Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cine poartă povara

Alternare la conducerea comunității monastice de la Bose

De Enzo Bianchi

În Biserică, începând din secolul al IV-lea, bărbați și femei au promovat forme de viață care voiau să fie inspirate din Evanghelie. Credința lor și iubirea lor față de Domnul Isus Cristos îi determina să "inventeze" comunități unde să se poată trăi primatul Cuvântului și porunca nouă a carității. De la părinții deșertului la sfântul Pahomie și sfântul Vasile în Orient la sfântul Benedict și alții în Occident, până la întemeierile contemporane s-a dat naștere unui răspuns la unica vocație creștină în pluralitatea de căi monastice diferite. Domnul în ziua judecății va spune cuvântul său fie despre cel care a inițiat o formă de viață fie despre cei care au întreprins-o.

Când, la sfârșitul Conciliului al II-lea din Vatican, decideam să îmbrățișez viața monastică și începeam să locuiesc în singurătatea de la Bose, nu mă gândeam și nu proiectam dezvoltarea pe care comunitatea avea s-o aibă. Îi ceream Domnului numai: "Dacă este voința ta, dăruiește-mi câțiva frați pentru ca să se poată trăi o mănăstire simplă și actuală și care să se caute un singur lucru: trăirea Evangheliei și nimic altceva". Din 1968 au început să ajungă la mine frați și surori catolici și creștini de altă confesiune: eu pur și simplu am spus "Amin", confirmat de părintele Michele Pellegrino care a păzit și a însoțit începuturile comunității noastre.

Am considerat mereu că acela care a început o lucrare nu poate gândi s-o ducă la împlinire, pentru că acest lucru revine Duhului Sfânt și nu m-am simțit niciodată de neînlocuit. Intrând în bătrânețe și discernând, nu singur, maturitatea comunității, m-am gândit că a venit ceasul de a lăsa locul de prior unui alt frate. Un comentariu al sfântului Augustin la Psalmul 41 (42) era meditat de mine: "Se spune că cerbii [...] când merg în turma lor [...] își sprijină fiecare capul pe capul altuia. Numai unul, cel care precede, ține ridicat fără sprijin capul său și nu-l sprijină pe capul altuia. Însă atunci când cel care poartă povara (qui pondus capitis in primatu portabat) este obosit, lasă primul lor și un altul îi urmează". Așadar, hotărând să lasă prioratul, am voit înainte de toate o vizită fraternă în comunitate, în analogie vizita canonică proprie congregațiilor monastice. Părintele Michel Van Parys, fost abate de Chevetogne și Grottaferrata, și abatesa trapistă de Blauvac, maica Anne-Emmanuelle Devêche, în 2014 i-au întâlnit timp de câteva săptămâni pe toți membrii comunității, rămânând la Bose și vizitând fraternitățile, în așa fel încât să ne poată da o lectură, externă dar în solidaritate de vocație, a vieții materiale și spirituale a comunității. La sfârșitul acelei vizite intenționam să demisionez, însă vizitatorii mi-au cerut să rămân pentru a duce la împlinire noul statut, așa cum se impunea după crearea celor patru fraternități. Astfel am continuat să prezidez, dar avertizând de mai multe ori comunitatea că erau ultimele luni ale slujirii mele și lipsind adeseori așa încât comunitatea să poată învăța să trăiască fără conducerea mea directă.

În istoria fiecărei noi comunități monastice predarea conducerii de la fondator la generația următoare este un semn pozitiv de creștere și de maturitate. Scrie apostolul: "Eu am plantat, Apollo a irigat, dar Dumnezeu a făcut să crească" (1Cor 3,6). Viața continuă, fundația a fost rodnică și pentru aceasta îi mulțumim Domnului: deci a venit timpul și în seara zile de 26 decembrie 2016, în ajunul sărbătorii sfântului Ioan apostolul, am anunțat demisia și am convocat capitlul general executiv pentru 25 ianuarie, revelarea lui Isus Cristos apostolului Paul, cu începerea votărilor la 26 ianuarie, comemorarea sfinților abați de Cîteaux.

Am mai avut ocazia să spun comunității "bonum" al părăsirii funcției de prior din atâtea motive. Înainte de toate, în viața mea am cunoscut fondatori care au rămas în funcție până la moarte, punând adesea în dificultate comunitățile lor. Trebuie să ascultăm de condiția noastră și să acceptăm bătrânețea ca un timp care trebuie trăit altfel, cu alte funcțiuni și alte mărturii de dat. De asemenea cred că un fondator trebuie să arate cu un act de dezlipire că nu-i aparține comunitatea pentru că ea rămâne comunitate a Domnului.

Desigur cel care a inițiat și a dat formă unei vieți monastice a asumat responsabilități care nu pot să dispară nici nu sunt neglijabile, cum ar fi să vegheze asupra fidelității față de Evanghelie și față de regula monastică și asupra comuniunii cu Biserica. Este lăsată conducerea, nu învățătura, nu mărturia: fondatorul va rămâne un frate între frați și va asculta și el de noul prior, participând la viața comunitară ca toți ceilalți, nici mai mult nici mai puțin.

Pentru toate acestea se naște mulțumirea adusă Domnului, înainte de toate, fraților și surorilor care parcurg această istorie monastică a noastră, păstorilor Bisericii care ne-au păzit și ne-au iubit, de la cardinalul Pellegrino la episcopul nostru părintele Gabriele Mana. Și îi mulțumesc Domnului și pentru toți cei care au făcut dificil și au contrazis drumul nostru, pentru că și ei au fost ocazie de ascultare față de Evanghelie.

Singura suferință pe care o port în inimă în acest moment este conștiința dificultăților pe care monahismul catolic le trăiește și faptul că astăzi a intrat într-un con de umbră în viața Bisericii. Monahii se simt uitați, dar și asta face parte din vocația lor de marginali, de creștini care trăiesc la granițe.

Domnul care este mereu fidel ne-a însoțit și în alegerea noului prior: fratele Luciano Manicardi, monah de la Bose din 1980, apoi maestru de novici și din 2009 vice-prior, a fost ales la primul scrutin, semn al unei mari unități a comunității. Liturgia de început al slujirii sale de prior a inaugurat o nouă perioadă pentru comunitatea noastră. În această oră locuiește în mine o unică mare rugăciune: ca Domnul să aibă milă de noi toți, acum și în ziua judecății.

(După L'Osservatore Romano, 28 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat