Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Abu Mazen la papa: Celelalte state să urmeze exemplul Vaticanului

De Iacopo Scaramuzzi

"Sperăm ca alte state să urmeze exemplul Sfântului Scaun și să recunoască statul Palestina". Asta a spus președintele palestinian Mahmoud Abbas (Abu Mazen) care sâmbătă dimineață (14 ianuarie 2017) a fost primit mai întâi în audiență de papa și apoi a inaugurat în mod oficial ambasada palestiniană pe lângă Sfântul Scaun deschisă în lunile trecute ca urmare a acordului bilateral cu care Palatul Apostolic a recunoscut "statul Palestina".

Acordul bilateral care a încoronat stabilirea relațiilor diplomatice dintre Sfântul Scaun și Palestina a fost semnat în iunie 2015 și a intrat în vigoare în ianuarie 2016. O decizie primită în acea perioadă cu nemulțumire de Israel, cu care Sfântul Scaun încă n-a ajuns la aceeași țintă a unui acord bilateral.

"L-am întâlnit pe Sanctitatea Sa", a declarat liderul palestinian în arabă presei prezente la sosirea sa la ambasadă la mică distanță de piața "Sfântul Petru", în via di Porta Angelica, "sperăm ca alte state să urmeze exemplul Sfântului Scaun și să recunoască statul Palestina". Ce credeți despre președintele SUA, Donald Trump, care spune că vrea să mute ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim? "Am auzit despre această decizie a președintelui Trump - a răspuns Abbas - nu putem vorbi până când această decizie nu va fi luată efectiv, dar dacă aceasta va fi decizia credem că nu va ajuta pacea. Sperăm să nu se întâmple". Imediat ce a ajuns, președintele palestinian a dezvelit placa ambasadei și apoi a pus, pe o latură a edificiului, drapelul palestinian. La sediul diplomatic palestinian, înconjurat de un cordon de securitate, au venit pentru ceremonia cu porțile închise substitutul Secretariatului de Stat Vatican, monseniorul Angelo Becciu, și șeful protocolului, monseniorul José Avelino Bettencourt.

Inaugurarea ambasadei palestiniene este "un rezultat semnificativ pentru poporul palestinian, luând în considerare că papa a asumat o poziție morală, legală și politică în recunoașterea statului Palestina pe baza granițelor dinainte de anul 1967", a declarat ambasadorul Issa Kassissieh. Într-o scrisoare adresată lui Donald Trump, prezentată în aceste zile de agenția de presă palestiniană Wafa, Abu Mazen deja îl avertizase pe conducătorul de la Casa Albă că a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, așa cum a prospectat el, ar avea "un impact dezastruos asupra procesului de pace, asupra soluției celor două state și asupra stabilității și securității întregii regiuni".

Sâmbătă dimineața, Mahmoud Abbas a ajuns puțin mai târziu în Vatican și a avut un colocviu de 23 de minute cu papa, în prezența unui traducător, de la 10.12 la 10.35. După schimbul succesiv de daruri, președintele palestinian a prezentat papei cinci cadouri: o icoană cu chipul lui Isus, un volum cu documentația despre restructurarea bazilicii Nașterii, o carte cu titlul "Palestine and the Holy See", o icoană aurită a Sfintei Familii și o "piatră din Sfântul Golgota de la situl bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim". Francisc, la rândul său, i-a dăruit lui Mahmoud Abbas medalia Anului Jubiliar abia trecut și versiunea arabă a "două scrieri de-ale mele: despre iubire și familie și despre păstrarea creației", adică exortația apostolică Amoris laetitia și enciclica Laudato si'.

În momentul prezentării anturajului președintelui palestinian - o delegație de circa douăsprezece persoane - un tânăr funcționar i-a spus papei că este căsătorit cu o femeie argentiniană și a spus o glumă despre San Lorenzo, echipa îndrăgită a lui Francisc, provocând râsul pontifului, înainte de a-i dărui un tricou de fotbal cu culorile Palestinei.

Papa și președintele palestinian au mai rămas câteva minute ca să vorbească și, conform celor spuse de jurnaliștii care au asistat la momentele publice ale audienței, Mahmoud Abbas, cu referință la acordul bilateral care a dus la deschiderea ambasadei palestiniene pe lângă Sfântul Scaun, a afirmat că "acesta este semnul că papa iubește poporul palestinian și iubește pacea".

La sfârșitul audienței papale, Mahmoud Abbas a fost primit de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, însoțit de monseniorul Paul Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele. "În cursul colocviilor cordiale - a afirmat Sala de Presă a Vaticanului - s-au evidențiat înainte de toate raporturile bune existente între Sfântul Scaun și Palestina, pecetluite de acordul global din 2015, care se referă la aspecte esențiale ale vieții și activității Bisericii în societatea palestiniană. În acest context, s-a amintit contribuția importantă a catolicilor în favoarea promovării demnității umane și în ajutorarea celor mai nevoiași, îndeosebi în domeniile educației, sănătății și asistenței. Apoi s-au oprit - continuă nota - asupra procesului de pace din Orientul Mijlociu, exprimând speranța ca să poată fi reluate negocierile directe dintre părți pentru a ajunge la sfârșitul violenței care provoacă suferințe inacceptabile populațiilor civile și la o soluție justă și durabilă. În acest scop, s-a exprimat auspiciul ca, având sprijinul comunității internaționale - accentuează nota - să se întreprindă măsuri care să favorizeze încrederea reciprocă și să contribuie la crearea unui climat care să permită să se ia decizii curajoase în favoarea păcii. Nu s-a evitat să se amintească - încheie nota vaticană - importanța salvgardării caracterului sacru al Locurilor Sfinte pentru credincioșii din toate cele trei religii abrahamitice. În sfârșit, a fost dedicată atenție deosebită celorlalte conflicte care chinuiesc regiunea".

În mesajul scris cu ocazia Crăciunului trecut, președintele palestinian anunțase dinainte: "În curând voi merge în Vatican pentru a-l întâlni pe papa Francisc. În întâlnirea noastră vom examina diferite teme de interes comun inclusiv înaintarea dreptății și a păcii în regiune, precum și încurajarea dialogului interreligios în vedere unei mai mari înțelegeri și respect. Vom reafirma poziția noastră fermă că nicio Carte sacră nu trebuie să fie folosită ca un motiv a justifica orice gen de delicte și de încălcări. Vom vorbi și despre acordul istoric dintre statul Palestina și Sfântul Scaun, un exemplu pentru restul regiunii despre modul de a întări prezența creștină și instituțiile sale". Creștinii, a scris Abu Mazen, "sunt sare a acestui pământ și nu putem concepe un Orient Mijlociu fără componenta sa creștină. Vom continua să cooperăm cu conducătorii Bisericilor din Ierusalim care sunt parte a Palestinei și a poporului său".

Abbas, care sâmbătă, după ce a sosit la Roma l-a întâlnit pe ministrul de externe italian Angelino Alfano, va merge la Paris, unde se ține o conferință internațională despre pacea în Orientul Mijlociu. "Este probabil ultima șansă pentru soluția la două state", israelian și palestinian, a spus președintele palestinian într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro.

(După Vatican Insider, 14 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat