Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rugăciunea papei pentru Niccolò, mort la 16 ani de cancer

Ar fi trebuit să fie și Niccolò, cu vivacitatea celor 16 ani ai săi, ca să-l îmbrățișeze pe papa Francisc cu pacienții foarte tineri internați în secția de pediatrie oncologică din Institutul Național de Cancere din Milano. "Niccolò a murit chiar astăzi dimineață și dacă astăzi noi ne rugăm pentru el împreună cu papa, suntem siguri și că el se roagă pentru papa și pentru noi", povestește la L'Osservatore Romano medicul primar Maura Massimino. Alături de ea, astăzi la pontif, prietena lui Niccolò și capelanul, părintele Tullio Proserpio.

"Moartea face parte din realitatea secției noastre", destăinuiește medicul, adăugând: "Dar face parte din ea și speranța și întâlnirea cu papa, devenit de acum un punct sigur așa încât face parte din terapii, este cu adevărat un mare semn de speranță pentru toți: bolnavi și rude, medici, infirmieri și voluntari". Pentru a trăi această "experiență de speranță au venit astăzi la Roma 30 dintre copiii și adolescenții care nu s-au lăsat înspăimântați nici de incomoditatea călătoriei nici de frig", a spus capelanul.

Papei Francisc i-a fost prezentată și inițiativa inedită, promovată de Stefano - genetist de profesie și muzician prin pasiune - care i-a văzut pe tinerii internați lansând un material video pe web și adunând șase milioane de vizualizări. În cadrul Proiectul tineri, au cântat toți împreună Palle di Natale (Smile! It's Christmas Day), un text, explică Stefano, "de ascultat, împărtășit și descărcat pentru a-i susține pe tinerii îngrijiți pentru un cancer și a gusta bucuria Crăciunului". În practică, "este relatarea unui Crăciun trăit pe un hol de spital, cu angoasa unei diagnoze de cancer dar și cu forța și îndărătnicia celui care vrea un Crăciun trăit și cu veselie și voință de a fi împreună".

În aula "Paul al VI-lea" erau prezenți și Carmen, Alberto, Fernando și Xavier, frați ai călugăriței spaniole Isabel Sola Matás, asasinată în mod barbar la 2 septembrie 2016. Papei i-au povestit misiunea sorei și i-au mulțumit pentru cuvintele cu care a amintit-o imediat pe călugăriță la Angelus după liturghia pentru canonizarea Maicii Tereza. Sora Isabel, explică ei pentru cotidianul vatican, "a dedicat ultimii opt ani din viața sa pentru Haiti, fără a se cruța, pentru a fi alături de persoanele mai fragile și încercând să promoveze demnitatea și educația tinerilor mai ales în parohia Preasfânta Inimă din Port-au-Prince". Așa încât să "ajungă să-și lase propria casă pentru persoanele rămase fără nimic din cauza cutremurului din urmă cu șapte ani". În vârstă de cincizeci și unu de ani, originară din Barcelona, călugărița din congregația lui Isus și Maria este amintită de rudele sale ca "o femeie de rugăciune, conform spiritualității ignațiene".

O altă istorie de solidaritate concretă a fost relatată pontifului de Roberto Enrique Solis Fauger: cardio-chirurg de faimă în Statele Unite ale Americii, a ales să "se îngrijească gratuit de persoanele cele mai sărace din Guatemala", unde merge o dată pe lună susținând el însuși cheltuielile pentru materialul și personalul necesare pentru intervenții. Papa l-a primit cu afect, același pe care l-a demonstrat reprezentanților asociației catolice japoneze Minami-Shimabara's Heisei Youth Goodwill Mission for Europe care i-au oferit în mod simbolic în dar gingo nut, o plantă caracteristică din ținutul Nagasaki. Asociația face referință în mod expres la întâlnirea istorică a delegației japoneze cu papa Grigore al XIII-lea în 1585.

O notă de culoare a fost adusă audienței de grupul folcloric al Cavaquinhos din asociația Passilgueirense, care a cântat câteva cantares de janeiras, tipice tradiției de Crăciun portugheze. În sfârșit, printre cei prezenți era boxerul german de origine armeană Arthur Abraham, campion al lumii la categoria mijlocie, angajat în sprijinirea săracilor din țara sa de origine precum și a refugiaților sirieni.

Înainte de a-i întâlni pe pelerini în aula "Paul al VI-lea", Pontiful a binecuvântat șase statui ale Sfintei Fecioare Maria de Fatima cu care asociația austriacă Human Life international va da viață, "pentru centenarul aparițiilor, unei serii de inițiative în toată lumea pentru a relansa mesajul de rugăciune și de pocăință". În sfârșit, papa a voit să-i mulțumească personal și vice-comisarului de la jandarmeria vaticană Mauro De Horatis, responsabil cu bagajele în timpul călătoriilor papale internaționale, care la 31 decembrie a părăsit serviciul după 37 de ani.

(După Zenit, 11 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat