Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Cea de-a 103-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului

Duminică, 15 ianuarie 2017, biserica "Sacro Cuore di Gesù" din orașul Ladispoli (Italia) a devenit punctul de referință pentru toți emigranții și refugiații din dieceza de Porto-Santa Rufina, care s-au adunat împreună cu episcopul locului, Mons. Gino Reali, pentru a celebra cea de-a 103-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului.

Mesajul papei Francisc pentru această zi, cu titlul "Migranții minori, vulnerabili și fără glas", i-a avut în centru pe cei mici și fragili.

După cum este obiceiul în această dieceză, pentru a se favoriza prezența mai numeroasă a emigranților la acest eveniment, în fiecare an se alege o altă localitate, unde este o prezență suficient de numeroasă de emigranți.

Programul pentru această zi a început la ora 16.00 cu salutul autorităților (responsabilul diecezan pentru emigranți, diac. Enzo Crialesi, vicarul general, Mons. Alberto Marzola și dr. Crescenzo Paliota, primarul localității), după care a urmat prezentarea grupurilor de emigranți catolici prezenți în teritoriu (nigerieni, polonezi, români, filipini, slovaci) dar și o mică prezentare a două comunități de surori mexicane și indiene. Aceștia au prezentat câteva din tradițiile țărilor de proveniență, în special cântece și dansuri, dar și câteva aspecte legate de istoria și cultura lor tradițională.

Comunitatea românească catolică prezentă în acest teritoriu și care celebrează sacramentele în limba română la Cesano și la Ladispoli a prezentat câteva cântece populare, un colaj de colinde, câteva cântece intonate de copiii și două dansuri populare (hora moldovenească și sârba studenților).

Ziua de sărbătoare a culminat cu sfânta Liturghie internațională, de la ora 18.30, celebrată de episcopul locului, Mons. Gino Reali, la care au concelebrat capelanii (parohii) comunităților de emigranți prezente în teritoriu. Pentru a fi mai ușor de răspuns la Liturghie celebrarea a fost în limba italiană, la care s-au intercalat cântece, lecturi și intențiile la rugăciunea credincioșilor în diferite limbi: engleză, română, spaniolă, poloneză, slovacă, filipineză și indiană.

În cuvântul de învățătură episcopul Gino a plecat de la mesajul papei Francisc, folosindu-se și de lecturile duminicii, pentru a le transmite emigranților prezenți un cuvânt de încurajare și de susținere, mai ales că numărul lor crește foarte mult în acest teritoriu, și nu doar în Italia. A încheiat predica cerând de la Dumnezeu tot binele și binecuvântarea pentru cei care au lăsat toate și au plecat din țara lor de proveniență, dar mai ales ca acest fenomen al migrației să înceteze.

După sfânta Liturghie sărbătoarea a continuat cu o agapă frățească, la care au contribuit toți cei prezenți. Comunitatea care ne-a găzduit ne-a oferit primul fel de mâncare, iar emigranții oaspeți au oferit al doilea fel de mâncare și dulciuri specifice zonelor de proveniență. Comunitatea românească a oferit celor prezenți: sarmale, fasole cu cârnați și murături, colaci, cozonac și prăjituri.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru că oriunde ne-am afla, suntem aceiași fii preaiubiți ai lui, de care se îngrijește mereu pentru ca toți să avem cele necesare traiului de fiecare zi.

Pr. Adrian Chili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 ianuarie: Ladispoli: Cea de-a 103-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat