Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Exortația Amoris laetitia pregătește sinodul

Interviu cu cardinalul Lorenzo Baldisseri

De Nicola Gori

Există un ideal trait d'union între recentul sinod despre familie și următorul dedicat tinerilor. Asta explică Eminența Sa cardinalul Lorenzo Baldisseri în ajunul prezentării documentului pregătitor al adunării sinodale care se va desfășura în octombrie 2018 despre tema: "Tinerii, credința și discernământul vocațional". În acest interviu acordat ziarului L'Osservatore Romano cardinalul trasează un prim bilanț al aplicării exortației Amoris laetitia, subliniind că documentul a avut consens foarte larg și evidențiind continuitatea cu sinodul despre tineri, cuprinsă în trei cuvinte cheie: bucurie, discernământ, însoțire.

Ce bilanț se poate face în aplicarea exortației Amoris laetitia la aproape un an de la promulgarea sa?

Acest Secretariat general, la 12 mai, chiar la o lună după publicarea exortației Amoris laetitia, a trimis conferințelor episcopale din toată lumea și chiar fiecărui episcop o scrisoare pentru a cere informații referitoare la modul în care era receptată exortația apostolică post-sinodală în diferitele țări și în același timp pentru a cunoaște inițiativele întreprinse pentru aplicarea sa. Au venit deja numeroase răspunsuri și continuă să mai vină. Din informațiile primite pot să afirm în primul rând că Amoris laetitia a trezit interes imens în comunitatea eclezială și în lumea întreagă, cu o primire foarte pozitivă și un consens foarte larg, un adevărat dar oferit Bisericii și omenirii. Aplicarea se realizează la diferite niveluri. Publicarea documentului, cum se știe, a avut loc în aprilie anul trecut și s-a putut constata încă din acel moment cum s-au organizat întâlniri, simpozioane, seminarii pentru studiul și pentru aprofundarea sa în toată lumea. Eu însumi am fost invitat să particip la multe din aceste inițiative, atât în Italia cât și în alte țări. Am ținut conferințe, întâlniri de prezentare a documentului, rapoarte cu privire la desfășurarea sinodului și la raportul său cu Amoris laetitia. Deci pot spune că sunt desigur un martor direct al atenției și al angajării cu care episcopii privesc la exortația apostolică, centrând pastorația pe valorile familiei și îngrijindu-se să întrupeze în cel mai bun mod posibil indicațiile, sugestiile, propunerile care sunt conținute în ea.

În concret, cum s-au mișcat episcopatele?

Mulți episcopi au întâlnit propria preoțime pentru a reflecta în profunzime argumentele și tematicile care se găsesc în cuvintele Papei Francisc. Diferite episcopate au dat indicații concrete cu privire la modalitățile de aplicare a ceea ce propune textul, îndeosebi a ceea ce este spus în capitolul al șaselea, cu privire la perspectivele pastorale, și în capitolul al optulea, care se referă la însoțirea, discernământul și integrarea persoanelor care trăiesc în situații de fragilitate. Sunt implicate în această muncă pastorală familii, perechi de soți, tineri, asociații, mișcări. Se întâlnește o amplă producție de materiale ajutătoare și material informativ de orice tip pentru a facilita înțelegerea și răspândirea documentului.

Așadar, pastorația familială din dieceze a reușit să recepteze spiritul Sinodului despre familie?

Pot spune că în multe dieceze receptarea exortației Amoris laetitia, în care se reflectă spiritul Sinodului, este pozitivă și propunătoare și se întâlnesc deja binefacerile. Devine un instrument formidabil de reînnoire pastorală, așa cum pe de altă parte era în dorința părinților sinodali și a Papei. Efectiv se captează sensul profund al documentului, care vrea să fie în continuitate o reînnoire a pastorației familiale. De fapt, un mare număr de preoți și de lucrători pastorali se simt solicitați de invitația Papei Francisc la o reflecție realistă și creativă din punct de vedere pastoral al conținuturilor documentului.

Cum au fost implicate familiile?

Ținând cont mai ales de ceea ce se afirmă în capitolele al patrulea și al cincilea cu privire la iubirea în căsătorie și în capitolul al șaptelea cu privire la educația copiilor, s-a început să se gândească și să se programeze itinerarii de formare pentru pregătirea la căsătorie care merg dincolo de întâlnirile "oficiale" prevăzute pentru perechile care decid să se căsătorească; au fost propuse întâlniri de însoțire pentru perechile tinere; s-au angajat pentru a implica tot mai multe perechi experte în misiunea de a se apropia și a însoți alte perechi care experimentează momente de criză în relația lor. În unele parohii s-au născut grupuri în care întregi familii se întâlnesc periodic pentru a se ruga împreună, pentru a-și povesti propriile experiențe, pentru a împărtăși multele momente pe care le experimentează în viața zilnică, pentru a se confrunta cu privire la dificultățile pe care le trăiesc ca să se ajute reciproc și să caute împreună piste de soluție la probleme. Desigur, suntem numai la începuturi. Domeniul posibilităților cu privire la acțiunea pastorală este foarte vastă și cele nouă luni trecute de la publicarea exortației apostolice sunt un timp prea scurt pentru a găsi și a realiza toate potențialitățile conținute în ea. Dar în toți există percepția că este necesară o angajare diferită și reînnoită pentru a susține familia în cotidianitatea sa; o angajare formată din primire, apropiere, însoțire, împărtășirea evenimentelor frumoase și a trudelor. Acestea sunt indicații eficace referitoare la modalitățile în care să se trăiască bucuria iubirii.

Ce se poate răspunde celui care solicită clarificări ulterioare despre indicațiile pastorale din exortația apostolică?

Au fost deja furnizate diferite răspunsuri. S-au exprimat și persoane competente prin rolul lor și autoritatea lor. Este vorba înainte de toate de a continua cu scopul de a întări familia și de a asigura stabilitatea căsătoriei și seninătatea vieții familiale. În afară de asta este important să se prezinte frumusețea căsătoriei creștine și celui care nu trăiește o unire sacramentală. Acolo unde ne aflăm în prezența persoanelor care vin dintr-o unire precedentă eșuată, trebuie știut să se distingă situațiile, responsabilitățile și atitudinile pe care ele le asumă cu scopul de a continua treptat la o integrare mai mare în comunitatea eclezială. În această privință este indispensabil un discernământ atent și corespunzător pentru fiecare persoană, fiind capabili să integreze în mod adecvat raportul dintre normă și conștiință. Nu cred că este nevoie să se adauge altceva, decât să se reafirme că toate răspunsurile care se cer sunt deja conținute în textul aceleiași exortații apostolice.

Există o continuitate între exortația apostolică Amoris laetitia și următorul sinod dedicat tinerilor?

Amoris laetitia a indicat frumusețea și forța familiei, capacitatea sa de răspuns la așteptările prezente în inima omului, importanța rolului său în societate. Unul dintre scopurile principale ale următorului sinod este acela de a-i ajuta pe tineri să învețe să discearnă în ce mod concret poate avea loc realizarea deplină a vieții lor, pentru ca să se poată bucura de bucuria iubirii. Cea mai mare parte a tinerilor se orientează spre alegerea de a constitui o familie. Pentru ca alegerea lor să răspundă cât mai mult posibil la vocația lor este important ca să aibă instrumente potrivite pentru a se cunoaște pe ei înșiși și pentru a se orienta în mod oportun în alegerea partenerului și în înțelegerea elementelor esențiale care vor permite viitoarei lor familii să aibă baze solide. Fără a voi să anticipez nici să limitez bogăția care va rezulta din drumul sinodal, cred că se poate sintetiza continuitatea dintre Amoris laetitia și următorul sinod prin trei cuvinte pe care le găsim în exortația apostolică: bucurie, discernământ, însoțire.

Răspunde la una dintre semnalările evidențiate în sinodul despre familie alegerea de a aprofunda raportul dintre tineri și alegeri vocaționale?

Există în mod evident o corelație între tineri, alegeri vocaționale și familie. Când se vorbește despre familie nu se poate să nu se țină cont de momentul său constitutiv și apoi de vârsta tinereții, care este aceea în care fiecare formulează un proiect propriu și se orientează spre alegerea stării de viață. Relatio finalis a adunării sinodale din 2015 amintea că "dorința de familie rămâne vie în tinerele generații". Desigur, vocația la căsătorie nu este singura manieră de a realiza în mod bucuros și autentic propria viață, dar rămâne adevărat că "mulți tineri continuă să vadă căsătoria ca marele loc al vieții lor și proiectul unei familii proprii ca realizarea aspirațiilor lor". Amoris laetitia vorbește mult despre această corelație și chiar cred că următorul sinod va face din asta obiect de reflecție.

(După L'Osservatore Romano, 12 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat