Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Nu creștinilor papagal, se mărturisește cu inima și mâinile"

"Dacă eu spun că sunt catolic, merg în fiecare duminică la Liturghie, dar apoi cu părinții nu vorbesc, nu-i asist pe bunici, nu-i asist pe săraci, nu merg să-i vizitez pe cei bolnavi, așa nu este mărturie, nu folosește". Este ceea ce a spus papa Francisc dialogând cu tinerii din Parohia "Sfânta Maria" la Sette Ville di Guidonia, unde a făcut o vizită pastorală. "Așa nu suntem altceva decât creștini papagal, cuvinte, cuvinte, cuvinte [parole, parole, parole], cine știe dacă vă amintiți acest cântec. Mărturia creștină se face cu trei lucruri: cuvântul, inima, mâinile".

Papa a fost întrebat și dacă el este în măsură să ierte. "Este greu - a admis Francisc - eu am cunoscut o bătrână care era o doamnă puternică, bună, îl bătea și pe soț, trebuia să ierte mereu, dar a uita este dificil. Când tu ești în război cu o persoană inima ta este rănită de ură și de dușmănie și rana face rău, dar trebuie iertat și nu de mers la acea persoană pentru a da iertarea ca o pomană, iertarea trebuie dată cu inima eventual și fără a vorbi despre asta tratând acea persoană ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic".

La întrebarea tot a tinerilor enoriași despre care este darul cel mai mare pe care Dumnezeu ni l-a oferit, Bergoglio a răspuns: "Aș putea spune credința, dar ceea ce simt eu ca mare dar al lui Dumnezeu este familia mea, tata, mama, frații și mai ales bunicii". Aici Francisc i-a încurajat în mod deosebit pe tineri să nu-i neglijeze pe bunici și să-i interpeleze încontinuu în virtutea înțelepciunii lor și a experienței de viață.

"Și eu uneori am mers în întunericul credinței și credința a coborât mult, dar apoi cu un pic de timp am regăsit-o", a afirmat după aceea Francisc pornind un dialog cu tinerii enoriași ai bisericii "Santa Maria a Setteville" din Guidonia unde a făcut o vizită pastorală. O tânără l-a întrebat cu a reușit să nu piardă niciodată credința și Bergoglio a răspuns: "Credința în unele zile nu se vede, este totul negru. De exemplu - a voit el să povestească - atunci când ieri am făcut botezul pentru treisprezece copii de la cutremur, între ei era și un tată care și-a pierdut soția și cineva gândește, poate avea credință acest om? Și se înțelege că acolo este întuneric, trebuie respectat acel întuneric al sufletului". "Nu se studiază pentru a avea credință - a subliniat Francisc - se primește ca un cadou".

(După Vatican Insider, 15 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat