Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cracovia îl primește pe noul arhiepiscop

De Włodzimierz Rêdzioch

Catedrala din Cracovia se ridică pe colina Wawel, alături de castelul regal. Este dedicată marilor sfinți polonezi Stanislau și Venceslau, dar nu este numai biserica mamă a orașului: este și sanctuarul național al Poloniei. În catedrală se desfășurau în mod tradițional încoronările suveranilor polonezi care erau tot aici înmormântați. Dar înainte de toate este sediul arhiepiscopilor mitropoliți ai orașului care timp de secole a fost capitala Poloniei.

Istoric a fost catedra sfântului Stanislau, dar și a lui Karol Wojtyła, din 1964 până în 1978 arhiepiscop de Cracovia. Din 3 iunie 2005 în fruntea arhidiecezei, înlocuindu-l pe arhiepiscopul Franciszek Macharski, retras pentru că a ajuns la limita de vârstă, a fost cardinalul Stanisław Dziwisz, fost secretar particular al lui Ioan Paul al II-lea. Numirea lui Dziwisz din partea lui Benedict al XVI-lea a fost văzută atunci ca un semn de continuitate și împlinire a dorinței predecesorului său.

Cardinalul Dziwisz a rămas la sediul din Cracovia și după 27 aprilie 2014, când a împlinit 75 de ani. Asta și pentru că era o perioadă deosebită în istoria Bisericii poloneze angajată în pregătirile pentru celebrările celei a 1050-a aniversări a botezului Poloniei și a Zilei Mondiale a Tineretului prevăzută chiar la Cracovia în luna iulie 2016. Biserica poloneză și arhidieceza de Cracovia, în mod deosebit, au pregătit în mod strălucitor acest eveniment mondial, grație și experienței organizatoare și dinamismului fostului secretar al lui Ioan Paul al II-lea.

În Polonia se aștepta cu mare interes știrea despre numirea noului arhiepiscop mitropolit de Cracovia. Și această știre a venit în ziua sărbătorii Neprihănitei: la 8 decembrie, Papa Francisc l-a numit ca succesor al cardinalului Dziwisz pe monseniorul Marek Jêdraszewski, arhiepiscop de Łodz. La 25 ianuarie, cardinalul Dziwisz a transmis arhiepiscopului Jêdraszewski crucea sa pectorală, care are o mare valoare simbolică: a fost crucea pe care Pius al X-lea a încredințat-o cardinalului Adam Stefan Sapieja, arhiepiscop de Cracovia din 1925 până în 1951 (Sapieha a fost consacrat episcop personal de Pius al X-lea în Capela Sixtină la 17 decembrie 1911).

După aceea crucea a fost transmisă mitropoliților succesivi de Cracovia. Așa cum a spus cardinalul Dziwisz, „se schimbă persoanele, dar Biserică rămâne”. La întâlnirea cu jurnaliștii, noul arhiepiscop a prezentat prioritățile slujirii sale: cultul Milostivirii Divine, menținerea și valorizarea patrimoniului sfântului Ioan Paul al II-lea, apropierea de oameni și dialogul cu lumea academică, ținând cont că Cracovia este un mare centru universitar.

Luarea în posesie și intrarea în catedrala de la Wawel a avut loc sâmbătă dimineața, 28 ianuarie. Ceremonia a început cu citirea Bulei Papei Francisc, Sublimis inter Sidera, semnată de el la 8 decembrie în Vatican cu care îl numea pe monseniorul Jêdraszewski nou arhiepiscop de Cracovia. După aceea, noul arhiepiscop a primit însemnele episcopale: cârja pastorală și, în locul pallium-ului, așa-numitul racjonal: un soi de mantie din secolul al XIV-lea, brodată personal de regina sfântă a Poloniei, Hedviga, și împodobită cu perle, pe care numai arhiepiscopul de Cracovia în funcție are privilegiul de a o purta.

La Liturghia solemnă prezidată de monseniorul Jêdraszewski au participat cardinalii: Stanisław Dziwisz, Stanisław Ryłko, Zenon Grocholewski, Kazimierz Nycz, nunțiul apostolic în Polonia, mons. Salvatore Pennacchio, primatul Poloniei mons. Wojciech Polak, președintele Conferinței Episcopale din Polonia, arhiepiscopul Stanisław Gądecki, și peste o sută de episcopi veniți din Polonia și din străinătate.

În catedrala de la Wawel erau prezenți cei mai înalți demnitari ai statului: președintele Poloniei Andrzej Duda cu soția, primul ministru, d-na Beata Szydło, președinții Parlamentului și Senatului și reprezentanții din lumea culturii.

Mâine, duminică 29 ianuarie, la ora 11.00, monseniorul Jêdraszewski va prezida Liturghia pentru bolnavi în capela mănăstirii din Lagiewniki, iar după-amiază va participa la încheierea Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor în sanctuarul „Sfântul Ioan Paul al II-lea” din Cracovia.

Dar cine este clericul care de astăzi șade pe catedra sfântului Stanislau? Marek Jêdraszewski s-a născut la 24 iulie 1949 la Poznań, unde a frecventat școala elementară și medie până la bacalaureat în 1967. În anii următori – din 1967 până în 1973 – a studiat în Seminarul Arhiepiscopal și în Facultatea Pontificală de Teologie din Universitatea din orașul său. A fost hirotonit preot la 24 mai 1973 de monseniorul Antoni Baraniak, pe atunci arhiepiscop mitropolit de Poznań. Din 1973 până în 1975, a fost vicar în parohia „Sfântul Martin” la Odolanów.

Monseniorul Jêdraszewski, după hirotonirea sa, a continuat studiile sale și are un important curriculum academic: în 1974 a primit o licență în teologie canonică la Facultatea Pontificală de Teologie, ocupându-se de filozofia lui Gabriel Marcel. Din 1975 a studiat filozofia la Universitatea Pontificală Gregoriana. În 1977 a obținut o licență în filozofie cu teza: Filozofia simbolului religios a lui Paul Ricoeur, iar în 1979 doctoratul după ce a discutat teza sa intitulată Relațiile intersubiective în filozofia lui Lévinas, scrisă sub direcțiunea profesorului Simon Decloux SI.

După studiile de la Roma, s-a întors în Polonia unde a început să predea: din 1980 până în 1998 a fost profesor asistent și, după aceea, profesor la Facultatea Pontificală de Teologie din Universitatea din Poznań. În 1996 a fost numit și visiting professor al Universității Pontificale Lateran și din 1998 până la numirea ca episcop a fost profesor al Universității „Adam Miechiewicz” din Poznań.

În același timp, monseniorul Jêdraszewski a fost prefect la Seminarul Arhiepiscopal din Poznań (din 1980 până în 1987), pentru a deveni apoi rector până în 1996. Din 1990 a fost și redactor șef al ziarului Przewodnik Katolicki. În 1991 a obținut abilitarea în filozofie la Academia Pontificală de Teologie la Cracovia cu o teză cu titlul Jean-Paul Sartre și Emmanuel Lévinas: în căutarea unui nou umanism. Studiu analitic comparativ. La 2 ianuarie 2002 a primit titlul de profesor de teologie.

Monseniorul Jêdraszewski a lucrat și în lumea mass-media: din 1987 până în 1996 a fost director al săptămânalului diecezei de Poznań Przewodnik Katolicki (Călăuza catolică) și a fost vicar episcopal pentru comunicațiile sociale.

La 17 mai 1997, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop auxiliar de Poznań cu titlul de Forlimpopoli: a fost consacrat episcop în catedrala „Sfinții Petru și Paul” de arhiepiscopul orașului, mons. Juliusz Paetz, și de mons. Zenon Grocholewski, pe atunci secretar al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice și viitor cardinal, și de mons. Marian Przykucki, arhiepiscop mitropolit de Stettino- Kamień. Ca moto episcopal al său noul episcop a ales Scire Christum (A-l cunoaște pe Cristos). Ca episcop auxiliar, a avut diferite funcții în Conferința Episcopală Poloneză, între care membru al Consiliului Permanent.

La 11 iulie 2012, Papa Benedict al XVI-lea l-a numit arhiepiscop mitropolit de Lódz, pentru a-i urma arhiepiscopului demisionar Władysław Ziółek. Pallium-ul l-a primit de la noul Pontif la 29 iunie 2013 în bazilica „Sfântul Petru” din Vatican. La 30 noiembrie în același an, Francisc l-a numit membru al Congregației pentru Educația Catolică.

Actualmente arhiepiscopul mitropolit Jêdraszewski este vicepreședinte al Conferinței Episcopale Poloneze, membru al Consiliului Permanent al CEP, membru al Comisiei pentru Educația Catolică, membru al Secțiunii Științelor Filozofice în Comisia Credinței. Este angajat și în Consiliul Conferințelor Episcopatelor Europene unde ocupă diferite roluri.

Într-un interviu la Radio Vatican mons. Jêdraszewski a dezvăluit că Papa Francisc personal i-a comunicat voința sa de a-l numi arhiepiscop de Cracovia. „A fost în urmă cu zece zile, când dintr-o dată Papa m-a chemat la el atunci când eram la Roma pentru Congresul internațional pentru studenți. Și el însuși a decis să anunțe numirea mea în ziua sărbătorii de astăzi a Neprihănitei. Acest lucru este foarte semnificativ, pentru că exact cu patru ani și trei luni în urmă, în sărbătoarea Nașterii Sfintei Fecioare Maria, la 8 septembrie, am luat în posesie conducerea arhidiecezei de Lodz. Și acum, sub semnul Fecioarei Maria, vin să fac parte din ceata istorică a episcopilor de Cracovia. Sunt emoționat pentru această responsabilitate, dar nutresc și speranța că, având ajutorul lui Dumnezeu, voi fi în măsură să fac față îndatoririlor pe care Sfântul Părinte și Biserica le pun în fața mea”, a spus arhiepiscopul Jêdraszewski.

Arhidieceza de Cracovia este una dintre cele 15 mitropolii de rit latin în Biserica catolică din Polonia. A fost înființată în anul 1000 de Papa Silvestru. Suprafața arhidiecezei este de 5.730 km2, numărul catolicilor este de 1.572.000, numărul parohiilor și centrelor pastorale este de 450 cu 2.156 de preoți. Surorile care lucrează în arhidieceză sunt 2.550. Actualmente în Seminarul Arhiepiscopal studiază 96 de seminariști.

(După Zenit, 28 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat