Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cei 80 de ani ai papei, urări de la Ratzinger și de la șefi de stat. Telefonul dat de Putin

De Domenico Agasso jr.

El răspunde astfel, cu un tweet de la @Pontifex: "Vă mulțumesc pentru afectul vostru. Nu uitați să vă rugați pentru mine". Astăzi, 17 decembrie 2016, vin din toată lumea urări pentru papa Francisc pentru a 80-a aniversare a zilei de naștere. Și de la predecesorul său și de la diferiți șefi de stat, între care Putin, care îi telefonează.

Urarea de "La mulți ani" lui Bergoglio a venit în toate limbile. În timpul zilei, papa a primit telefoane și telegrame de la diferiți lideri mondiali. Au venit prin poștă electronică peste 70 de mii de urări, provenind din toată lumea. Cele mai numeroase sunt în limba engleză, spaniolă, poloneză și italiană.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, trimite cele mai bune urări ale sale și ale americanilor papei Francisc cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a zilei de naștere, dorind ca exemplul de umilință al pontifului să fie călăuză pentru lume și exprimând recunoștință deosebită pentru sprijinul episcopului de Roma la normalizarea raporturilor dintre Statele Unite și Cuba. "Prin cuvinte și prin acțiuni, papa Francisc a inspirat oamenii din toată lumea prin mesajul său de compasiune, speranță și pace. Ne-a îndemnat să ne privim pe noi înșine în alții, să ajungem la cei care sunt la marginile societății, să avem milostivire și grijă față de planeta pe care o împărtășim", se citește într-o notă difuzată de Casa Albă, în care Obama mai subliniază "marea onoare de a primi pe Sanctitatea Sa anul trecut și de a lucra în cauze comune".

Vladimir Putin îi telefonează papei Francisc pentru a-i adresa "urările sale pentru aniversarea zilei de naștere". Informează asta Kremlinul. Putin evidențiază contribuția enormă a papei "la relațiile dintre Rusia și Vatican, acum la un nivel calitativ nou", afirmă agenția Tass. Putin și papa și-au schimbat opinii cu privire la problemele referitoare "la protecția creștinilor în zonele conflictelor regionale" și cu privire la importanța "dialogului interreligios constructiv" așa încât să se ocrotească "fundamentele morale în lumea afacerilor".

Cuvinte de sărbătoare adresate lui Francisc și de primatul anglican Justin Welby, pe social: "Cele mai sincere urări ale mele și Dumnezeu să te binecuvânteze", a scris Welby.

La Francisc au venit și felicitările patriarhului de Moscova, Chiril. Într-un lung mesaj publicat pe situl patriarhiei, reparcurge viața papei Francisc "legată în întregime - a scris el - de slujirea lui Dumnezeu și a Bisericii". Chiril se bucură să noteze "gradul ridicat de înțelegere reciprocă la care au ajuns relațiile bilaterale dintre Biserica ortodoxă rusă și Biserica catolică romană în acești ultimi ani, și din cauza poziției Sanctității Voastre" și vorbește despre întâlnirea "de neuitat" de la Havana în februarie anul acesta, care "a dat impuls nou dialogului prietenesc și cooperării dintre Bisericile noastre pentru binele păcii, dreptății, întărirea valorilor morale în societate și pentru a depăși diferențele dintre creștini".

Mesajul președintelui Republicii italiene, Sergio Mattarella, începe astfel: "Sanctitate, fericita ocazie a aniversării zilei dumneavoastră de naștere îmi oferă plăcuta oportunitate de a vă adresa, în numele poporului italian și al meu personal, cele mai sincere și călduroase urări". Mattarella amintește că "Jubileul extraordinar al Milostivii, care s-a încheiat de puțin timp, a adus un mesaj de speranță și reconciliere de intensitate formidabilă. Vizitele Sanctității Voastre în Africa, America Latină și Centrală, în Caucaz și în diferite țări europene - de la insula Lesbo la Suedia - au contribuit la întărirea dialogului și a legăturilor de fraternitate și solidaritate dintre popoare și națiuni diferite". Și "chiar Europei - adaugă el - Sanctitatea Voastră i-ați repetat exigența de a regăsi propriile rădăcini, traducând valorile de solidaritate care caracterizează continentul nostru în politici coerente de primire și deschidere față de cei mai necăjiți, migranți și toți cei care trăiesc, la marginile societății, situații de abandonare. Vizitând ca Primat al Italiei zonele mai mult lovite de cutremur - mai subliniază președintele Republicii - Sanctitatea Voastră a revărsat în populațiile dur lovite nouă forță și sinceră speranță în viitor. Italia vă este recunoscătoare pentru apropierea dumneavoastră constantă, în special în momentele de durere așa de mare".

Pontiful a primit astăzi dimineață urările afectuoase și de la papa emerit, Benedict al XVI-lea. Joseph Ratzinger le-a trimis printr-un mesaj scris și foarte afectuos care a fost deosebit de apreciat. Apoi, după-amiază i-a telefonat personal. În afară de asta, Benedict al XVI-lea i-a trimis papei Francis trei daruri pe care Jorge Mario Bergoglio le-a primit ca trei semne foarte personale și semnificative pentru amândoi.

Ziua papei Francisc trece cu normalitate, așa cum a fost deja prevăzut, papa o trăiește cu mare bucurie. A fost deosebit de bucuros de prezența atâtor copii și tineri care au participat la audiența acordată comunității din Nomadelfia.

(După Vatican Insider, 17 decembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat