Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul cardinalul Gilberto Agustoni

Vineri, 13 ianuarie 2017, a murit cardinalul elvețian Gilberto Agustoni, prefect emerit al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice. Născut la 26 iulie 1922 la Schaffhausen, în Dieceza de Basel, a fost hirotonit preot la 20 aprilie 1946. Ales la 18 decembrie 1986 pentru biserica titulară Caorle, cu titlul personal de arhiepiscop, a fost numit secretar al Congregației pentru Cler. La 6 ianuarie 1987 a primit hirotonirea episcopală. La 2 aprilie 1992 a fost numit pro-prefect al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice. În consistoriul din 26 noiembrie 1994, Ioan Paul al II-lea l-a creat și publicat cardinal diacon al "Sfinților Urban și Laurențiu la Prima Poartă", diaconie ridicată după aceea pro hac vice la titlul prezbiteral. După ce a primit purpura de cardinal a devenit prefect al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice, ocupând funcția până la 5 octombrie 1998. Înmormântarea va fi celebrată marți, 17 ianuarie 2017, la ora 10.00 la altarul catedrei în bazilica "Sfântul Petru" și prezidată de cardinalul decan Angelo Sodano.

Jurist vestit, fost secretar al cardinalului Alfredo Ottaviani, Gilberto Agustoni de la 1 iulie 1950 a pus experiența sa în slujba directă a Sfântului Scaun. Om auster, a trasat un propriu profil spiritual în reflecția din 12 noiembrie 2000, la rugăciunea jubiliară de seară în piața "Sfântul Petru", indicând ca prioritare dimensiunile umilinței, iertării și pocăinței care duc la convertire, și avertizând cu privire la căutarea succesului și a câștigului care "înainte de a fi o problemă economică este o problemă a sufletului".

De la tatăl, funcționar de stat originar din Ticino, și de la mama, născută într-un orășel pe malul lacului Constance, a primit o educație creștină riguroasă, împreună cu sora și cu cei patru frați, dintre care doi au devenit preoți. Voind să se facă preot, a intrat foarte tânăr în seminarul diecezan din Lugano urmând pașii fratelui mai mare Luigi. După ce a terminat liceul, episcopul Angelo Giuseppe Jelmini l-a trimis la Roma unde a început să studieze filozofia la Universitatea Pontificală "Sfântul Toma de Aquino". Din cauza războiului, episcopul l-a rechemat în Elveția pentru a-l pune să termine teologia la Universitatea din Fribourg.

Preot din 1946, hirotonit în catedrala din Lugano, a fost vice-asistent general al Acțiunii Catolice ocupându-se de formarea studenților în diferitele sedii universitare elvețiene. A elaborat și itinerare formative, mai ales pentru scoutiști.

În 1950, la Roma, a început să colaboreze cu monseniorul Alfredo Ottaviani (1890-1979), din 1953 pro-secretar al Congregației Sfântului Oficiu, care imediat a apreciat pregătirea teologică a tânărului preot și a trebuit să insiste la monseniorul Jelmini, care avea alte proiecte cu privire la el, pentru a obține permisiunea de a-l reține la Roma ca secretar al său. Agustoni însuși amintea cum Ottaviani i-a cerut lui Pius al XII-lea "permisiunea de a asuma un preot care încă nu are treizeci de ani la un Dicaster cu competențe deosebit de grave și delicate, mai ales înainte de reforma care a avut loc după Conciliul al II-lea din Vatican". Și cardinalul Ottaviani a urmărit apoi cu atenție parcursul de formare al colaboratorului său: pentru a completa pregătirea sa în științele teologice l-a încurajat să facă studiile de drept la Universitatea Pontificală Laterană.

Între timp Agustoni continua să presteze slujirea sa la Sfântul Oficiu, ajungând să devină șef de birou. În acei ani a fost numit și comisar la Congregația pentru Disciplina Sacramentelor pentru tratarea cauzelor matrimoniale. Imediat după Conciliul al II-lea din Vatican a devenit consultant al Consilium ad exsequendam Constitutionem de Sacra Liturgia, "fiind în această funcție - așa cum avea să amintească - și ca legătură între cele două Dicastere care erau implicate la maxim în acțiunea dificilă și istorică a reînnoirii liturgice post-conciliare". După aceea a fost numit consultant al Congregației pentru Cultul Divin, instituită de Paul al VI-lea.

În mai 1970 a devenit prelat auditor al Tribunalului Rota Romana. O funcție dusă înainte până la 18 decembrie 1986, când Ioan Paul al II-lea l-a ales arhiepiscop și l-a numit secretar al Congregației pentru Cler, conferindu-i apoi personal hirotonirea episcopală la 6 ianuarie 1987, în bazilica vaticană. Christus spes gloriae este motoul său episcopal.

Monseniorul Agustoni a desfășurat activitatea sa la Congregația pentru Cler într-un moment deosebit de semnificativ datorită a două evenimente de mare însemnătate eclezială. Înainte de toate pregătirea și celebrarea, în 1990, a celei de-a opta Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor despre formarea clerului. Și în afară de asta colaborarea cu comisia pentru redactarea noului Catehism al Bisericii Catolice, instituită de Ioan Paul al II-lea și prezidată de cardinalul Joseph Ratzinger, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței. Congregația pentru Cler a fost chemată să dea o contribuție - amintea Agustoni - "datorită competenței sale specifice, instituționale în domeniul catehezei". În mod deosebit, chiar secretarului Dicasterului i s-a cerut să coordoneze colaborarea cu comisia. În afară de asta, tot în funcția de secretar al Congregației pentru Cler, a fost membru de drept al Consiliului Internațional pentru Cateheză.

După aceea Agustoni a desfășurat o parte activă și în elaborarea constituției apostolice Pastor bonus despre Curia Romană (28 iunie 1988) și a Regulamentului General al Curiei Romane, aprobat de Ioan Paul al II-lea în februarie 1992.

În mai 1991 a fost numit membru al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice. După un an, la 2 aprilie 1992, a devenit pro-prefect, urmând cardinalului Achille Silvestrini; și ca atare a fost numit și pro-președinte al Curții de Casație a Cetății Vaticanului. Cu purpura de cardinal, la 9 noiembrie 1994, a devenit prefect al Tribunalului Suprem, funcție pe care a menținut-o până în 1998.

A luat parte la patru adunări ale Sinodului Episcopilor. După adunarea din 1990, a intervenit la cele două sinoade din 1994: la prima adunare specială pentru Africa - cu un raport despre "corecta administrare a justiției în Biserică" - și la a noua Adunare Generală Ordinară dedicată vieții consacrate. În 1997 a participat la adunarea specială pentru America. De mai multe ori a fost trimis special al Papei, iar în Curia Romană a făcut parte din diferite Dicastere.

(După L'Osservatore Romano, 15 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat