Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Gânduri la Nașterea Domnului și cumpăna dintre ani

24 decembrie 2016, ora 20.30

Ziua de 24 decembrie 2016 a fost un prilej de sărbătoare în comunitatea romano-catolică din satul Ciugheș.

Lăsarea serii pe frumosul Ciugheș, sat de munte, a adus pe la ferești glasuri zglobii de copii cu frumoase colinde vestind Nașterea Domnului. După ce întunericul a pus stăpânire deplină pe sat, grupuri compacte de creștini, în liniștea nopții, mergeau spre sfântul lăcaș. Pe micuții colindători gerul năprasnic și întunericul solstițiului de iarnă i-au alungat pe la vetrele caselor unde focul trosnește în sobe, iar pe plita încinsă fierb gustoasele sarmale făcute de mămici. E timpul să vină Moș Crăciun.

Din turnul bisericii stația de amplificare răspândește în văzduh colinde străvechi românești.

Interiorul lăcașului sfânt, ornat cu brazi, globuri și ghirlande multicolore precum și tehnica modernă făcea ca orice creștin ce-i trecea pragul să se creadă într-un peisaj de basm. Din puzderia de stele și fulgi ce alergau pe ziduri și tavan, în mica iesle căptușită cu paie de culoarea aurului, zâmbește pruncul Isus și păstorii de la Betleem.

Nașterea Domnului a fost o ocazie de a fi din nou împreună toată comunitatea, unde parohul Anton Egner și părintele Francisc venit încă o dată în satul nostru au celebrat sfânta Liturghie.

În predica sa, părintele Anton Egner ne-a adus aminte de tradiția creștină a Crăciunului în Ciugheș, ne-a explicat cum este tratat Isus în zilele noastre, iar noi, fiind creștini, trebuie să fim mai buni și să-l primim în inimile noastre.

După sfânta Liturghie creștinii au rămas în biserică unde, prin vocea duioasă a studentei Mădălina Paliștan, fiică a satului, corul bisericii ne-au încântat cu frumoase colinde.

Micuții ministranți cu fesurile primite de la Moș Crăciun se străduiau să fie la înălțime. Au citit fără cusur lecturile zilei, iar momentele din ritualul liturgic au fost impecabile. Au arătat, de asemenea, pricepere în manevrarea tehnicii de amplificare, ba și conexiunile cablurilor pentru iluminarea sfântului lăcaș. Merită să le spunem cu toată lauda: "Jos cu căciula (pălăria) micuților ministranți!"

La sfârșit toți creștinii alături de cor și acompaniamentul frumoasei Mădălina au cântat străvechiul colind "O, ce veste minunată!". Asistența vibra de cântec și emoție. Sunt convins că și inimile celor ce urmăreau liturghia în direct cu ajutorul internetului pe tabletă, laptop sau calculator, vibra puternic acolo undeva departe de satul lor drag.

25 decembrie 2016, ora 11.00

Liturghia Nașterii Domnului. Sfântul lăcaș este plin. Au sosit la vatra satului rudele, copiii, prietenii ciugheșenilor plecați din localitate. Liturghia este celebrată de părintele Francisc, venit in comunitatea noastră din Câmpulung Moldovenesc. Sfinția sa a mai fost în mijlocul comunității noastre și cu alte prilejuri. Este un preot distins, în vârstă, dar cu un chip blând, așa cum șade bine unui preot. Ciugheșenii l-au îndrăgit și au mers cu mic cu mare la scaunul de spovadă.

Parohul Egner s-a aflat la cârma corului, de unde cu vocea lui pătrunzătoare a făcut ca frumoasele cântece să meargă la sufletul credincioșilor.

Copiii prezenți la Liturghie aflați în primele rânduri, se străduiau să fie pe placul Moșului Crăciun, care asculta cântecele lor din sacristia bisericii. La final a trimis prin parohul Egner dulciuri răsplătindu-i pentru felul cum au colindat, cumințenie și ascultare. Au promis că pe viitor vor fi atenți la sfânta Liturghie.

Cei aflați in biserică au cântat la unison un frumos și cunoscut colind. Cântecul s-a terminat cu urarea "Crăciun fericit!" urare rostită puternic de glasurile zglobii de copii, iar răsunetul a făcut ca podoabele din pom să vibreze.

26 decembrie 2016, ora 11.00. Sfântul Ștefan

Credincioșii în straie de sărbătoare merg cu mic cu mare la sfânta biserică. Mulți poartă în mâini buchete de flori pentru bunicii și străbunicii lor care astăzi aniversează cincizeci de ani sau chiar șaizeci de ani de căsnicie. Această zi a devenit o tradiție în satul nostru. Primăria comunei Palanca cinstește cuplurile care alături au străbătut o jumătate de veac sau mai mult.

Sărbătoriții au ocupat primul rând de bănci rezervat special pentru ei. În rândul imediat următor sunt nepoții și strănepoții, copii și rude. Pe fețele lor se citește emoția pe care o stăpânesc cu greu.

Liturghia este celebrată de parohul Anton Egner și părintele Francisc. Din predica preoților a răsunat o chemare către credincioși spre a-l cinsti pe Cristos, dându-l exemplu pe primul martir al creștinătății sfântul Ștefan.

După sfânta liturghie primarul comunei Adrian Paliștan a făcut apelul celor aniversați. Pe rând fiecare dintre ei cu emoție s-a ridicat în picioare. Două cupluri aveau bărbații absenți din motive medicale.

Parohul Egner a dat citire unor fraze deosebit de emoționante. După aceste cuvinte pe obrajii ridați de vreme și greutăți lacrimile curgeau șuvoi. Am surprins acest moment cu aparatul foto din locul unde mă aflam.

Primăria a oferit diplome aniversare și cadouri. Parohul a oferit fiecărei perechi crucifixul - simbolul creștinătății.

Toată comunitatea aflată în biserică a cântat la unison "La mulți ani, cu sănătate!"

27 decembrie 2016, Sfântul Evanghelist Ioan

În Parohia Ciugheș a sosit de la Seminarul Teologic Roman, părintele Daniel care a celebrat sfânta Liturghie. În predica Sfinției sale a îndemnat credincioșii la bunătate, înțelegere între oameni și dragoste pentru Dumnezeu. Voi încerca din memorie să redau cuvintele reieșite din predică, dintr-o frumoasă legendă populară legată de nașterea Mântuitorului.

"Trei păstori din Betleem aflând de nașterea Pruncului s-au gândit să meargă - așa cum era obiceiul locului la nașterea unui prunc - cu daruri specifice oierilor. Brânză, urdă, caș sau piei de miel. Unul din cei trei păstori fiind mai necăjit cu posibilități mai mici, nu dorea să meargă sfiindu-se de ceilalți doi care aveau daruri din belșug. S-a hotărât totuși să meargă să vadă noul născut. Ajunși la ușa staulului, cu emoții în suflet au văzut micuțul prunc alături de mama lui. Cei doi păstorii, bucuroși au oferit darurile ce le-au adus. Păstorul nevoiaș a rămas stânjenit în ușa staulului, privind duios micuțul prunc. Mama pruncului, pentru a putea primi darurile a făcut un semn prietenesc celui sărman să se apropie, să țină pruncul pentru a avea brațele libere să poată primi darurile celor doi păstori, oferind astfel prilejul ca cel sărman să primească în brațele sale cel mai mare dar pe care-l poate primi orice muritor".

Las cititorii să descopere morala acestei frumoase povești!

După sfânta Liturghie la ușa sfântului lăcaș eu și soția am întâlnit un cuplu tânăr cu un copil nou născut, veniți la paroh să-i programeze pentru botez. Întâmplarea a făcut să fie de față cei doi preoți. Egner și Daniel. La întrebarea parohului ce nume are pruncul, am aflat că se numește Andrei și atât! Nume de creștin, foarte popular în satul nostru. Astăzi tinerele cupluri obișnuiesc să dea pruncilor nume tot mai năstrușnice, uitând de datina creștină. Aleg pentru micuții lor nume de vedete TV, de fotbaliști străini și cântăreți de muzică populară și ușoară, uitând că pruncul lor la vârsta senectuții nu-i va sta bine să poarte nume de vedetă.

31 decembrie 2016, ora 16.00. Ultima Liturghie a anului

Aproape de cumpăna anilor, în sfânta biserică s-au adunat creștinii care au dorit ca în ultimele ore ale anului 2016 să fie alături de Dumnezeu. Cu tristețe din afara lăcașului sfânt se auzeau zgomotele create de cei care au ales alt mod de a petrece sfârșitul de an. Parohul a făcut un bilanț al nou- născuților, al celor căsătoriți și al celor trecuți la cele veșnice. Pentru prima dată în ultimii șase ani, nou-născuții depășesc cu patru numărul celor chemați la Domnul.

În semiîntunericul așternut în sfântul lăcaș s-a cântat ultimul colind al anului 2016 "O, ce veste minunată!". Într-o liniște mai profundă ca altădată, creștinii au plecat spre casele lor să aștepte noul an.

2 ianuarie 2017

Așteptăm cu soția pe parohul Anton Egner însoțit de doi micuți ministranți să ne sfințească căsuța noastră cea dragă.

Un an nou fericit, dragi ciugheșeni, oriunde v-ați afla!

Familia Catrina și Nicu Baltă

*

Întoarcerea acasă
Cu sfială pășesc pe pământul natal
Și inima îmi bate mai tare.
Amintirile dragi curg val după val,
Și gândul se pierde în dulce visare.
Revăd din nou și casa noastră-n care
Măicuța mă strângea în caldă-mbrățișare.
Și-l văd în vis pe tata, pe scări la prăvălie,
Falnic și drept ca bradul, zâmbind cu duioșie.
Dar toți aceia care se adunau la vatră,
Acum sunt niște nume, înscrise pe o piatră.
Unde v-ați dus? Mi-e atât de dor de voi!
Sfântă copilărie... hai, vino înapoi.

Angelica Georgescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-29 decembrie: Ciugheș: Sărbătorind Nașterea Domnului


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat