Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat copiilor din Acțiunea Catolică Italiană (19 decembrie 2016)

Dragi copii, bună ziua!

Crăciunul se apropie și sunt bucuros să vă întâlnesc pentru acest moment bucuros, în care ne schimbăm urările. Vă mulțumesc pentru vizita voastră și vă salut cu afect. Voi proveniți din diferite dieceze italiene, reprezentând Acțiunea Catolică a Copiilor; prin intermediul vostru, doresc să transmit salutul meu și urarea mea de Crăciun întregii familii a Acțiunii Catolice Italiene.

La Crăciun va răsuna vestea îngerului dată păstorilor: "Nu vă temeți, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos domnul" (Lc 2,10-11). Nașterea lui Isus este vestită ca o "mare bucurie" - și tu [se adresează unuia dintre copii], îți aminteai de asta, o "mare bucurie"? - provocată de descoperirea că Dumnezeu ne iubește și, prin nașterea lui Isus, s-a apropiat de noi pentru a ne mântui. Suntem iubiți de Dumnezeu. Ce lucru minunat! Când suntem un pic triști, când pare că totul merge strâmb, când un prieten sau o prietenă ne dezamăgește - sau mai degrabă noi ne dezamăgim pe noi înșine! - să ne gândim: "Dumnezeu mă iubește"; "Dumnezeu nu mă abandonează". Da, copii, Tatăl nostru ne este mereu fidel și nu încetează o clipă să ne iubească, să urmărească pașii noștri și chiar să alerge după noi când ne îndepărtăm un pic. Pentru aceasta în inima creștinului este mereu bucuria. Mereu!

Și această bucurie se înmulțește împărtășind-o! bucuria primită ca un dar cere să fie mărturisită în toate relațiile noastre: în familie, la școală, în parohie, peste tot. În asta voi copiii din Acțiunea Catolică sunteți ajutați de drumul vostru formativ, care în acest an are drept slogan "CIRCOndati di GIOIA" (Înconjurați de bucurie). Este sugestivă această metaforă a circului, care este o experiență de fraternitate, de bucurie și de viață "nomadă". Imaginea circului vă poate ajuta să simțiți comunitatea creștină și grupul în care sunteți inserați ca pe niște realități misionare, care se mișcă din localitate în localitate, de pe o stradă pe alta "CIRCOndando" (înconjurând) cu bucurie pe cei pe care-i întâlniți în fiecare zi. Vestind tuturor iubirea și duioșia lui Isus, deveniți apostoli ai bucuriei Evangheliei. Și bucuria este contagioasă! Este adevărat că bucuria este contagioasă? De acord? [răspund: "Da!"] A contagia bucurie!

Aș vrea să vă dau o temă. Această bucurie contagioasă trebuie împărtășită cu toți, dar în mod special - și aceasta este tema - cu bunicii. Gândiți-vă bine la asta: această bucurie trebuie împărtășită cu toți, dar în mod special cu bunicii. Vorbiți adesea cu bunicii voștri; și ei au această bucurie contagioasă. Întrebați-i multe lucruri, ascultați-i, ei au amintirea istoriei, experiența vieții, și pentru voi acesta va fi un mare dar care vă va ajuta pe drumul vostru. Și ei au nevoie să vă asculte, și bunicii au nevoie de voi, au nevoie să vă asculte, să înțeleagă aspirațiile voastre, speranțele voastre. Iată tema: a vorbi cu bunicii, a-i asculta pe bunici. Bătrânii au înțelepciunea vieții. Pentru a nu uita repetăm tema: a vorbi cu bunicii, a-i asculta pe bunici. Băieți și fete, toți! [repetă împreună: "a vorbi cu bunicii, a-i asculta pe bunici"]. Apoi anul viitor vă voi întreba despre asta, ce ați făcut...

Contagioasă este și angajarea voastră pentru pace. Și anul acesta ați voit să legați cuvântul "pace" de cuvântul "solidaritate", cu o inițiativă în favoarea celor de vârsta voastră dintr-un cartier sărac din Napoli. Este un gest bun, care indică stilul cu care voi vreți să vestiți fața lui Dumnezeu care este iubire. Domnul să binecuvânteze acest proiect de bine!

Văd că vă însoțesc educatorii voștri, asistenții voștri și responsabilii naționali ai Acțiunii Catolice Italiene. Îi salut cordial și le mulțumesc pentru angajarea cu care se dedică pentru educația voastră creștină. Urez tuturor din inimă un Crăciun fericit și sfânt. Tuturor. Extind această urare la familiile voastre și la întreaga asociație răspândită în toate diecezele din Italia. Domnul să vă binecuvânteze, Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Tema era să vorbiți cu bunicii și să-i ascultați pe bunici. De acord? Dar eu n-aș vrea să termin această întâlnire fără a comemora un bunic, care a plecat, pe care Domnul l-a chemat: părintele Mansueto [E.S. Mons. Mansueto Bianchi, asistent ecleziastic general al Acțiunii Catolice Italiene], pe care-l iubeam foarte mult. Fie ca el, din cer, să ne învețe să vorbim cu bunicii și să-i ascultăm pe bunici. Avea un nume frumos: Mansueto, un om blând, un om bun, un bunic bun... Fie ca el să ne învețe! Și vă invit să ne rugăm Bucură-te, Marie pentru el.

[Bucură-te, Marie]

Binecuvântare

Tema? [răspund: "A vorbi cu bunicii și a-i asculta pe bunici"]

Și anul viitor o să vedem...

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat