Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru a uni Europa

S-a încheiat la Riga întâlnirea animată de comunitatea din Taizé

Se va desfășura la Basilea, în Elveția, la sfârșitul anului 2017, a patruzecea întâlnire europeană animată de comunitatea din Taizé. Cel care a anunțat asta a fost priorul, fratele Alois, la încheierea celei de-a treizeci și noua ediții care la Riga, în Letonia, a adunat de la 28 decembrie la 1 ianuarie mii de tineri catolici, ortodocși și protestanți care provin din tot continentul (dar și de mult mai departe, ca din Coreea de Sud și din Hong Kong). Întâlnirea va avea astăzi, 2 ianuarie, o prelungire extraordinară a sa la Tallinn, în Estonia, și la Vilnius, în Lituania.

"Un viitor de pace - scrie fratele Alois în scrisoarea pentru anul 2017, difuzată la 30 decembrie și intitulată «Spre unitatea continentului european. În fața venirii migranților să depășim frica» - implică faptul ca europenii să lărgească conștiința lor în așa fel încât să crească o solidaritate între toate țările care compun continentul. Este fundamental de a înmulți contactele, schimburile, colaborările. Construirea Europei se poate realiza numai cu ascultarea mai mare între națiuni". Rădăcinile comune sunt mai profunde decât divergențele: "Europa a avut un elan de reconciliere ca urmare a celui de-al doilea război mondial" și "a cunoscut o nouă perioadă de căutare a unității după căderea zidului din Berlin". Mulți tineri, afirmă priorul de la Taizé, "cred că Europa va continua să se edifice numai aprofundând acest ideal de fraternitate". O Europă unită în interiorul său dar și deschisă spre celelalte continente și solidară cu popoarele care înfruntă încercările cele mai mari. Cum sunt migranții: "În toată lumea, femei, bărbați și copii sunt obligați să-și părăsească țara lor. Suferința îi determină să plece, mai puternică decât barierele ridicate pentru a împiedica marșul lor. Preocupările manifestate în regiunile bogate nu vor descuraja să părăsească propria țară pe cei care îndură suferințe intolerabile".

Nu este posibil - afirmă fratele Alois - "să se eludeze partea de responsabilitate a națiunilor bogate în rănile istoriei și în crizele mediului care au provocat și provoacă imense migrații, din Africa, din Orientul Mijlociu, din America Centrală și din alte locuri. Astăzi, anumite alegeri politice sau economice din țările bogate reprezintă izvor de instabilitate în alte regiuni. Ar fi util acum ca societățile occidentale să meargă dincolo de frica de cel străin, de diferențele dintre culturi, și să înceapă să lucreze curajos fața nouă pe care migrațiile le oferă lor. Dacă de venirea migranților sunt legate de dificultățile reale, venirea lor poate să fie o ocazie pentru a stimula Europa să fie deschisă și solidară". Acest lucru este valabil și în raportul dintre creștini și musulmani, care, grație contactului personal, pot "să mărturisească împreună pacea și să respingă împreună violența exercitată în numele lui Dumnezeu". Nu există viitor în națiunile europene care vor să se izoleze, conclude priorul, "fraternitatea este unicul drum pentru a face pacea".

În meditațiile care, la Riga, au însoțit rugăciunile de seară, fratele Alois a tratat diferite teme, legate de cele patru tradiționale propuse pentru anul nou, intitulate de data aceasta "A rămâne tari în speranță: ea este creatoare", "A simplifica viața noastră pentru a împărtăși", "A sta împreună pentru a revela dinamica Evangheliei" și "A face să crească fraternitatea pentru a pregăti pacea".

Însă în ajunul întâlnirii europene priorul de la Taizé a reînnoit și apelul adresat responsabililor Bisericilor să "meargă împreună", profitând de a cincizecea aniversare a începutului Reformei protestante, care "oferă o ocazie pentru a înainte spre unitate, pentru a merge dincolo de o simplă cordialitate reciprocă". Bisericile, se întreabă, n-ar trebui să încerce să se pună sub unul și același acoperiș fără a aștepta să găsească un acord cu privire la toate chestiunile teologice? Pentru a reuși, fratele Alois sugerează familiilor de confesiuni diferite să se reunească în "comunități de bază", pentru a se ruga și a sta în ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu: "Fie ca fiecare comunitate locală, fiecare parohie, să facă împreună cu creștinii de alte confesiuni tot ceea ce este posibil să facă împreună, de la studiul Bibliei la munca socială și pastorală, la cateheză". Și îi invită să "facă împreună gesturi de solidaritate, să fie atenți împreună la lipsurile altuia, la suferințele ascunse, la sărăcia materială și nu numai, la salvgardarea mediului".

A se ruga sub același acoperiș, în aceeași biserică, a conduce dialogul teologic cu conștiința de "a fi deja împreună" ar constitui până la urmă - conclude priorul - să devină mai strânsă prietenia reciprocă și să se înfrunte diferit și chestiunile doctrinale.

(După L'Osservatore Romano, 2-3 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat