Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerini ai păcii

Dialogul cu Bisericile ortodoxe orientale

De Gabriel Quicke

Oficial pentru secțiunea orientală de la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor

De mai multe ori papa Francisc a exprimat preocuparea sa față de situația celor care îndură consecințele tensiunilor și violențelor în multe regiuni din Orientul Mijlociu, în special în Irak și în Siria, unde sute de mii de copii nevinovați, de femei și de bărbați sunt victime ale conflictelor sângeroase și unde frații noștri creștini, precum și apartenenții la alte minorități religioase și etnice, nu numai că experimentează precaritatea și dificultatea trăirii zilnice, dar sunt adesea obiect al persecuțiilor.

Pentru aceasta, Sfântul Părinte îi invită pe credincioșii creștini de diferite confesiuni să devină artizani și pelerini ai păcii. "Să ne angajăm, cu rugăciunea și cu acțiunea, să devenim persoane care au scos din inima lor, din cuvintele lor și din gesturile lor violența, și să construiască o comunitate nonviolentă, care se îngrijesc de casa comună" (Mesaj pentru a cincizecea Zi Mondială a Păcii, 7). Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor are contacte frecvente cu Bisericile de apartenență ale acestor creștini. Aici în continuare va fi prezentată o scurtă panoramă a activității ecumenice care implică Bisericile din Orientul Mijlociu sau care a provenit din activitatea lor misionară.

În timpul celei de-a treisprezecea întâlniri a Comisiei mixte internaționale pentru dialogul teologic între Biserica catolică și Bisericile ortodoxe orientale, ținută de la 31 ianuarie la 6 februarie 2016 la Cairo, la centrul copt "Sfântul Marcu", discuțiile s-au centrat pe sacramentele inițierii creștine. Dezvoltările acestor sacramente în cadrul tradiției latine, precum și bazele scripturistice și patristice ale botezului și corelația dintre Biserică și sacramente au fost tratate de diferiți raportori în intervențiile respective. Botezul a fost recunoscut ca început și fundament al tuturor sacramentelor. O reflecție mai aprofundată asupra acestei teme va favoriza studiul mai amplu cu privire la relația dintre sacramente și Biserică.

Semnul cel mai convingător al credinței noastre comune este conștiința crescândă că ceea ce ne unește este mai mare decât ceea ne desparte. De fapt, în virtutea botezului nostru comun, suntem mădulare ale unicului Trup al lui Cristos și trăim deja o profundă comuniune spirituală. Grație botezului, care unește pe toți creștinii, este posibilă să redescoperim adevărata noastră fraternitate. El, care este început și deschidere, tinde "la inserarea deplină în comunitatea euharistică" (Unitatis redintegratio, 22). A ajunge la un consens cu privire la aceste tematici ar avea cu siguranță un impact important asupra căutării unității.

De la 21 la 28 ianuarie 2017, la Roma, se ține a paisprezecea întâlnire a Comisiei mixte internaționale pentru dialogul teologic între Biserica catolică și Bisericile ortodoxe orientale, care va fi găzduită de Consiliul Pontifical. Membrii vor fi invitați să ia parte la celebrarea vesperelor prezidată de Sfântul Părinte în bazilica "Sfântul Paul din afara zidurilor", miercuri, 25 ianuarie.

Din 1989, două dialoguri paralele au loc o dată pe an în Kerala: unul cu Biserica siro-ortodoxă malankareză și celălalt cu Biserica ortodoxă siro-malankareză. Aceste dialoguri se ocupă îndeosebi de chestiuni legate de trei tematici: istoria Bisericii, ecleziologia și mărturia comună. Delegația catolică are reprezentanți ai Sfântului Scaun și membri din Biserici de rit diferit: latin, siro-malabarez și catolic siro-malankarez.

Comisia mixtă pentru dialogul dintre Biserica catolică și Biserica siro-ortodoxă malankareză s-a reunit la Centrul de spiritualitate din Manganam, Kottayam, la 12 decembrie 2016. Întâlnirea era co-prezidată de episcopul secretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, Brian Farrell, și de mitropolitul Kuriakose Mar Theophilose, vicar patriarhal în Germania, Elveția și Austria. În cursul reuniunii, s-a discutat îndeosebi despre orientările pastorale pentru cler, despre documente cu privire la Biserica particulară și universală, despre dezvoltările în receptarea acordului cu privire la căsătoriile mixte.

În zilele 13 și 14 decembrie, în același loc, s-a ținut întâlnirea Comisiei mixte pentru dialogul dintre Biserica catolică și Biserica ortodoxă siro-malankareză, co-prezidată de monseniorul Farrell și de mitropolitul Gabriel Mar Gregorios, președinte al Departamentului pentru relațiile ecumenice al Bisericii ortodoxe siro-malankareze. Erau diferite puncte pe ordinea de zi a reuniunii, între care interpretarea patristică a Evangheliei, lecturile patristice comune pentru fiecare zi a anului, rugăciuni liturgice din tradiția siriacă, cooperarea pastorală.

Aceste dialoguri desfășoară un rol important în întărirea colaborării dintre Biserici la diferite niveluri - religios, cultural și social - și pentru binele populațiilor locale.

Biserica asiriană din Orient își înfige rădăcinile sale istorice în activitatea misionară a Bisericii primare, când aceasta s-a îndreptat spre est, spre Mesopotamia și antica Babilonie, în afara imperiului roman. Patria originară a marii părți a credincioșilor asirieni este actualul Irak, unde este în desfășurare de mulți ani un conflict sângeros. Există comunități și în India, în Liban, în Siria și în Iran. Însă, din cauza repetatelor perioade de persecuție, cea mai mare parte a credincioșilor asirieni au emigrat în Occident. Astăzi Biserica asiriană numără circa 500.000 de credincioși și are dieceze și în Europa, în Statele Unite, în Canada și în Australia. După alegerea noului catholicos-patriarh, Mar Gewargis al III-lea, în 2015, sinodul a confirmat întoarcerea la Erbil (Irak) a sediului patriarhal, care din 1940 fusese transferat la Chicago. Ca multe alte Biserici din Orientul Mijlociu, Biserica asiriană din Orient este o Biserică martiră.

Multe sunt rezultatele pozitive ale dialogului ecumenic dintre Biserica catolică și Biserica asiriană din Orient. Sfântul papă Ioan Paul al II-lea și patriarhul Mar Dinkha al IV-lea au semnat o Declarație cristologică comună la 11 noiembrie 1994. Comisia mixtă pentru dialogul teologic dintre Biserica catolică și Biserica asiriană din Orient a avut după aceea două alte faze de dialog: una despre teologia sacramentală, cealaltă despre constituția Bisericii. După o întrerupere, s-a decis, cu ocazia vizitei la Roma a patriarhului Mar Dinkha al IV-lea în 2014, să se reia dialogul. Dificultăți legate de situația din Orientul Mijlociu și de sănătatea catholicosului-patriarh au întârziat reluarea conversațiilor ecumenice. Mar Dinkha al IV-lea a decedat la 26 martie 2015. Ca urmare a alegerii noului catholicos-patriarh, sinodul asirian a confirmat că vrea să continue dialogul. Mar Gewargis al III-lea a vizita Roma de la 16 la 19 noiembrie 2016 și la 17 noiembrie a fost primit de papa Francisc, cu care a împărtășit un moment de rugăciune în capela Redemptoris Mater. Cu această ocazie, membrii delegației asiriene au fost primiți și la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, unde s-a vorbit despre a doua fază a dialogului. Revitalizarea dialogului ecumenic este semn de iubire, solidaritate și sprijin pentru această Biserică martiră.

Bisericile ortodoxe orientale, cu circa 50 de milioane de credincioși în toată lumea, sunt conștiente de lunga lor istorie și de supraviețuirea lor în circumstanțe adesea foarte dificile și ostile. Ele merită respectul profund al celorlalte Biserici, al Bisericii catolice și al Bisericilor ortodoxe.

Contactele ecumenice și dialogul teologic cu aceste Biserici ortodoxe orientale continuă să se înmulțească și să producă roade capabile să facă să crească ulterior comuniunea. După o mie cinci sute de ani de despărțire, rămâne oricum intact un solid fundament comun de credință, de doctrină și de practică sacramentală, de autoconștiință eclezială. Cu înțelepciune și cu răbdare se va putea merge în întâmpinarea darului comuniunii depline pe care fără îndoială Dumnezeu o vrea pentru toți.

(După L'Osservatore Romano, 22 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat