blestemat". Spunea așa motivând că în 2016 au murit prea multe personalități de renume mondial din domeniul muzicii, din domeniul filmului, teatrului. Poate așa au gândit mai mulți, toți cei care au pierdut niște idoli în artă sau toți cei care într-un fel sau altul au fost atinși de niște nenorociri în anul care a trecut. Rudele celor care au murit la Nisa, când tirul a trecut peste ei în plină stradă, rudele celor din piața Berlinului, morți tot sub roțile unui tir, rudele corului Armatei Roșii care în ziua de Crăciun s-a prăbușit cu avionul în Marea Neagră. Mulți au fost atinși de nenorociri. Au fost uciși anul trecut 90.000 de creștini în diferite locuri de pe globul pământesc, uciși doar pentru faptul că erau creștini. Dacă e atâta moarte pe pământ, pământul e un loc blestemat? Unde-i binecuvântarea pe acest pământ? Unde-i binecuvântarea, pot să întrebe cei care fug din calea războiului lăsând în urmă tot ce au agonisit în viață? Unde-i binecuvântarea, se întreabă rudele celor împușcați în noaptea de Anul Nou în clubul din Istambul. Unde-i binecuvântarea, întreabă toți cei care sunt atinși de boli, cei care de mult timp stau prin spitale și nu-și găsesc vindecarea. Unde-i binecuvântarea, întreabă cei întristați din cauza neînțelegerilor, din cauza divorțurilor, din cauza nedreptăților sociale? Unde-i binecuvântarea, întreabă cei împinși la marginea societății, cei lipsiți de strictul necesar pentru o viață decentă, cei care se împrumută mereu pentru a putea plăti facturile? Unde-i binecuvântarea, când pare că nu se mai poate scăpa de corupție, minciună, înșelare? Relele dau năvală din toate părțile. Și dacă ar vorbi toți cei care n-au avut dreptul la viață, toți copiii care au fost uciși înainte de a se naște.... Maternitatea mai este o binecuvântare? La noi în țară din 1958 până în 2008 au fost uciși 22 de milioane de copii. Unde-i binecuvântarea?

Și-a retras Dumnezeu orice binecuvântare de la noi, sau oamenii pe orice cale alungă binecuvântarea, se feresc de binecuvântarea lui Dumnezeu? O învinovățim pe Eva că a adus blestemul prin neascultare. Și e adevărat. Dar de la începutul lumii până astăzi, câți oameni au adus nenorociri și blesteme? Cât de mult au lucrat oamenii ca să multiplice blestemul! Din păcate, oamenii transformă ceea ce este frumos în ceva urât. Și în câte locuri se verifică acest lucru!

Binecuvântarea e acolo unde oamenii nu fug de ea, unde oamenii se lasă binecuvântați. Cea care este "binecuvântată între femei", Maria, mama lui Isus, ar putea să ne spună în ce mod vine binecuvântarea, în ce mod rodul trupului ei este binecuvântat. Ea a atras binecuvântarea asupra ei și asupra neamului omenesc pentru că a fost o slujitoare a Domnului. Binecuvântarea e acolo unde oamenii îl slujesc pe Dumnezeu.

Pr. Eugen Budău
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat