Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Este ziua lui tycoon. Episcopii din SUA veghează în așteptarea primelor mișcări

De Daniele Rocchi

Ziua lui tycoon: după una dintre campaniile electorale cele mai dure din istoria SUA, astăzi la Washington, Donald Trump va depune jurământul devenind oficial al 45-lea președinte al Statelor Unite. Va jura în fața președintelui Curții Supreme, John Roberts, pe Biblia care a fost folosită de președintele Abraham Lincoln și pe cea dăruită lui de mama sa în anul 1955. Imediat după aceea președintele va rosti discursul său inaugural care, se speră, să aibă conținuturi mai constructive decât manifestările sale externe în campania electorală, când tycoon s-a năpustit împotriva musulmanilor folosind ecuația islam = terorism, migranții vinovați, după părerea sa, că au luat americanilor locurile de muncă și autori de "crime oribile". De aici necesitatea de a construi un zid la granița cu Mexicul pentru a-i ține afară. Nu numai atât. Trump a dorit închiderea internetului pentru a stăvili extremismul on line, a definit "demodat" NATO, a anunțat transferarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, "capitală veșnică a poporului ebraic", dezlănțuind mâniile palestinienilor. Toate acestea și altele încă pentru "a face din nou mare America", slogan folosit de Ronald Reagan în campania din anul 1980. O comunicare "din instinct" care speră mulți să poată, de acum încolo, să lase spațiu politicii adevărate. În frunte episcopii americani, așa cum spune la agenția SIR monseniorul Oscar Cantú, episcop de Las Cruces (dieceză care cuprinde partea de sud a New Mexico) și președinte al Comisiei "Dreptate și Pace" a Conferinței Episcopale din SUA.

Dovada faptelor. "Așteptăm faptele. Până acum am ascultat numai cuvinte contradictorii", afirmă monseniorul Cantú, episcop de Las Cruces, vorbind, la Betleem, la sfârșitul tradiționalei vizite de solidaritate la Gaza, Hebron, Ierusalim și Jaffa (de la 14 la 19 ianuarie) a coordonării episcopilor din SUA, UE, Canada și Africa de Sud pentru ?ara Sfântă. "Nu vrem să spunem sau să facem nimic. Așteptăm fapte concrete. Fiind conferință episcopală, vom încerca să cooperăm cu noua administrație cu privire la teme sensibile precum viața, avortul, libertatea religioasă, sănătatea" asupra cărora există și convergențe. "Dacă președintele Trump ar ajunge să acționeze împotriva principiilor morale inspirate din evanghelie, noi vom fi gata să le reafirmăm".

O cooperare care ar putea să șovăie îndeosebi cu privire la tema migranților. Ideea lui Trump de a construi un zid la granița cu Mexicul nu lasă liniștit episcopatul american. "Suntem foarte preocupați - confirmă monseniorul Cantú. Imediat după alegerea lui Trump câțiva tineri migranți s-au sinucis. Așteptau să li se dea green card (autorizație eliberată de autoritățile SUA care permite unui străin să locuiască pe pământul american pentru o perioadă nelimitată de timp, n.t.), dar victoria lui tycoon le-a luat speranța".

"Ceva în limbajul lui Trump pare că s-a schimbat acum - spune episcopul de Las Cruces - și dorința este să se poată revedea pozițiile sale cu privire la zidul care nu rezolvă în niciun fel problema. Credem că alegerea cea mai bună este de a coopera cu Mexicul și celelalte țări din zona centro-americană, pentru ca acestea să aibă dezvoltare și locuri de muncă. Emigrația se oprește cu dezvoltarea și cooperarea nu cu zidurile". De la zidul din Mexic la cel de beton din Betleem pasul este scurt pentru monseniorul Cantú, întors de puține ore dintr-o vizită în orașul natal al lui Isus.

Și cu privire la Orientul Mijlociu așteptările episcopilor din SUA față de deciziile lui Trump sunt condimentate cu multă îngrijorare. "De la primele declarații - afirmă episcopul - politica externă a lui Trump apare filo-israeliană și această dezechilibrare poate complica și mai mult o situație deja gravă. Suntem contrari ideii de a transfera ambasada americană la Ierusalim. O alegere care nu va aduce niciun avantaj nici Israelului, nici Palestinei, și cu atât mai puțin va favoriza pacea. În schimb, ar putea să fie un alt detonator pentru violență. Soluția cea mai bună, dorită de comunitatea internațională și de papa Francisc, este aceea a «două popoare, două state». În afară de asta, ca episcopi americani îi vom aminti președintelui situația în care se află creștinii din ?ara Sfântă. Cea mai mare parte dintre ei sunt palestinieni și ideea că toți palestinienii sunt teroriști este inacceptabilă. Creștinii din Orientul Mijlociu sunt o minoritate marginalizată. Pentru aceasta trebuie susținută, cum dorește papa Francisc care n-a ezitat să vorbească despre persecuție și genocid al creștinilor din Orientul Mijlociu".

Dar nu numai politica președintelui tycoon îi preocupă pe episcopii din SUA. Alegerea lui Trump redă Bisericii un electorat catolic, 65 de milioane de credincioși, despicat în două: 52% pro Trump și 45% pro Clinton. "Nu este o surpriză - explică monseniorul Cantú - această despicare, întâmplată deja în alte ocazii, este un efect al secularizării care îi determină pe oameni să judece Biserica prin ochii politicii în loc să judece politica prin ochii credinței și ai valorilor morale pe care aceasta le cere. Este o problemă culturală de înfruntat cu mijloacele corespunzătoare". Pentru aceasta, în luna iulie Conferința episcopală a promovat o convocare a catolicilor din SUA pentru a dezbate tema identității catolice, "ca bază pentru o conviețuire senină și alegeri împărtășite în lumina evangheliei". Așteptând primele mișcări ale lui Donald Trump.

(După agenția SIR, 20 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat