Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Helena, de la ZMT la viața dăruită în misiune

De Giorgio Bernardelli

A muri în misiune la 25 de ani în timp ce oferă câteva luni din propria viață în slujba altora. Este o față deosebit de dură a martiriului aceea pe care Biserica poloneză în aceste zile o trăiește prin istoria lui Helena Kmieæ, o tânără moartă în Bolivia în timpul unei tentative tragice de furt în dauna structurii în care de numai două săptămâni desfășura o experiență de voluntariat.

În urmă cu doar șase luni Helena era la Cracovia printre voluntarii de la ZMT. Tânără studentă de 25 de ani, foarte activă în grupul de tineret legat cu Misionarii Salvatorieni, la acea întâlnire nu putea desigur să lipsească. În veghea de la Campus Misericordiae l-a ascultat cu siguranță pe Papa Francisc șfichiuind generația sa cu cuvintele despre "divanul-fericire" și le-a însușit: pentru ea nu se putea fi cu adevărat tineri și să se rămână tolăniți pe un divan închizând ochii asupra lumii. Dar chiar în acele zile, la Cracovia, a întâlnit și surorile din Debica și a auzit vorbindu-se despre orfelinatul lor de la Cochabamba. Astfel, întorcându-se acasă, s-a format ideea: după ce a încheiat studiile de inginerie chimică la Politehnica din Silezia, avea să meargă pentru câteva luni acolo, în slujba copiilor din Bolivia. De altfel - pentru perioade mai scurte - făcuse asta deja și în alte realități din România, din Ungaria și din Zambia.

A plecat la 9 ianuarie, împreună cu o prietenă și ea din grupul voluntariatului misionar salvatorian. Trebuiau să rămână împreună până la sfârșitul lui iunie. În schimb, marți seara - în orfelinatul surorilor de la Cochabamba - s-a consumat tragedia: în ceea ce a fost probabil o tentativă de furt terminată rău, Helena a fost înjunghiat. Și ajutoarele imediate n-au fost suficiente ca să-i salveze viața.

În durerea imensă a familiei și a tuturor prietenilor, părintele Adam Ziolkowski, responsabil pentru salvatorieni al proiectelor de voluntariat misionar pentru tineri, o amintește astăzi pe Helena ca "o persoană care nu lăsa să treacă nicio oportunitate pentru a face bine altora". Și este o definiție care ajută la lărgirea privirii spre un fenomen care merge dincolo de istoria singulară a acestei tinere poloneze.

Prezența tinerilor - uneori și pentru perioade foarte scurte - este de fapt una dintre fețele cele mai interesante ale misiunii astăzi. Alături de preot, de sora sau de laicul care au decis să-și consacre în întregime propria viață evanghelizării și slujirii săracilor, în periferiile lumii, nu este de loc rar să se găsească vreunul de 20 de ani venit și el de departe, eventual și numai pentru a petrece într-un mod un pic diferit propria vară. Prezențe neimprovizate: aproape întotdeauna sunt legate de drumuri trăite cu institutele misionare, așa cum s-a întâmplat cu Helena. Drumuri de discernământ vocațional la 360 de grade, primite în fiecare an cu mare entuziasm de sute de tineri care aparțin unei generații care între Erasmus și zboruri low-cost are multă mai mult familiaritate cu lumea față de câțiva ani în urmă.

De altfel și Documentul Pregătitor al Sinodului pe care papa l-a voit despre tineri indică "slujirea generoasă" ca unul dintre "locurile" privilegiate ale pastorației tineretului. "Întâlnirea cu persoane care experimentează sărăcie și excludere - se citește în textul difuzat în urmă cu câteva zile - poate să fie o ocazie favorabilă de creștere spirituală și de discernământ vocațional: și din acest punct de vedere săracii sunt maeștri, ba chiar purtători ai veștii bune că fragilitatea este locul în care se trăiește experiența mântuirii".

Cu evenimentul tragic al Helenei Kmieæ și acest tip de experiențe intră în martirologiul Bisericii de astăzi. Amintindu-ne că timpul pe care acești tineri îl pun la dispoziția lumii este un dar prețios. Și fără rezerve.

(După Vatican Insider, 27 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat