Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Felicitări, Sanctitate. Rafalele de vânt rece nu vor opri primăvara"

De Iosif Wei Jingyi

Episcop "clandestin" de Qiqihar

La 17 decembrie este a 80-a aniversare a zilei de naștere a iubitului nostru papa Francisc. Vreau să-i spun: Sfinte Părinte, lucrezi mult! Isus te iubește! Și te iubim și noi! Catolicii chinezi te iubesc!

Ziarul China Daily prezintă știrea unui alt ziar german care a dat lista celor 100 de persoane care au arătat mai multă autoritate încurajatoare în lume și papa este pe locul al patrulea. Spun că papa are o leadership "umilă", iar Biserica Catolică merge spre o direcție corectă. Din China nu vedem bine tot ceea ce se întâmplă în lume. Însă lucrarea Papei și a guvernului chinez pentru a îmbunătăți relațiile dintre China și Sfântul Scaun o vedem bine. De câtva timp ajung la noi vești bune cu privire la contactele dintre cele două părți. În afară de asta, vedem că printre dieceze care de mult timp erau fără episcop, acum în sfârșit au avut păstorul lor recunoscut atât de Sfântul Scaun cât și de Republica Populară Chineză.

Pentru a îmbunătăți raportul China-Vatican, Biserica din China nu trebuie să rămână "spectatoare"

În urmă cu câțiva ani, profesoara Wang Meixiu, de la Academia Socială de Științe din China a scris un articol care exprima considerații pertinente despre raportul China-Vatican.

"... Chestiunea Bisericii chineze este tema principală pe care încearcă s-o privească și s-o negocieze în raportul China-Vatican... Pentru aceasta Biserica chineză intră în raportul China-Vatican ca a treilea element... Pentru aceasta raportul China-Vatican este compus din trei elemente: China, Vaticanul și Biserica chineză... Este un raport trilateral și nu numai bilateral. Credincioșii din China vor să fie buni cetățeni și buni catolici... pentru a trăi ca bun creștin chinez trebuie să înfrunte ceea ce este cerut fie de credință fie de legea chineză".

Nota că problema Bisericii catolice din China este fără îndoială tema principală a contactelor și negocierilor bilaterale. De aceea, Biserica catolică din China reprezintă în mod inevitabil "a treia parte «invizibilă» la masa tratativelor". În acest sens - nota profesoara Wang Meixiu - "relațiile chino-vaticane sunt raporturi trilaterale între China, Sfântul Scaun și Biserica catolică chineză, și nu raporturi bilaterale între China și Sfântul Scaun". În afară de asta, sublinia că și catolicii chinezi vor în același timp să-și iubească propria țară și să-și urmeze propria credință, aspiră să fie atât buni cetățeni cât și buni credincioși. Și în caz de conflict între preceptele credinței și legile laice, nu pot face altceva decât să se miște în spațiile disponibile, încercând să le lărgească. Pentru aceste motiv, ceea ce duce spre dialogul dintre China și Sfântul Scaun este desigur deschiderea spre exterior a Chinei, dar și speranța Bisericii din China să trăiască deplina comuniune cu Sfântul Scaun și cu Biserica universală. Însă, în momentul actual - scria Wang Meixiu în acea lucrare de acum câțiva ani - cvasitotalitatea catolicilor chinezi cu privire la aceste lucruri era "redusă la o tăcere pasivă" și constituia un soi de "majoritate mută". Și totuși, "tocmai această «majoritate mută» este în centrul disputelor dintre China și Vatican".

Eu cred că noi trebuie să dăm contribuția noastră de a îmbunătăți lucrurile, nu trebuie să rămânem simpli spectatori. Dacă suntem fervenți în rugăciunile noastre și rămânem în credința pe care am primit-o, cu viața noastră și cu acțiunile noastre putem să îmbunătățim și raportul dintre China și Vatican. Nu acceptăm lucruri ilicite după stilul "Dong Guanhua" (preotul "clandestin" care spune că a fost hirotonit episcop fără consensul Sfântului Scaun, n.r.) sau alte lucruri ilicite. Isus nu vrea ca noi să mergem împotriva legilor.

Vântul rece nu va reuși să blocheze venirea primăverii

Ne-am bucurat de faptul că unele dieceze au avut noii lor episcopi, recunoscuți ca atare atât de Sfântul Scaun cât și de autoritățile chineze. Am văzut că la unele celebrări de hirotonire era prezent și un episcop nerecunoscut de Papa. Dar episcopul ilicit a fost cel care a voit înadins să fie prezent la hirotonire? Acest lucru nu trebuie considerat sigur.

Credincioșii chinezi - o spunea și Wang Meixiu în articolul pe care l-am citat - sunt chemați să urmeze propria credință după ceea ce învață Biserica catolică și trebuie să respecte și legea chineză care păzește demnitatea și suveranitatea statului. Este clar că dacă raportul dintre China și Vatican nu este armonios, un episcop chinez care are "dubla identitate" de cetățean chinez și de păstor al Bisericii catolice va fi într-o poziție incomodă. Așadar să-i mulțumim lui Dumnezeu că în Biserica din China și în Biserica universală a rămas vie dorința arzătoare de a păstra și a manifesta comuniunea deplină. Când toți participă și își dau propria contribuție, atunci este speranță. Nu știm la ce punct este dialogul dintre partea chineză și partea Sfântului Scaun. Nu știm cât timp va mai fi necesar. Nu trebuie să ne preocupăm pentru asta. Important este să facem fiecare partea noastră.

În cei șaizeci de ani de raporturi dintre China și Vatican, precum și în fazele de îmbunătățire, s-au petrecut atâtea lucruri nefericite și au fost pronunțate atâtea cuvinte neplăcute. A-i critica pe alții este ușor. A fi răstălmăciți este ușor. Papa este conducătorul, el este "responsabilul". Când el este răstălmăcit, nu poate merge să se adreseze vreunui avocat. Poate doar să privească la cer.

Noi ne rugăm în fiecare zi pentru papa. Noi credem că în Biserică acționează Duhul Sfânt, că Duhul Sfânt îl conduce pe papa și îl susține în luarea deciziilor corespunzătoare. Noi vrem să urmăm orice decizie a papei.

Adventul urmează să se termine și vine Crăciunul. Marea iubire a lui Isus Cristos a venit în lume pentru a ne căuta. Iubirea l-a determinat pe papa Francisc să lucreze în mod concret pentru unitate și pentru manifestarea comuniunii depline dintre Biserică prezentă în China, Sfântul Scaun și frații din Biserica din întreaga lume.

După Crăciun va fi Anul Nou chinez. Apoi, în țara noastră, va veni primăvara. Poate că vor mai fi rafale de vânt rece. Dar vântul rece nu va reuși să oprească venirea primăverii.

(După Vatican Insider, 17 decembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat