Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Apostolii aveau atâtea păcate, dar nu bârfeau între ei"
de Mauro Pinta

"Există un păcat pe care nu-l găsesc printre cele ale apostolilor, relatate în Evanghelie: sunt trădători, lași, dar nu bârfesc între ei". Este ceea ce a afirmat papa în omilia de la Liturghia celebrată în parohia "Santa Maria" la Guidonia, periferia est a capitalei. "L-au trădat pe Domnul - a adăugat el - dar asta nu, cuvintele, toți suntem păcătoși, dar o comunitate unde sunt bârfitoarele și bârfitorii este o comunitate care este incapabilă să dea mărturie, eu voi spune numai asta: vreți o parohie perfectă? Fără bârfe, fără, dacă ai ceva împotriva cuiva mergi și spune-i în față. Acesta este semnul că Duhul Sfânt este într-o parohie, celelalte păcate, le avem, o colecție de păcate, unul îl ia pe acesta, unul pe acela, toți suntem păcătoși, dar ceea ce distruge o comunitate sunt bârfele, din spate". Citându-l pe Iuda într-un pasaj precedent, Papa a spus că nu știm ce i s-a întâmplat pentru că "Dumnezeu este milostivire", și că oricum și alții îl abandonaseră pe Isus.

În cadrul vizitei sale parohiale la biserica "Santa Maria a Setteville" din Guidonia, Francisc a voit să dedice un moment special și privat vizitându-l pe vice-paroh, părintele Giuseppe Berardino, preot în vârstă de 47 de ani grav bolnav de scleroză laterală amiotrofică de trei ani. Întâlnirea privată cu care Francisc a voit să ducă sprijinul său și întărirea sa personală a durat circa zece minute în timpul cărora, recurgând și la rugăciune, a folosit față de preot cuvinte de curaj.

Francisc a întâlnit și diferitele realități pastorale ale parohiei. În mod deosebit: treizeci de bolnavi, copiii de la cateheză, soții care și-au botezat copiii în cursul anului 2016 și colaboratorii de pastorație. În sfârșit, a spovedit câțiva enoriași.

Vizitele papale în parohiile romane au fost suspendate în timpul Anului Sfânt extraordinar al milostivirii. Pentru a doua oară Francisc a mers la Setteville di Guidonia. De fapt, la 16 martie 2014, Bergoglio a vizitat parohia "Santa Maria dell'Orazione".

"Mulți creștini - a afirmat Francisc în omilie - mărturisesc că Isus este Dumnezeu. Dar toți dau mărturie despre Isus, cu adevărat? Sau pentru unii a fi creștin este numai un mod de a trăi, a fi un suporter, a practica o anumită filozofie. A fi creștin înseamnă înainte de toate a da mărturie despre Isus. Așa au făcut apostolii până la martiriu. Și-au dat viața".

"Apostolii - a continuat Pontiful - n-au făcut un curs pentru a-l mărturisi pe Isus. Au simțit înlăuntrul lor pe Duhul. Erau păcătoși, până acolo încât să-l trădeze pe Domnul, ca Petru. Însă ei fiind păcătoși s-au lăsat mântuiți. A fi martori nu înseamnă a fi sfinți. Înseamnă a fi un păcătos care crede în iertarea Domnului".

"Vreau să vă las - a încheiat Papa - un mesaj: citind Evanghelia nu găsesc câteva păcate în apostoli... nu vorbeau rău unul de altul; nu se «jumuleau». Acest tip de păcat ei nu l-au comis. Au făcut alte păcate, dar n-au acționat niciodată împotriva comunității. Cine acționează împotriva comunității nu dă mărturie. Așa trebuie să fie în parohie: uniți fără a distruge niciodată pe celălalt. Bârfele distrug comunitatea. Trebuie să fim martori chiar dacă suntem păcătoși. Domnul să vă dăruiască acest har".

Apoi Francisc a încheiat așa vizita sa: "Nu uitați să vă rugați pentru mine. Și fără bârfe".

(După Vatican Insider, 15 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat