Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferință de presă de prezentare a Documentului Pregătitor al celei de-a XV-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor despre tineri (13 ianuarie 2017)

Vineri, 13 ianuarie 2017, la Sala de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc conferința de presă de prezentare a Documentului Pregătitor al celei de-a XV-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, programat pentru octombrie 2018, despre tema: "Tinerii, credința și discernământul vocațional". Au intervenit Eminența Sa cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor; ES Mons. Fabio Fabene, subsecretar al Sinodului Episcopilor; Elvis Do Ceu Nicolaia Do Rosario și Federica Ceci, doi tineri din Parohia Sfântul Thomas Morus din Roma. Prezentăm în continuare intervențiile:

Intervenția cardinalului Lorenzo Baldisseri

Doamnelor și domnilor,

Sunt bucuros să mă adreseze domnilor și doamnelor din presă și din celelalte mijloace de comunicare socială pentru a prezenta astăzi, după anunțarea temei la 6 octombrie, Documentul Pregătitor, pe care Sinodul Episcopilor îl lansează Bisericii și lumii, ca pregătire a celebrări celei de-a XV-a Adunări Generale Ordinare, care se va ține în octombrie 2018. Tema este: Tinerii, credința și discernământul vocațional.

În același timp, ba chiar în primul rând, îmi face onoare să comunic că tot astăzi Sfântul Părinte adresează o Scrisoare - care devine publică - adresată direct tinerilor, ca semn al grijii sale afectuoase față de ei, pentru că așa cum spune el: "vă port în inimă".

Sfântul Părinte în scrisoarea sa îi îndeamnă pe tineri să participe activ la drumul sinodal, pentru că Sinodul este pentru ei și pentru că toată Biserica se pune în ascultarea glasului lor, a sensibilității lor, a credinței lor, precum și a îndoielilor lor și a criticilor lor. În afară de asta îi invită să "iasă", după exemplul lui Abraham, pentru a se îndrepta spre țara nouă constituită "dintr-o societate mai dreaptă și fraternă" care trebuie construită până la periferiile lumii. Le amintește de Cracovia la deschiderea ZMT (Ziua Mondială a Tineretului) când a spus: "Lucrurile se pot schimb? Și voi ați strigat împreună un zgomotos da". Acest "da" se naște dintr-o inimă tânără care "nu suportă nedreptatea și nu se poate pleca în fața culturii rebutului, nici să cedeze în fața globalizării indiferenței". Îi invită la alegeri îndrăznețe și nu-i uită pe acei tineri care "sunt constrânși să fugă din țara lor natală" din cauza "încălcării legii, a nedreptății și a războiului".

Pentru a realiza în manieră bucuroasă și deplină viața lor, Papa Francisc îi stimulează pe tineri să "întreprindă un itinerar de discernământ pentru a descoperi proiectul lui Dumnezeu" cu privire la viața lor și îi încredințează Mariei din Nazaret, "o tânără (...) spre care Dumnezeu și-a îndreptat privirea sa iubitoare".

Cu cuvintele sale Papa vrea să imprime o incisivă motivație umană și eclezială a următorului Sinod despre tineri, care sunt cuprinși în perioada de vârstă între 16 și 29 de ani, având conștiința că vârsta tânără cere să fie adaptată la diferitele realități locale, așa cum este evidențiat de Documentul Pregătitor.

Documentul este trimis consiliilor ierarhilor din Bisericile orientale catolice, Conferințelor Episcopale, dicasterelor din Curia Romană și Uniunii Superiorilor Generali și "demarează faza consultării întregului popor al lui Dumnezeu", cu scopul de a aduna informații cu privire la condiția actuală a tinerilor în contextele variate în care ei trăiesc, pentru a o putea discerne în mod corespunzător în vederea elaborării lui Instrumentum laboris. Trebuie ținut cont că el este adresat tuturor tinerilor din lume în cea mai amplă dimensiune și înțelegere și participare.

El este în continuitate cu drumul pe care-l parcurge Biserica sub conducerea magisteriului Papei Francisc. Centralitatea bucuriei și iubirii, de mai multe ori subliniată în text, trimite clar la Evangelii gaudium și la Amoris laetitia. Nu lipsesc referințele și la Laudato si', la Lumen fidei și la învățătura Papei Benedict.

Îndeosebi Amoris laetitia, care are de 36 de ori cuvântul "tineri", solicită printre altele "să găsim cuvintele, motivațiile și mărturiile care să ne ajute să atingem fibrele cele mai intime ale tinerilor, acolo unde sunt mai capabili de generozitate, de angajare, de iubire și chiar de eroism" (nr. 40).

Documentul se împarte în trei părți. În prima invită să ne punem în ascultarea realității. A doua evidențiază importanța discernământului în lumina credinței pentru a ajunge să se facă alegeri de viață care să corespundă realmente voinței lui Dumnezeu și binelui persoanei. A treia își concentrează atenția asupra acțiunii pastorale a comunității evanghelice.

Icoana evanghelică a "discipolului iubit" introduce la cele trei părți ca scrută prezentare a drumului.

Primul capitol, intitulat "Tinerii în lumea de astăzi", furnizează elemente utile pentru a contextualiza situația tinerilor în realitatea de astăzi, ținând cont că tabloul trasat cere să fie adaptat la circumstanțele specifice din fiecare regiune. În el se țină cont de "unele rezultate ale cercetărilor în domeniul social utile pentru a trata tema discernământului vocațional", precum și de provocările multiple care se referă la cultura "scientistă", la nesiguranță, la șomaj, la corupție, precum și la fenomenele alcoolismului, jocului de noroc și dependenței de droguri.

Capitolul al doilea, centrul Documentului, are ca titlu "Credință, discernământ, vocație". "Credința, ca participare la modul de a vedea al lui Isus (...), este izvorul discernământului vocațional", prin care "persoana ajunge să facă, în dialog cu Domnul și în ascultarea glasului Duhului, alegerile fundamentale, pornind de la aceea cu privire la starea de viață". Numai un discernământ corect va permite tânărului să găsească într-adevăr personalul, unicul, irepetabilul său "drum în viață". acest parcurs este inspirat de cele trei verbe utilizate deja în Evangelii gaudium 51: a recunoaște (ceea ce are loc în propria lume interioară), a interpreta (ceea ce s-a recunoscut) și a decide (ca "exercitare autentică a libertății umane și a responsabilității personale").

Trebuie clarificat că termenul "vocație" trebuie să fie înțeles în sens amplu și se referă la întreaga gamă vastă de posibilități de realizare concretă a propriei vieți în bucuria iubirii și în plinătatea care derivă din dăruirea de sine lui Dumnezeu și celorlalți. Este vorba de a găsi forma concretă în care această realizare deplină poate să aibă loc "printr-o serie de alegeri, care articulează starea de viață (căsătorie, slujire primită prin hirotonire, viața consacrată, etc.), profesia, modalitatea de angajare socială și politică, stilul de viață, gestionarea timpului și a banilor, etc.".

Alegerea de viață are loc în secretul propriei conștiințe. Acolo fiecare ascultă glasul lui Dumnezeu și dialoghează cu El și la sfârșit decide. Ajutorul altor persoane, oricât ar fi de necesar, nu poate înlocui niciodată acest dialog intim și personal.

Al treilea capitol, intitulat "Acțiunea pastorală", pune accentul pe semnificația pe care o are pentru Biserică "însoțirea tinerilor ca să primească bucuria Evangheliei", într-un timp, ca al nostru, "marcat de incertitudine, de precaritate, de nesiguranță".

Atenția este îndreptată spre subiecții, spre locurile și spre instrumentele acestei însoțiri.

Subiecții acțiunii pastorale sunt tinerii înșiși, fie ca protagoniști, fie ca receptori. Biserica le cere "s-o ajute ca să identifice modalitățile mai eficace astăzi pentru a anunța Vestea Bună". Este nevoie de persoane de referință: în primul rând părinții, apoi păstorii, consacrații, profesorii și alte figuri educative. Aceste persoane de referință trebuie să fie "autoritari, cu o identitate umană clară, o apartenență eclezială solidă, o calitate spirituală vizibilă, o pasiune educativă viguroasă și o capacitate profundă de discernământ". Apoi atenția cu privire la rolul și la responsabilitatea întregii comunități a credincioșilor.

Locurile acțiunii pastorale sunt viața zilnică, activitățile pentru tineri, ZMT, evenimentele diecezane, parohiile, oratoriile, universitățile, școlile catolice, voluntariatul, activitățile sociale, centrele de spiritualitate, experiențele misionare, pelerinajele, evlavia populară. Nu lipsește o adâncire în "lumea digitală", care deschide spre oportunități inedite, dar și spre noi pericole.

Instrumentele sunt limbajele (privilegindu-le pe cele mai expresive pentru tineri), educația, rugăciunea, tăcerea, contemplația.

Chestionarul care urmează este parte integrantă a documentului, nu este un simplu adaos.

El se împarte tot în trei părți. Prima se referă la adunarea de date statistice. A doua este compusă din întrebări. Noutatea este constituită din faptul că la întrebările generale propuse tuturor fără deosebire (în număr de 15), se adaugă 3 întrebări specifice pentru fiecare zonă geografică, la care se cere răspunsul numai al apartenenților la continentul interesat. A treia parte are ca obiect "împărtășirea practicilor", după modalități care sunt expuse clar. Scopul acestei părți, și ea o noutate, este acela de a îmbogăți toată Biserică aducând la cunoștință experiențele, adesea de mare interes, care se desfășoară în diferitele regiuni din lume pentru ca să poată fi de ajutor pentru toți.

Elementele care vor rezulta din răspunsuri vor folosi la redactarea lui Instrumentum laboris, document încredințat părinților sinodali înainte de Adunare.

____________

Intervenția ES Mons. Fabio Fabene

Drumul de pregătire a celei de-a XV-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor prevede o serie de inițiative programate de Secretariatul general al Sinodului pentru a însoți și a susține aprofundarea Documentului Pregătitor care are loc în Bisericile particulare din cele cinci continente. Aceste inițiative vor să-i implice pe tineri în itinerarul sinodal, și în același timp să evidențieze realitatea lumii tineretului în diversitatea socială și culturală din diferitele părți ale lumii, pentru ca tinerii să poată fi inserați realmente în ea.

Înainte de toate pare important a-i implica pe tineri în faza pregătitoare a Adunării sinodale pentru că următorul Sinod nu vrea numai să se întrebe despre modul de a-i însoți pe tineri în discernământul alegerii lor de viață în lumina Evangheliei, ci vrea să se pună și în ascultarea dorințelor, proiectelor, viselor pe care le au tinerii pentru viața lor, precum și a dificultăților pe care le întâlnesc pentru a realiza proiectul lor în slujba societății, în care cer să fie protagoniști activi. Ascultarea tinerilor face parte din tradiția autentică a Bisericii: de fapt, așa cum amintește Papa în Scrisoarea adresată tinerilor, în Regula sa monastică sfântul Benedict îl invită pe abate să-i consulte și pe tineri înainte de orice alegere importantă (cf. Regula sfântului Benedict III, 3). Motivația acestei cereri are un caracter teologal, deoarece adesea Domnul îi alege chiar pe cei mai tineri pentru a se revela. În acest sens, și sfântul Ioan Paul al II-lea afirmă adresându-se tinerilor: "Nu este deloc important ceea ce vă voi spune: important este ceea ce-mi veți spune voi. Dar veți spune asta nu în mod necesar cu cuvintele, ci îmi veți spune cu prezența voastră, cu cântarea voastră, poate și cu dansul vostru, cu reprezentările voastre, în sfârșit cu entuziasmul vostru" (Varcare la soglia della speranza, Milano 1994, 139-140).

În acest orizont, Secretariatul general al Sinodului va crea un sit internet pentru a-i consulta pe tineri print-un chestionar despre așteptările lor și viața lor. Întrebările se vor referi la toți tinerii, pentru că, așa cum se afirmă în Documentul Pregătitor, proiectul lui Dumnezeu se referă la toți tinerii și la toate tinerele din timpul nostru și toți au dreptul să fie însoțiți fără nicio excludere. Răspunsurile la chestionar vor fi baza pentru elaborarea lui Instrumentum laboris, împreună cu contribuțiile care vor veni de la organismele interesate. Prin situl internet, tinerii vor putea urmări și diferitele faze de pregătire a Sinodului, intervențiile Papei cu privire la tineri și vor putea împărtăși reflecții și experiențe despre tema Sinodului.

În zilele precedente următoarei Duminici a Floriilor, de la 5 la 8 aprilie, Secretariatul General va participa la Întâlnirea internațională cu tema "De la Cracovia la Panama. Sinodul în drum cu tinerii", organizat, cum este obicei în perioada dintre o ZMT și alta, de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață. Cu acea ocazie va fi prezentat responsabililor pastorației tineretului din Conferințele Episcopale Documentul Pregătitor și dinamica consultării în Bisericile particulare. În seara de vineri 7 aprilie se va ține la Sala Sinopoli din Auditorium "Parco della Musica" din Roma un concert al GEN Rosso și Verde. La el sunt invitați toți tinerii și vor fi mărturii ale tinerilor din diferite părți ale lumii. Locul n-a fost ales întâmplător: el vrea să fie o "punte" de dialog și de implicare a tinerilor credincioși cu toți cei de vârsta lor. În schimb, sâmbătă 8 aprilie, se vor reuni în Bazilica "Santa Maria Maggiore" pentru o Veghe de Rugăciune ca pregătire pentru liturghia din Ziua Mondială a Tineretului, care, anul acesta ca și anul viitor, va fi celebrată la nivel diecezan. Bazilica Liberiană a fost aleasă pentru a evidenția conotația mariană a drumului spre ZMT din Panama din 2019, așa cum reiese din temele propuse pentru următorul trieniu de Dicasterul competent amintit mai sus. Cântările de la celebrarea din Piața "Sfântul Petru" vor fi încredințate corului diecezei de Roma împreună cu reprezentanții altor coruri care provin din diferite dieceze italiene.

Conform primei părți a Documentului Pregătitor al Sinodului: "Tinerii în lumea de astăzi", se vrea și promovarea unei reflecții asupra realității tineretului în lumea contemporană. Pentru aceasta este în program, pentru luna septembrie, un seminar de studii, la care vor fi invitați specialiști din diferite țări, dar care va fi deschis pentru toți cei care vor vrea să participe. Pe urma a ceea ce a spus Papa în omilia din 31 decembrie 2016, vrem să ne întrebăm cu privire la "datoria" pe care o avem față de tineri, să ne gândim cum să asumăm "responsabilitatea" față de tinerele generații și să proiectăm itinerarii educative, locuri și spații pentru ca să fie inserați realmente în societate, animând prezentul și contribuind la realizarea viselor lor pentru un viitor mai drept și uman.

______________

Intervenția lui Elvis Do Ceu și Federica Ceci

Bună ziua tuturor,

O scurtă prezentare: mă numesc Elvis, am 21 de ani, am origini în Capul Verde și studiez arte și științe ale spectacolului la Facultatea de Litere de la Universitatea Sapienza. În parohia mea, "Sfântul Thomas Morus" aici la Roma, sunt catehez al unui grup de tineri adolescenți, realitate entuziasmantă care-mi permite să fiu "frate mai mare" în credință al adolescenților care-l caută pe Cristos, însoțiți de cel care crede și pariază pe potențialitățile care fac unic proiectul de viață al fiecăruia dintre ei.

Sunt Federica, am 24 de ani și sunt aproape de licența în jurisprudență la același Ateneu. Sunt angajată și eu în parohia "Sfântul Thomas Morus", care în teritoriul său cuprinde tocmai sediul Universității Sapienza, cel mai mare Ateneu din Europa. Asta favorizează participarea la viața parohială a unui mare număr de tineri: nu numai studenți universitari, dintre care mulți străini, ci și atâția tineri muncitori care gravitează în zonă. Îndeosebi, eu sunt responsabilă cu școala parohială de formare socială și politică școală care, chiar pe urmele sfântului Thomas Morus, patron al guvernanților și al politicienilor, implică de peste doi ani circa șaizeci de universitari. Parcursul nostru de creștere, bazat pe Doctrina Socială a Bisericii, este menită pentru formarea unei conștiințe politice care să ne permită "să ne murdărim mâinile", trăind în societate nu ca spectatori ci ca protagoniști activi și conștienți.

Înainte de toate, vrem să-i mulțumim din inimă Papei Francisc care, primind propunerile episcopilor din toată lumea, a decis să convoace următoarea Adunare Generală Ordinară a Sinodului despre tema tinerilor și, îndeosebi a credinței lor și a discernământului vocațional. Deja am simțit cu putere atenția episcopilor față de familiile noastre cu ocazia celor două Sinoade precedente, și acum cu atât mai mult ne bucurăm pentru că păstorii noștri vor să ne vorbească direct nouă tinerilor, făcându-ne interlocutori privilegiați ai unei Biserici în ieșire și în dialog cu noile generații.

Suntem recunoscători pentru cuvintele de încurajare, încredere și stimă pe care Sfântul Părinte ni le adresează la începutul acestui nou drum sinodal cu Scrisoarea adresată tinerilor care astăzi este făcută publică și, mai în general, îi mulțumim pentru că încontinuu ne face să ne simțim în centrul Trupului viu al Bisericii, crezând în noi și încrezându-se în contribuția noastră la edificarea, pe de o parte, a unei comunități creștine tot mai puțin înțepenite și mai primitoare și, pe de altă parte, a unei comunități capabile să promoveze căutarea binelui comun punând în centru persoana.

În momentul în care este încredințat tuturor Bisericilor din lume Documentul Pregătitor al următorului Sinod, suntem convinși că episcopii se vor pune în ascultarea tinerilor din diecezele lor, și a celor care trăiesc mai departe de lumea eclezială dar care oricum sunt foarte doritori de atenție și de răspunsuri de sens. Suntem siguri că vor ști "să piardă timp" cu noi tinerii, nu numai pentru a vorbi, ci și pentru a asculta ceea ce avem de spus, cu obiectivul de a construi împreună o Biserică mai "tânără și proaspătă" deschisă la confruntare și la întâlnire.

În afară de asta, ca tineri ce suntem, experimentând zilnic în realitatea noastră frumusețea și libertatea de a fi creștini, dorim să vorbim inimilor celor de vârsta noastră din toată lumea, invitându-i să nu se închidă ci, dimpotrivă, să primească oportunitățile pe care Biserica ni le oferă cu următoarea Adunare sinodală.

În sfârșit, vrem să lansăm un apel organelor de presă: vă cerem să dedicați spații mai mari lumii tineretului, scoțându-i în evidență multele aspecte de pozitivitate și nu numai elementele de slăbiciune și turbulență. Ajutați-ne și voi, cu instrumentele de care dispuneți, să devenim protagoniști nu numai ai unui viitor care încă trebuie să vină, ci și mai ales ai unui prezent care ne cheamă deja astăzi să construim civilizația Iubirii, făcând să rodească talentele noastre în locurile în care suntem chemați să trăim.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat