Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Preoți și familii împreună pentru a discuta despre Amoris laetitia

În incinta Centrului "Gaudium et spes", de la Traian, în perioada 28-29 ianuarie 2017, a avut loc o întâlnire a familiilor care au dorit să-și ofere un sfârșit de săptămână, altfel decât de obicei. Organizatorul întâlnirii a fost Oficiul pentru Pastorația Familiei, iar tema: "A iubi cu bucurie sau Amoris laetitia".

Atmosfera de căldură familială a început deja de sâmbătă la amiază când am intrat în clădirea Centrului, unde la ușă ne aștepta părintele pr. Adrian Faraoanu, cu un zâmbet larg și cu brațele deschise. Apoi părintele Felician Tiba ne-a condus pe toți cei aproximativ 130 de participanți spre sala de mese, unde ne așteptau bucatele aburinde.

După masa de prânz, a avut loc conferința-dialog între noi, familiile prezente și preoții invitați: pr. Augustin Benchea (decan), pr. Iosif Bisoc (paroh), pr. Anton Galațanu (vicar), dialog care ne-a provocat să ne revizuim responsabilitățile frumoase pe care le avem ca membri ai poporului lui Dumnezeu, fiecare după vocația sa, după darurile și competențele pe care le are. Prin prezența lor, ca și prin cele spuse, preoții ne-au dat mărturia lor de iubire și de viață, asigurându-ne cât de important este să-i susținem prin rugăciunea și prezența noastră activă.

La rândul lor, familiile prezente i-au provocat pe preoți prin diverse întrebări, în esență încercând să le transmită cât de importanți sunt pentru oamenii timpurilor noastre, cum poporul lui Dumnezeu are nevoie să vadă în preot un model, un martor, o persoană disponibilă la dialog, lumina care să-i călăuzească spre împărăția cerurilor. A fost un dialog care ne-a îmbogățit pe fiecare.

A urmat apoi un recital muzical susținut de către tânăra interpretă de muzică populară Cosmina Chichiriță, alături de orchestra care a însoțit-o, spectacol în cadrul căruia am fost invitați la dans și la voie bună.

După un astfel de moment, pr. Felician Tiba ne-a ținut o minunată reflecție despre Amoris laetitia, în cadrul căreia a prezentat contextul în care a apărut acest document, oprindu-se cu precădere la anumite nuanțe care fac din el una dintre cele mai simple și frumoase căi de urmat în trăirea vieții de familie.

Ca și colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei, doamna Eugenia Dămătăr, a avut nobila misiune de a prezenta zece motive pentru care Amoris laetitia să nu lipsească din nicio casă și nu doar să nu lipsească, ci și să fie citită și aprofundată, astfel încât să devină proiect de viață.

Programul de sâmbătă a continuat cu Sfânta Liturghie și cu cina, după care a urmat o întâlnire specială "a familiilor în familie", un moment care ne-a provocat pe toți prin mărturiile familiilor prezente. Concret, aproape toate familiile au avut de răspuns la anumite întrebări ce vizau viața concretă: felul cum cei doi s-au cunoscut; cum mențin iubirea dintre ei; care au fost momentele mai frumoase ale căsniciei lor, cele mai neplăcute; cum depășesc momentele de conflict; cum se mențin frumoși unul pe celălalt; cât timp își dedică unul altuia; ce pun pe primul loc în viața lor de familie; cât de mult i-a ajutat exemplul pe care l-au văzut la proprii părinți etc.

Prima zi a întâlnirii s-a încheiat cu o propunere inedită: soții prezenți și-au încercat calitățile de soliști pe marginea unor cântece celebre, totul în cadrul unui karaoke foarte bine reușit.

După o noapte cu odihnă binemeritată, a sosit cea de-a doua zi. Aveau să fie alte surprize, cu alte momente inedite pentru parcursul vieții noastre de familie.

După rugăciunea de dimineață și micul dejun, a urmat o prezentare foarte frumoasă și convingătoare, pe marginea "iubirii ca și caritate", ținută de către sr. Victoria Pop, sr. Monica Pascaru, din Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", și pr. Alphonse Bakthis Walagan, din Congregația "Slujitorii Carității". Aceștia, prin intermediul câtorva filme, ne-au prezentat viața fondatorului lor, sfântul Alois Guanella, carisma și modul de slujire, toate în favoarea persoanelor defavorizate, cu dizabilități sau a celor marginalizate.

O surpriză care i-a bucurat pe toți a fost și prezența PS Petru Gherghel, episcopul diecezei, care după o mini conferință în cadrul căreia a împărtășit din experiența excelenței sale de la sinodul familiei, a celebrat sfânta Liturghie, invocând binecuvântarea lui Dumnezeu asupra familiilor prezente. La predică, ajutat de fragmentul din evanghelie care prezenta fericirile, ne-a încurajat să fim căutători ai adevăratei fericiri, indiferent dacă aceasta necesită un efort foarte mare. Isus - a spus Preasfințitul - a venit în lume cu un singur scop, ca să ne ducă la viața veșnică, care nu este altceva decât fericirea veșnică.

Prezența păstorului diecezei, care a avut grijă să ne spună că dieceza întreagă, prin preoți, prețuiește, iubește și respectă familia, ne-a reamintit de iubirea Bunului Păstor care la rândul său îi iubește pe toți.

La Traian, sâmbătă și duminică, au fost două zile de har, zile în care am înțeles că specificul vocației la căsătorie este acela de a exprima limbajul iubirii umane, fiind capabili de a ne dărui și a ne transmite iubirea divină, un limbaj al iubirii care din interior este fecundat de harul Duhului Sfânt și care este în stare să exprime natura sa cea mai profundă, natură care deseori este ascunsă sau inconștientă nouă.

Mulțumim păstorului diecezei, organizatorilor, gazdelor, invitaților preoți și persoanelor consacrate și nu în ultimul rând familiilor care prin prezența lor dau mărturie despre frumos, despre măreția planului pe care Dumnezeu îl are pentru familie. Mai așteptăm astfel de momente!

Fam. Cojocaru Ioan și Maria

*

Cele 10 motive pentru care ar trebui să aprofundăm Amoris laetitia:

1. Este un ghid care ne ajută să ne îmbunătățim viața de familie.

2. Folosește un limbaj pe care-l putem înțelege.

3. Nu este un manual de instrucțiuni pentru familia secolului XXI și nici un referendum abrogativ, ci conține material care ne ajută să găsim căi de conviețuire care au gust de milostivire, adică gust de Dumnezeu.

4. Ne invită să nu renunțăm în a apăra căsătoria creștină pentru a "fi la modă". Denunță "cultura individualistică", "fuga de angajamente" și "închiderea în confort".

5. Vorbește despre "iubirea pasională" și despre "dimensiunea erotică a iubirii", evidențiind că "nevoia sexuală a soților nu este ceva care trebuie disprețuit, ci e darul făcut lor de către Creator".

6. Dezvoltă o "pedagogie a iubirii" pentru tinerii care urmează să se căsătorească. Explică că nu este nevoie să aștepți să fii bogat pentru a te căsători și să planifici o ceremonie și o nuntă costisitoare. Se adresează logodnicilor spunându-le să aibă curajul de a fi diferiți și de a nu se lăsa "distruși de societatea consumistică".

7. Denunță violența asupra femeilor; vorbește despre violența asupra copiilor, "mai scandaloasă" atunci când acest lucru oribil se întâmplă în locuri unde ar trebui să fie protejați: familie, școală, Biserică.

8. Invită Biserica la o "autocritică sănătoasă" întrucât uneori a prezentat un "ideal teologic despre căsătorie prea abstract", departe "de situația reală a familiilor". De asemenea critică și lipsa de politici familiare din partea multor state.

9. Oferă claritate cu privire la problemele etice actuale: teoria gender, despre uniunile dintre persoanele de același sex, despre validitatea enciclicei Humanae vitae, despre avort și despre eutanasie.

10. Ne ajută să ne înțelegem între noi, fiind mai mult medici unul pentru celălalt, decât judecători.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28-29 ianuarie: Traian: Preoți și familii împreună pentru a discuta despre Amoris laetitia


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat