Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fenomenul migrației - un drum pentru întâlnirea între oameni

Recomandare pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului - 15 ianuarie 2017

Sfințiile Voastre, dragi frați și surori în Cristos,

Sfântul Părinte papa Francisc, prin mesajul său din 14 octombrie 2016, ne invită să celebrăm cu deosebită grijă cea de-a 103-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului cu o temă de mare sensibilitate: Migranții minori, vulnerabili și fără glas, un fenomen care în ultimii ani a luat forme impresionante.

Reamintind-ne cuvintele lui Isus prezentate de cei patru evangheliști, papa ne cheamă să nu uităm de cei care reprezintă partea cea mai importantă a vieții și a societății - copiii, care dacă sunt primiți și îngrijiți în numele său, atunci îl primim în realitate pe el, Mântuitorul, și pe cel care l-a trimis, adică, Dumnezeu Tatăl.

Acesta este marele adevăr pe care Sfântul Părinte ni-l reamintește când deschide mesajul său pentru această zi mondială a celor care sunt cuprinși de fenomenul migrației, cu aceste cuvinte:

"Oricine primește un astfel de copil în numele meu, pe mine mă primește, iar cine mă primește pe mine, nu pe mine mă primește, ci pe acela care m-a trimis". (Mc 9,37; cf. Mt 18,5; Lc 9,48; In 13,20).

De nenumărate ori sfântul papă Ioan Paul al II-lea afirma despre fenomenul migrației, în general, că este un mare dar pe care ni-l face Dumnezeu.

Cei care pleacă în migrație poartă cu ei, acolo unde ajung, nenumărate daruri și valori și, în același timp, primesc, din locul unde ajung, aceeași bogăție de valori și daruri. În fenomenul migrației are loc un adevărat schimb de daruri culturale, materiale și mai ales spirituale care îmbogățesc și desăvârșesc persoana umană.

Dacă acest lucru se verifică cu orice emigrant care, atunci când sosește undeva, devine un dar, acest lucru se întâmplă mai ales prin cei mici, prin copii, prin minori, care aduc cu ei valoarea vieții și a speranței, dar care au nevoie de ajutor și de o primire plină de dragoste și prețuire. Drumul lor către ceilalți înseamnă, de fapt, un drum al lui Dumnezeu ce se îndreaptă spre lume, iar, întâlnind pe cei care-i primesc, de fapt, descoperă în semeni pe Dumnezeu.

Primindu-i pe cei mici și nevoiași, îl primim pe însuși Dumnezeu, care vrea să-i viziteze pe cei pe care îi iubește, pe fiii săi ce se află în diferite locuri ale lumii.

Atmosfera Crăciunului în care am trăit nu demult ne-a oferit șansa de a-l întâlni pe cel care a ales să fie și el un emigrant și a voit ca, prin gingășia și darurile sale, să ne facă să-l întâlnim pe cel care l-a trimis la noi, pe Tatăl.

În mesajul său, din anul acesta, 2017 papa Francisc ne cheamă pe toți să ne deschidem pentru a-i primi pe cei care vin la noi în numele lui Dumnezeu, căutând un loc pentru a trăi și oferi altora cultura și spiritualitatea proprie ca o comoară de daruri. În timp ce ei caută condiții demne de trai și un mod cinstit de viață, se bucură să facă experiența ospitalității din partea fraților lor pe care-i respectă ca frații lor ce sunt chemați să formeze un popor unit prin legătura dragostei.

Papa adresează tuturor creștinilor și tuturor românilor invitația să deschidă porțile caselor și ale inimilor pentru cei care vin la ei, mai ales pe cei fragili și îmbrăcați cu darul nevinovăției, cu bucuria vieții, a speranței într-o viață demnă și cu adevărată dragoste umană și creștină.

Dreptul la viață, la bucurie și fericire este un lucru sacru și trebuie ocrotit și oferit tuturor fraților noștri pe care ni-i trimite Domnul în providența sa.

Biserica, prin păstorii ei, dar și prin fiecare creștin, cere tuturor responsabililor acestei lumi să acorde tuturor celor ce sunt obligați să ia drumul migrației, dar mai ales copiilor și celor fără protecție și apărare, ca viața lor să fie demnă de numele de fii ai lui Dumnezeu și fii ai acestei lumi.

Îndemnurile Sfântului Părinte se îndreaptă spre toți. Trebuie să ajungă la toate persoanele și în toate inimile pentru a deschide larg brațele iubitoare față de cei încercați de apăsătoarea situație a migrației.

Adresăm tuturor preoților, persoanelor consacrate, instituțiilor bisericești și fiecărui creștin în parte invitația de a primi chemarea Sfântului Părinte, de a aplica cu bucurie principiile creștine ale dragostei oferite tuturor în mesajul și chemarea sa. Primiți, vă rog, cu bucurie și prețuire gândurile Sfântului Părinte și normele ce privesc misterul acestei zile mondiale pentru întâmpinarea celor ce sunt constrânși să ia drumul emigrației din partea consiliului pontifical responsabil de pastorația fenomenului migrator pus la dispoziția noastră prin bunele servicii ale pr. Mihai Pătrașcu pe paginile sitului diecezei noastre. Să nu uită într-un chip deosebit pe copii și minorii îndurerați din cauza emigrației și a căutării unui loc demn în viață.

Cu mulțumiri pentru tot ce ați făcut și faceți în favoarea copiilor și minorilor ce bat la ușa casei și inimii noastre.

"Lăsați copii să vină la mine, căci a unora ca aceștia este împărăția cerurilor" (Mc 10,14).

În comuniune de dragoste și slujire în Domnul

Iași, 13 ianuarie 2017

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Mesajul papei Francisc pentru a 103-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului (15 ianuarie)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat