Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Lumina Păcii" de la Betleem "celebrată" la Iași

Sâmbătă, 17 decembrie 2016, în catedrala din Iași cercetașii au adus lumina aprinsă de la grota din Betleem, au depus-o la picioarele altarului, iar după sfânta Liturghie Preasfințitul episcop Aurel Percă a oferit-o centrelor locale prezente la eveniment. Au participat alături pe episcop, asistenții spirituali din mai multe centre locale, peste 300 de cercetași și credincioși din parohiile ieșene.

Începând cu ora 10, cercetași din Dieceza de Iași și din alte centre ale Organizației Naționale Cercetașii României au început să vină Gata oricând pentru a primi Lumina Păcii de la Betleem.

Preluată de la Betleem și purtată la Viena, această lumină a fost adusă de acolo de o delegație de cercetași români din întreaga țară, care au participant la o ceremonie specială, alături de 1.500 de cercetași, din 24 de țări, promovând "Pacea prin Curaj și Creativitate", acesta fiind motoul evenimentului din acest an.

Lumina a ajuns în țară, unde a fost împărțită în cadrul unor ceremonii centrate pe regiuni. Una dintre ele s-a desfășurat la Iași, lumina fiind primită în cadrul unei sfinte Liturghii, prezidate de Preasfințitul Aurel Percă. La eveniment au participat peste 300 de cercetași, din toate centrele locale din Dieceza de Iași.

La început din partea fiecărui centru local, s-a transmis un gând de pace și bucurie, acum în preajma Crăciunului, mai ales că mulți cercetași s-au pregătit după mai multe zile cu ajutorul "jurnalului faptei bune".

Chiar de la începutul sfintei Liturghii participanții au fost invitați să privească la Isus care "nu a vrut o revoluție violentă sau crudă: el a propus mereu schimbarea luminii prin adevăr, iubire și pace. Pentru aceasta în cele două milenii, Isus a construit o mare stradă de lumini: sfinți ca Lucia, Gheorghe, Dumitru, Maximilian Kolbe, Marcel Callo, care a fost scoutist, maica Tereza de Calcutta au susținut civilizația iubiri. Astăzi Isus îi cheamă și pe cercetași nu numai să ducă «Lumina păcii», ci să devină ei înșiși lumină pentru alții. Așa se poate «construi pacea prin curaj și creativitate»".

Preotul care a predicat a fost părintele Pavel Mărtinaș care a punctat discrepanța dintre pacea lumii și pacea lui Cristos, conturând astfel misiunea pe care o avem noi ca și distribuitori ai luminii. Cine se îndepărtează de Cristos sau de un frate simte răceala și trebuie să-și dea seama că are nevoie de adevărata lumină a păcii pe care o dă Dumnezeu.

După momentul culminant al Prefacerii, mulți cercetași s-au împărtășit astfel că l-au primit în mod sacramental pe Isus în inima și viața lor, iar, Preasfințitul Aurel, după încurajări sfinte, a împărțit participanților Lumina Păcii. Reprezentanții centrelor cu felinarele sau lumânările pregătite, au primit-o cu respect și emoție. Maria Simona, una din participante a scris: "A trebuit să-i salut pe participanți din partea centrului meu și am simțit că cea ce spun sunt cuvinte pentru marea mea familie scout. Când am primit lumina am simțit căldura ei până în adâncul sufletului. A fost ceva special: am primit pacea. Eu cred că această lumină a fost aduce ca să înțeleg mai bine pacea și bucuria pe care le dăruiește Cristos".

Cu emoții sfinte și candele aprinse, după sfânta Liturghie, cercetașii plini de voie bună, l-au colindat pe Preasfințitul Aurel Percă, care a primit cu bucurie cântecele ce vestesc nașterea Mântuitorului și ne pregătesc pentru mare sărbătoare care se apropie cu pași repezi.

La final, după ce s-au salutat unii pe alții, cercetașii s-au îndreptat spre centrelor lor; dar ceva s-a schimbat în ei - lumina din mâinile lor le-a adus mai multă energie, curaj, speranță și bucurie, dar și ceva mai important, misiunea de a împărți această Lumină a Păcii, ca ea să învingă, poate, întunericul, tristețea, neputința și să ofere fiecărei inimi prilejul de a se bucura de Crăciun. Da, și a duce Lumina Păcii altora, poate deveni un mod de a face lumea un pic mai bună decât am găsit-o.

Monica Martinaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 decembrie: "Lumina Păcii" de la Betleem "celebrată" la Iași


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat