Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Încheierea proiectelor Lumina Păcii de la Betleem și Lumina Faptei Bune

Noul an 2017 a început pentru cercetașii din Centrul Local "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești cu finalizarea a două mari proiecte, aflate într-o strânsă legătură: Lumina Păcii de la Betleem și Lumina Faptei Bune.

Luna decembrie a fost plină de activități pentru toți cercetașii, de la toate ramurile de vârstă, menite să ne pregătească de venirea Mântuitorului.

În ziua de 10 decembrie, un reprezentant al centrului, Ramona Iștoc, a participat, alături de 1500 de cercetași aflați la Viena, la o ceremonie specială de împărțire a Luminii Păcii tuturor cercetașilor din Europa și nu numai. Apoi, lumina a ajuns în România, iar noi, cercetașii din Pildești, am participat, în ziua de 17 decembrie, alături de cercetașii din toată dieceza, la Iași, la ceremonia regională de distribuire a acestei lumini, prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar din Dieceza de Iași. Apoi am urcat, pe jos, dealul Copoului și am ajuns la Seminarul Diecezan "Sfântul Iosif" unde cu mare căldura ne-au primit pr. rector Benone Farcaș, mai mulți părinți profesori și un grup de seminariști. Pe drum spre casă ne-am oprit la Roman, la biserica "Sfânta Tereza", unde, în cadrul unei sfinte Liturghii, la care ni s-au alăturat părintele paroh, Pavel Chelaru, și pr. Felician Hârja, celebrantul principal, am împărțit lumina pe care am primit-o, aducând odată cu ea un gând de pace și iubire tuturor acelora care și-au deschis inimile și ne-au bucurat cu prezența lor la eveniment.

Dar lumina nu s-a stins, ci și-a continuat drumul către alte suflete, dornice să se bucure din plin de sărbătoarea Crăciunului.

În ziua de 23 decembrie, Lumina Păcii de la Betleem a ajuns la Centrul de Plasament "Școala de Educație Inclusivă" din Roman, unde ne-am bucurat să le dăruim copiilor de acolo zâmbetele și bucuria noastră. De aici, ne-am îndreptat cu lumina spre Căminul pentru vârstnici din Gherăești și Surorile "Notre Dame de Sion" din Roman. De asemenea, lumina a colindat toate satele dimprejurul Pildeștiului, ducând odată cu ea pacea, bucuria și speranța. Iar ziua de 23 decembrie s-a finalizat cu o sfântă Liturghie, prezidată de pr. Pavel Mărtinaș, în cadrul căreia lumina a fost împărțită celor din Pildești. Copii, tineri, bătrâni, toți au venit purtând în mâini o candelă și în suflet dorința de a primi această lumină, care să șteargă întunericul și umbrele care uneori ne întristează și ne îndepărtează de adevărata fericire.

Însă, pentru ca Lumina Păcii de la Betleem să se aprindă cu adevărat în sufletele noastre, am participat, de la cei mai mici, până la cei mai mari, la proiectul Lumina Faptei Bune, pornind de la îndemnul fondatorului nostru de a lăsa lumea un pic mai bună decât am găsit-o, printr-o faptă bună, făcută în fiecare zi, fără a aștepta răsplată. Astfel, în decursul Adventului, lupișorii, temerarii, exploratorii și liderii au însemnat într-un caiețel fiecare faptă bună pe care au făcut-o, caiețelul devenind un jurnal care cuprinde impresiile avute odată cu realizarea unui lucru mic, dar capabil să aducă bucurie. Iată câteva dintre faptele bune însemnate:

"1 decembrie: Astăzi mi-am vizitat bunicul și am discutat despre război. Bunicul meu a luptat în război și mi-a arătat medaliile lui, iar eu am învățat multe lucruri noi. A fost foarte fericit că l-am vizitat, iar eu m-am bucurat că am stat cu el".

"14 decembrie: Am oferit zâmbete tuturor celor pe care i-am întâlnit. Pe drum spre școală, în clasă, colegilor, doamnei învățătoare și pe drumul spre casă am zâmbit neîncetat. Am primit multe zâmbete înapoi și cred că am adus bucurie multor oameni".

Iar odată cu începerea noului an, ne-am întâlnit cu toții pentru a participa la încheierea celor două proiecte. După o scurtă ambientare, câțiva dintre cercetașii care au participat la proiectul Lumina Faptei Bune au citit sau au spus fapta bună pe care au făcut-o cu cel mai mare drag, iar apoi, câte un reprezentant al fiecărei ramuri a stins câte o lumină, aprinsă chiar de la Lumina Păcii de la Betleem. Lumina lupișorilor simboliza bucuria, a temerarilor vitalitatea, a exploratorilor iubirea, iar a liderilor și a seniorilor responsabilitatea. Însă chiar dacă lumina a fost stinsă, ea va rămâne aprinsă mereu în sufletul nostru, pentru a ne călăuzi și anul acesta pe drumul cercetășiei. Întâlnirea s-a încheiat cu îndemnul de a nu ne opri din a face bine, pentru că cercetașul este gata oricând să facă o faptă bună în fiecare zi. Ne-am unit mâinile și gândurile pentru a ne ruga împreună, dorindu-ne cu toții un an în care să trăim din plin cercetășia, cu mult curaj, multă încredere și multă lumină în suflet.

Andrea Mîrț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 ianuarie: Pildești: Încheierea proiectelor Lumina Păcii de la Betleem și Lumina Faptei Bune


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat