Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Parohia Djébonoua - 10 ani de existență

Duminică, 29 ianuarie 2017, Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Djébonoua, Coasta de Fildeș, a sărbătorit cei 10 ani de existență.

Evanghelizarea efectivă a teritoriului parohiei a început în anul 1952 cu preoții francezi și a continuat cu preoții italieni până în anul 2004, când preoții români au preluat această activitate de evanghelizare. Primul preot român care a activat aici a fost pr. Adrian Stoica (2001-2006), apoi am ajuns eu, pr. Gabriel Vasile Cimpoeșu (2004), a urmat pr. Gabriel Marius Catrințașu (2009-2010) și, în cele din urmă, pr. Alexandru Percu (2016).

La 28 ianuarie 2007 Preasfințitul Paul Siméon Ahouanan, arhiepiscop de Bouaké, a consacrat altarul și a sfințit biserica din Djébonoua, ridicând comunitatea la rangul de parohie. Primul paroh a fost Michele Stevanato până în anul 2009, apoi episcopul m-a numit pe mine păstor al acestei comunități.

Sărbătorirea celor 10 ani de existență s-a dorit a fi o mulțumire adusă Domnului pentru darul de a fi, în toți acești ani, o adevărată comunitate de credință. Am dorit să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că a ales, în marea sa milostivire, să evanghelizeze regiunea aceasta, să îi ofere darul credinței și să convertească oameni și comunități. Pe parcursul celor 10 ani au fost botezate 810 suflete, au fost miruite 249 de persoane și au fost celebrate peste 30 de căsătorii.

Fiecare dintre cei prezenți la sărbătoare a avut cel puțin un motiv pentru care să-i fie recunoscător lui Dumnezeu.

Sfânta Liturghie a fost animată de cele trei coruri ale parohiei, în ritmul și stilul caracteristic. Ascultând cântecele lor, toți cei prezenți au participat pe deplin la celebrare, atât sufletește prin rugăciune și cântec, cât și fizic prin dansurile tradiționale.

Mi-am simțit inima plină de recunoștință și mulțumire văzând atât de multe persoane prezente la Liturghie, multe persoane cărora Dumnezeu mi-a dat darul să le transmit credința și să le administrez sacramentele.

Împreună cu părintele Alexandru Percu, le mulțumim tuturor celor din România care ne-au fost alături prin gândurile și mesajele lor: Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și părintelui Florin-Petru Sescu, director al Centrului Misionar Diecezan. Le mulțumim tuturor binefăcătorilor noștri și comunităților Diecezei de Iași care ne-au susținut de-a lungul acestor ani. Mulțumim Centrului Misionar Diecezan că a fost prezent la acest aniversar prin intermediul domnișoarei secretare, Ana Petrina, care ne-a adus mesajul atât de frumos din partea Diecezei de Iași și o parte din susținerea necesară pentru construirea unui centru al misiunii.

Fie ca bunul Dumnezeu să vă răsplătească pe toți pentru tot ceea ce ați făcut pentru misiunea din Djébonoua și fiți mereu martori fericiți ai evangheliei, oriunde vă veți afla.

Pr. Gabriel-Vasile Cimpoeșu

(Articol preluat de pe site-ul Centrului Misionar Diecezan: www.cmdiasi.ro unde este publicat și un album foto.)

*

Scrisoarea Diecezei de Iași către misionarii noștri și parohia din Djebonoua

Dragă părinte paroh Gabriel,
Dragă părinte Alexandru,

Dragi și iubiți credincioși ai Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Djebonoua, Dieceza de Bouake, Coasta de Fildeș

Prin bunătatea și harul lui Dumnezeu, parohia voastră din Djebonoua, Coasta de Fildeș, astăzi, 29 ianuarie 2017, sărbătorește 10 ani de la înființare. Sunt 10 ani plini, atât de momente frumoase cât și de situații dificile, în care harul lui Dumnezeu nu a încetat să vă însoțească și să vă protejeze.

În această zi de sărbătoare ne bucurăm și noi, cei din Dieceza de Iași, împreună cu voi. Îi invităm pe bravii și zeloșii credincioși din Djebonoua să privească, așa cum vă invităm pe voi să priviți în jurul vostru și să vedeți cât de mulți s-au alăturat noii comunități și parohii în cei 10 ani de existență, cât de mulți s-au apropiat de altarul și binecuvântarea lui Dumnezeu prin munca și dăruirea voastră. Știm și ne bucurăm, de asemenea, că sufletul acestei lucrări ai fost Sfinția ta, părinte Gabriel-Vasile Cimpoeșu, ca un adevărat ctitor al acestei minunate opere în anii de început. Prin intermediul sfinției tale, cu sprijinul multor binefăcători din România și străinătate, cu ajutorul colaboratorilor voluntari din țară și chiar a seminariștilor, între care îl amintim pe părintele Alexandru, comunitatea a crescut și parohia s-a constituit spre bucuria credincioșilor și spre slava lui Dumnezeu. Domnul, care susține toate operele, care construiește împărăția sa și dă rod muncii misionarilor, să fie generos cu voi mai departe ca să ajungeți să sărbătoriți noi jubilee și să aveți multe împliniri și bucurii.

Dragă părinte Gabriel, îți suntem recunoscători pentru munca pe care ai depus-o în via Domnului, pentru momentele de încercare prin care ai trecut fără a da înapoi. Îți suntem recunoscători pentru toate sufletele pe care le-ai botezat, făcând ca împărăția lui Dumnezeu să se lărgească din ce în ce mai mult. Ne gândim că, în această zi de sărbătoare, mulți dintre cei prezenți au primit cândva unul sau mai multe sacramente din partea sfinției tale.

Dragă părinte Alexandru, îți mulțumim și Sfinției tale, pentru curajul și disponibilitatea de care ai dat dovadă, în hotărârea de a-l însoți pe părintele Gabriel în munca de evanghelizare și de a fi alături de comunitatea din Djebonoua.

În această zi de sărbătoare invocăm asupra Sfințiilor voastre, pr. paroh Gabriel-Vasile Cimpoeșu și pr. colaborator Alexandru Percu, vrednic și curajos însoțitor în această nobilă muncă de evangelizare, harul și binecuvântarea lui Dumnezeu, cu ajutorul Maicii Domnului, Maica Bisericii și a misionarilor!

Domnul să vă țină în sănătate, binecuvântare și pace!

Uniți în rugăciune:

Preasfințitul Petru Gheghel,
episcop de Iași

Preasfințitul Aurel Percă,
episcop auxiliar de Iași

Pr. Florin Petru Sescu,
director al Centrului Misionar de Iași

*

Pr. Gabriel-Vasile Cimpoeșu s-a născut la 12 ianuarie 1976 la Bălușești - Neamț. A absolvit Școala Generală de 8 clase în anul 1990 la Bălușești, Seminarul Liceal "Sfântul Iosif" Bacău în anul 1995 și Seminario Interdiocesano GO-UD-TS, Italia, în anul 2001. A fost sfințit preot la 29 iunie 2001 la Roman de către ep. Petru Gherghel. A activat ca vicar la Adjudeni (1 august 2001 - 31 iulie 2003), colaborator la Centrul Misionar din Gorizia (1 septembrie 2003 - 20 aprilie 2004), vicar și apoi paroh de Djebonoua, Coasta de Fildeș (1 iunie 2004 -).

Pr. Alexandru Percu s-a născut la 25 februarie 1989, la Răducăneni, județul Iași. A absolvit Școala Generală de 8 clase în anul 2004 la Liceul Teoretic "Lascăr Rosetti", Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău în anul 2008 și Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași în anul 2015. A fost sfințit preot la 24 iunie 2015 la Iași de către ep. Petru Gherghel. A activat ca vicar la Gherăești (1 august 2015 - 1 august 2016). Din septembrie 2016 este colaborator în Parohia Djebonoua, Coasta de Fildeș.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat