Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Când ceea ce convertește este mai mult exemplul decât doctrina

De Giuseppe Buono

Adunând mărturii despre faptele de milostenie, de inserat în cartea mea: Milostivirea Misiune a Bisericii (care a ajuns la a treia ediție în numai două luni), m-a uimit mereu în mod deosebit mărturia despre milostivire adunată, direct sau indirect, de la prieteni musulmani. Cu ei am vorbit despre Jubileul Milostivirii, convocat de papa Francisc, și i-am găsit mereu mulțumiți de inițiativă: acesta a fost și un moment fericit de dialog interreligios.

Avertizeze imediat că din motive clare nu voi putea da nici nume de persoane nici de localități dar sunt fericit să ofer aceste mărturii de credință și de pace într-un moment în care în jumătate de lume din Franța, la Belgia, la Germania, la Africa și la țări din Orientul Mijlociu și Extrem se întâmplă crime imposibil de definit, cu moartea brutală a mase de persoane nevinovate, creștine și nevinovate.

Un confrate al meu misionar, care trăiește de mulți ani printre musulmani, întrebat de mine, mi-a povestit: "Unii prieteni musulmani povestesc cu plăcere credința lor. O tânără femeie... se definește însetată de Dumnezeu și scrie: «Este o bucurie pentru mine să exprim centrul vieții mele, relația mea cu Allah. Primul cuvânt care-mi vine pentru a mă apropia de ceea ce simt în inima mea față de Dumnezeul meu este Milostivire și Iubire.

Cum să nu-l iubești pe cel care este mereu cu mine, mă aude, mă cunoaște și toate acestea pentru a mă ocroti, a mă ajuta și a mă conduce într-o lume în care sunt așa de slabă, fragilă și neputincioasă. De câte ori m-am simțit singură, și numai El lua singurătatea inimii mele imediat ce mă adresam Lui. De câte ori eram în confuzie deplină și numai El îmi aducea cu dulceață extremă întărirea și călăuzirea cea mai luminată. Nu pot decât să mă topesc de iubire amintindu-mi de toate dățile când m-am îndreptat spre El, devorată de o durere profundă. Cum se topește zahărul în apă, tot așa răul meu se topea în milostivirea Celui Milostiv și asta imediat după rugăciunea mea. Nu pot să număr greșelile mele și răul pe care mi l-au produs.

Dar El nu încetează niciodată să-mi promită iertarea sa ori de câte ori i-o cer. Pentru ce Allah ne oferă o milostivire așa de mare? Unul singur este răspunsul: Ne iubește. Este adevărat că îl iubesc, dar El e cel care m-a iubit cel dintâi»".

În timp ce vin știri terifiante din diferite părți ale lumii, confratele meu misionar îmi arată testamentul scris de musulmanul Mohammed Mouchikhi, șoferul episcopului de Orano, mons. Claverie. Sângele lor s-a amestecat în atentatul din 1986 în care și-au pierdut viața împreună amândoi... Mohammed a informat că de mai multe ori a fost amenințat cu moartea datorită prieteniei sale cu episcopul.

Episcopul de Orano, mons. Paul Vesco, succesor al mons. Claverie, a găsit testamentul și a comentat că cei doi, deși diferiți prin maturitate și identitate de credință, erau uniți și această unitate a produs rodul dăruirii vieții.

Iată testamentul: "În numele lui Dumnezeu, Cel Îngăduitor, Cel Milostiv. Înainte de a ridica penița vă spun: Pacea să fie cu voi. Mulțumesc celui care va citi notițele amintirilor mele și spun tuturor persoanelor pe care le-am cunoscut în viață că le mulțumesc. Spun că în ultima zi vor găsi răsplata din partea lui Dumnezeu.

Adio celui care a făcut rău. Să mă ierte. Iert pe cel care mă va ierta în ziua judecății. Persoana căreia i-am făcut rău să mă ierte. Cer iertare celui care a auzit din gura mea un cuvânt rău și cer iertare prietenilor pentru tinerețea mea. Dar în timp ce vă scriu mă gândesc la binele făcut în viața mea. Fie ca Dumnezeu în puterea sa să facă în așa fel încât să-i fiu supus și să-i acord duioșia sa".

Asasinarea călugărilor din Tiberine a avut loc în 1996, când șapte călugări trapiști au fost sechestrați din mănăstirea lor de la Tiberine, în sudul Algeriei, în noaptea dintre 26 și 27 martie 1996 și uciși la 21 mai. În testamentul său spiritual părintele Christian de Chergé a scris: "Dacă mi s-ar întâmpla într-o zi (și ar putea să fie și astăzi) să fiu victimă a terorismului, care pare că vrea să implice acum pe toți străinii care trăiesc în Algeria, aș vrea ca toată comunitatea mea, Biserica mea, familia mea să-și amintească de faptul că viața mea era dăruită lui Dumnezeu și acestei țări... Să știe să asocieze această moarte la atâtea altele la fel de violente, lăsate în indiferența anonimatului".

O tânără mamă musulmană a scris: "Voiam să le spun mesajul de iubire față de Dumnezeu și față de oameni. Solidaritatea umană și iubirea celuilalt este un itinerar care merge până la sacrificiu, până la odihna veșnică, până la capăt. Eu și copiii mei suntem foarte atinși de o așa de mare umilință, o așa de mare inimă, de pacea sufletului și de iertare. Testamentul lui Christian este mult mai mult decât un mesaj: este ca un soare care ne este transmis, are valoarea inestimabilă a sângelui vărsat. Misiunea noastră este aceea de a continua drumul de pace, de iubire a lui Dumnezeu și a omului în diferențele sale.

Misiunea noastră este să irigăm semințele încredințate nouă de frații noștri călugări pentru ca florile să crească peste tot, frumoase în varietatea lor de culori și parfumuri. Biserica creștină cu prezența sa printre noi să continue să construiască împreună cu noi Algeria libertății credințelor și diferențelor, universala și umanitatea. Va fi un frumos buchet de flori pentru noi și o mare oportunitate pentru toți și pentru toate. Mulțumim Bisericii că este prezentă în mijlocul nostru astăzi. Mulțumim fiecăruia și fiecăreia".

Iată câteva mărturii adunate în lumea islamică. Jubileul extraordinar al Milostivirii trebuie să ne ajute să iubim, să iertăm, să dăruim milostivire tuturor pentru că Dumnezeu este milostiv cu toți. Trebuie să ne însușim, mai ales în acest Jubileu, rugăciunea sfintei Faustina: "Ajută-mă, Doamne, să fac în așa fel încât inima mea să fie milostivă, încât să particip la toate suferințele aproapelui. Nimănui nu-i voi refuza inima mea. Mă voi comporta cu sinceritate și cu aceia despre care știu că vor abuza de bunătatea mea, în timp ce eu mă voi refugia în Inima preamilostivă a lui Isus".

Experiența mea personală ca misionar al milostivirii, și în toată lumea, mă face să conchid că pretutindeni văd cu bucurie roadele minunate ale faptelor de milostenie. Citez unul pentru toate. Un tânăr musulman dintr-o țară din Orientul Mijlociu s-a convertit la creștinism observând cum preotul catolic folosea milostivire față de toți. Acum este în seminar pentru a se pregăti să devină preot!

(După Zenit, 15 decembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat