Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Open Doors: "Creștini tot mai persecutați în Asia"

de Giorgio Bernardelli

A continuat să crească și în 2016 persecuția împotriva creștinilor în lume. Și dacă în Orientul Mijlociu și în Africa masacrele și asalturile împotriva bisericilor scad numeric (înlocuite oricum de forme mai zilnice de discriminare), Asia naționalismelor prezintă în ultimele luni o creștere îngrijorătoare a ostilității față de creștini. Este fotografia care reiese din raportul anual al lui ONG-ului de matrice evanghelică, Open Doors, care de mai mulți ani propune în ianuarie lista celor 50 de țări mai periculoase pentru creștini în lume.

"Clasamentul" este făcut pornind de la o serie de indicii elaborate pe baza episoadelor de violență înregistrate în anul precedent. În ansamblu, conform Open Doors astăzi sunt 215 milioane de creștin care trăiesc într-o situație de persecuție ridicată, foarte ridicată sau chiar extremă. În termeni procentuali este vorba despre circa o treime dintre creștinii din cele 50 de țări indicate în listă, și corespund la nivel global cu circa 1 creștin din 12 în lume. Însă trebuie precizat că este vorba despre o realitate care ține împreună situații foarte diferite între ele: de la riscul specific de moarte sau de violență fizică la situații de discriminare mai mult sau mai puțin generalizate.

Dincolo de cifra globală este important așadar să se privească la trendurile pe care raportul lui Open Doors, foarte bogat în date, le scoate în evidență. Între timp raportul indică numărul total al episoadelor de violență fizică despre care s-a aflat în anul precedent: între 1 noiembrie 2015 și 31 octombrie 2016 au fost 1.207 creștini uciși din motive legate de credință și 1.329 biserici atacate. Ambele numere sunt în scădere puternică față de cele douăsprezece luni precedente; o diminuare pe care Open Doors o explică prin două motive: pe de o parte realitatea de fapt că două realități precum Boko Haram și Statul Islamic, autori a unor masacre foarte grave în 2015, au cunoscut în sfârșit o acțiune de contrast care le-au limitat potențialul ucigaș. Însă, pe de altă parte, trebuie adăugat că există zone lovite de violențe din care este tot mai dificil de a aduna știri (de exemplu Sud Sudan), deci nu este deloc clar că numerele sunt exhaustive. Oricum, în general, deși diminuează violențele fizice, indiciile lui Open Doors înregistrează creșteri îngrijorătoare în toate acele puncte care sunt legate de situații de discriminare și oprimare.

În fruntea clasamentului celor mai rele țări pentru creștini rămâne pentru a cincisprezecelea an consecutiv Coreea de Nord; însă, în urma sa Somalia se apropie foarte mult, urmată de Afganistan, Pakistan și Sudan. Completează lista celor zece națiuni în care pentru Open Doors pericolul este definit "extrem" Siria, Irak, Yemen și Eritreea. Parcurgând celelalte poziții ale clasamentului uimește mai ales saltul înainte pe care-l înregistrează multe țări din Asia, pe valul naționalismelor crescânde. India lui Narendra Modi urcă pe locul al cincisprezecelea, cel mai ridicat atins în această listă; Vietnamul pe locul al șaptesprezecelea ca urmare a persecuțiilor împotriva etniei hmong; Laos pe locul al douăzeci și patrulea. Și în lista celor cincizeci își face din nou intrarea Sri Lanka, pe urma actelor de intoleranță alimentate de fundamentalismul de matrice budistă. Cât privește China, Open Doors o situează stabilă pe poziția a treizeci și noua, între țările unde persecuția este definită "ridicată".

Oricum trebuie precizat că extremismul islamic rămâne factorul cel mai semnificativ în persecuțiile împotriva creștinilor astăzi: este dominant în 14 din primele 20 de țări din listă. Cu privire la Irak raportul nu evită să înregistreze cum - în pofida eliberării Câmpiei Ninive din mâinile Statului Islamic - rămân grave preocupările cu privire la viitorul creștinilor care locuiau în acele teritorii, și datorită actelor de ostilitate comise în țară de către șiiți. Mai în general, evaluarea lui Open Doors este că creștinii ies ca marii învinși din haosul din Orientul Mijlociu: "Și în țările unde guvernele exercită un control foarte rigid asupra extremiștilor musulmani - denunță raportul - creștinii ajung îndure oricum presiuni grave".

(După Vatican Insider, 11 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat