Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Instalarea noului arhiepiscop de Cracovia

Ziua de 28 ianuarie 2017 a fost o zi memorabilă, atât pentru Biserica din Cracovia, cât și pentru Biserica din Polonia, pentru lumea întreagă: în catedrala din Cracovia a avut loc instalarea arhiepiscopului Marek Jędraszewski ca mitropolit al Cracoviei. Au participat la această sărbătoare însuși președintele Poloniei, Andrzej Duda, cu soția, prim ministrul Poloniei, Beata Szydło, și alte personalități marcante din stat. Au concelebrat aproximativ 100 de episcopi din Polonia și străinătate. La acest moment istoric a participat și o delegație din Dieceza de Iași, în frunte cu Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. În componența delegației au intrat pr. Daniel Ghitiu, domnul Ghervezen Longher, președinte al Uniunii Polonezilor din România, și pr. Stanislav Cucharec.

În timpul ceremoniei, la altarul din catedrala din Wawel, a fost citită bula Sfântului Părinte papa Francisc referitoare la numirea, la 8 decembrie 2016, a arhiepiscopului Marek Jędraszewski ca mitropolit al Cracoviei. Mai apoi nunțiul apostolic, arhiepiscopul Salvatore Pennacchio, a înmânat noului mitropolit cârja episcopală - simbol al autorității pastorale. Noul arhiepiscop s-a așezat apoi pe "catedra", tronul episcopal, aducându-i-se omagiu din partea reprezentanților clerului și credincioșilor diecezei în care au exprimat venerarea, respectul și supunerea creștină.

În predica sa, noul păstor al Arhidiecezei de Cracovia a amintit de bogata istorie și încărcătura spirituală ce posedă catedrala și dieceza care i-au fost încredințate. A amintit de sfinții Cracoviei, pe predecesorii săi, printre care și sfântul papă Ioan Paul al II-lea și de personalitățile înmormântate în catedrală care au jucat un rol important în istoria Poloniei. Îndemnul repetat în cadrul predicii a fost "Vegheați". Arhiepiscopul Marek a vorbit despre faptul de a veghea, citându-l pe sfântul papă Ioan Paul al II-lea, care a spus că "vegherea este cuvântul Domnului", accentuând că Dumnezeu veghează asupra omului. I-a îndemnat pe toți cardinalii, episcopii, preoții, persoanele consacrate și credincioșii laici - toți care formează poporul lui Dumnezeu al Bisericii din Cracovia, să continue împreună vestirea lui Cristos în societatea de astăzi. După ceremonie noul arhiepiscop i-a invitat la prânz pe toți participanții, atât cei din catedrală, cât și pe cei de afară.

Fostul arhiepiscop, cardinalul Stanislaw Dziwisz, a promis în discursul său că îi va sluji în continuare Bisericii din Cracovia după puterile sale. Este important de menționat că, în multe rânduri, cardinalul Dziwisz a fost alături de Biserica noastră locală de Iași, fapt pentru care îi aducem mulțumiri. Sperăm în continuare într-o colaborare la fel de fructuoasă cu noul arhiepiscop Marek Jędraszewski și cu Biserica din Cracovia, de care ne leagă o istorie îndelungată.

Încununarea vizitei delegației din Dieceza de Iași a fost momentul când părintelui Daniel Ghitiu i-a fost înmânată relicva sfintei Faustina Kowalska, pentru Sanctuarul Divinei Îndurări de la Gherăești.

Pr. Stanislav Cucharec

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 ianuarie: Instalarea noului arhiepiscop de Cracovia și pe site-ul Arhidiecezei de Lodz: www.archidiecezja.lodz.pl.

* * *

Cracovia îl primește pe noul arhiepiscop


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat