Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia papei în sărbătoarea Botezul Domnului 2017

Duminică, 8 ianuarie 2016, sărbătoarea Botezului Domnului, Sfântul Părinte Francisc a prezidat în Capela Sixtină sfânta Liturghie în cursul căreia a administrat sacramentul Botezului pentru 28 de nou-născuți, 15 băieți și 13 fetițe. După citirea Evangheliei, papa a rostit liber omilia a cărei transcriere o prezentăm în continuare.

Dragi părinți,

Voi ați cerut pentru copiii voștri credința, credința care va fi dată la Botez. Credința: asta înseamnă viață de credință, pentru că credința trebuie trăită; a merge pe drumul credinței și a da mărturie despre credință. Credința nu înseamnă a recita "Crezul" duminica, atunci când mergem la Liturghie: nu este numai asta. Credința înseamnă a crede ceea ce este Adevărul: Dumnezeu Tatăl care l-a trimis pe Fiul său și pe Duhul Sfânt care ne dă viață. Dar credința înseamnă și a ne încredința lui Dumnezeu, și asta voi trebuie să-i învățați, cu exemplul vostru, cu viața voastră. Și credința este lumină: în ceremonia Botezului vă va fi dată o lumânare aprinsă, ca în primele timpuri ale Bisericii. Și pentru aceasta Botezul, în acele timpuri, se numea "iluminare", deoarece credința iluminează inima, face să se vadă lucrurile cu o altă lumină. Voi ați cerut credința: Biserica dă credința copiilor voștri cu Botezul, și voi aveți misiunea de a o face să crească, de a o păzi, și ca să devină mărturie pentru toți ceilalți. Acesta este sensul acestei ceremonii. Și numai asta voiam să vă spun: a păzi credința, a o face să crească, pentru ca să fie mărturie pentru ceilalți.

Și apoi... a început concertul! [copiii plâng]: este pentru că pruncii se află într-un loc pe care nu-l cunosc, s-au trezit mai înainte ca de obicei. Începe unul, dă nota și apoi ceilalți "imită"... Unii plâng pur și simplu pentru că a plâns altul... Isus a făcut același lucru, știți? Mie îmi place să mă gândesc că prima predică a lui Isus în grajd a fost un plâns, prima... Și apoi, de vreme ce este un pic lungă ceremonia, cineva plânge pentru că-i este foame. Dacă este așa, voi, mamelor, alăptați-i, fără teamă, cu toată normalitatea. Așa cum Sfânta Fecioară Maria îl alăpta pe Isus...

Nu uitați: ați cerut credința, vouă vă revine misiunea de a păzi credința, de a o face să crească, pentru ca să fie mărturie pentru noi toți, pentru noi toți: și pentru noi, preoți, episcopii, toți. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat