Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc văzut cu ochii ungurilor

Pentru împlinirea vârstei de 80 de ani a papei Francisc a fost publicat în Ungaria volumul „Pe calea Papei Francisc – Conversații din secolul al XXI-lea” (Ferenc pápa útján, 21. századi beszélgetések – ed. „Athenaeum”) pentru a prezenta principalele tematici ale pontificatului său.

Fiecare capitol este un dialog cu intelectuali catolici, protestanți și evrei, preoți, călugări, cercetători, personaje publice. De fapt, printre interlocutori îi găsim pe Mons. Asztrik Várszegi OSB, episcop, arhiabate de Pannonhalma; Mons. Miklós Beer, episcop de Vás; pr. Imre Kozma OH, fondator și președinte al Serviciului de Asistență al Ordinului de Malta din Ungaria; rabinul Slomó Köves; episcopul luteran Tamás Fabiny; profesorul Szilveszter E. Vizi, președinte emerit al Academiei Ungare de Științe; profesoara Emöke Bagdy, psihoterapeut; profesoara Ágnes Heller, filozofă, esteticiană, membru ordinar al Academiei Ungare de Științe; doamna Jolán Oláh, locuitoare în cartierul de barăci rom din Monor.

Gândurile cele mai relevante ale papei au fost selecționate în sintonie cu domeniul de acțiune specific al interlocutorului. întrebările se referă la o frază, la un gând determinant al discursurilor, al declarațiilor, al scrierilor pontifului. Răspunsurile interlocutorilor invită la reflecții ulterioare.

Conversațiile se concentrează pe următoarele tematici: economie, Biserică, dialog interreligios, bioetică, psihologie, familie și alte chestiuni importante. Volumul deci nu este numai o amprentă „istorică”, ci considerație atentă, dialog deschis, analiză.

Volumul este de relevanță deosebită pentru Ungaria, deoarece este vorba despre prima operă a unor autori unguri despre figura papei Francisc cu tematici teologice, sociale și de viață publică, cu analize care-i ajută pe cititorii unguri să cunoască mai bine personajul Sfântului Părinte.

Autorul principal, Dániel Solymári, este jurnalist publicist, membru al Ordinului Militar Suveran de Malta. A studiat teologie și relații internaționale în Ungaria și în Anglia. Domeniul său de acțiune cel mai important este promovarea „periferiilor”, crearea de condiții de viață demne de om pentru cei abandonați. A scris îndeosebi despre tema dialogului interreligios și a căutării posibilității conviețuirii pașnice. în afară de asta, este un cunoscut expert umanitar al țărilor în curs de dezvoltare, precum și al raporturilor internaționale al Serviciului de Asistență al Ordinului de Malta din Ungaria. De mult timp desfășoară activitatea sa în cartierele de barăci din Africa sub-sahariană și în Orientul Mijlociu.

Co-autorul Tamás Pallós este jurnalist, redactor, teolog, redactor șef al rubricii culturale a săptămânalului catolic ungar cel mai important „Új Ember” (Omul Nou). Volumul a fost prezentat de autori Sfântului Părinte în timpul audienței generale din 21 decembrie 2016. Papa Francisc a semnat un exemplar al cărții și a exprimat simpatia sa față de Ungaria spunând în ungurește: „Isten éltessen!” (Dumnezeu să vă binecuvânteze!).

(După Zenit, 10 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat