Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Farrell la muncă între Vatican, Dublin și Panama

De Francesco Peloso

Activitatea nou-născutului Dicaster dedicat laicilor, familiei și vieții a intrat deja în regim deplin. Și noul prefect, cardinalul american Kevin Farrell, lucrează la câteva dintre întâlnirile internaționale mai importante aflate deja în calendar: îndeosebi a 9-a Întâlnire Mondială a Familiilor, programată de la 22 la 26 august 2018 la Dublin, în Irlanda, și apoi Ziua Mondială a Tineretului care se va desfășura în schimb în Panama în primul trimestru al anului 2019, data definitivă va fi stabilită în curând. Pentru evenimentul dedicat familiilor s-a desfășurat o întâlnire pregătitoare în Vatican, chiar în sediul Dicasterului, unde o delegație a Bisericii irlandeze, condusă de arhiepiscopul de Dublin, Diarmuid Martin, i-a întâlnit pe Farrell și colaboratorii săi; de altfel nu trebuie uitat că însuși Farrell este originar chiar din capitala irlandeză, așadar face parte din acea tradiție solidă a catolicismului de dincolo de ocean care își trage limfa vitală din Irlanda.

Din punctul de vedere al organizării a fost semnat un acord cu care atât Dicasterul din Vatican cât și arhidieceza s-au angajat să organizeze evenimentul, în afară de asta au fost instituite trei grupuri de lucru, unul pentru elaborarea catehezelor pregătitoare; un altul pentru programarea congresului teologico-pastoral și în sfârșit al treilea pentru organizarea "Sărbătorii familiilor" în prezența papei.

În al doilea caz, cel al ZMT din 2019, cardinalul a mers personal în Panama, de la 5 la 8 decembrie, pentru o primă serie de colocvii și întâlniri cu obiectivul de a face constatări la fața locului și de a lansa organizarea evenimentului. În țara centro-americană, Farrell (care era însoțit de președintele Fundației "Ioan Paul al II-lea" pentru Tineret, Marcello Bedeschi, organism care are ca obiectiv acela de a contribui la organizarea ZMT) a putut să se confrunte atât cu episcopii cât și cu grupuri de tineri catolici; și cu aceștia a tratat diferite teme între care posibilitatea de a invita la marea întâlnire și tineri care aparțin altor confesiuni; aceasta este o idee care începe să se impună și care ar constitui o ulterioară lărgire a mesajului și semnificației ZMT.

Cardinalul a explicat că papa Francisc a voit să convoace Ziua Mondială a Tineretului în Panama, pentru că "aici - a spus el - a început evanghelizarea continentului". Și la rândul său, arhidieceza din capitala țării mici din America Centrală a subliniat: "Un fapt important și istoric care a fost repetat de Farrell în timpul vizitei sale este că în această țară s-a celebrat pentru prima dată o liturghie pe uscat, și cu Ziua Mondială a Tineretului va fi oportunitatea, pornind din această țară care unește nordul și sudul, să se relanseze evanghelizarea în lume".

"În mod convins - a mai informat arhidieceza - Farrell a spus că a sosita «ora lui Panama», o mică țară care a fost aleasă de papa Francisc pentru că papa consideră că de aici se poate începe să se construiască o adevărată pace în America Centrală". Pe de altă parte, nu poate fi uitat că papa Francisc în 2015, poate un pic surprinzător, a numit chiar un cardinal în Panama, José Luis Lacunza Maestrojuan, episcop al Diecezei de David.

Așadar, cardinalul american Farrell, fost episcop de Dallas și auxiliar de Washington, chemat la jumătatea lunii august de papa la conducerea noului Dicaster pentru Laici, Familie și Viață, a intrat imediat în activitate.

Între altele, la 21 și 22 noiembrie, a fost invitat, împreună cu alți conducători de dicastere, și la reuniunea pregătitoare a următorului Sinod al Episcopilor dedicat tinerilor, credinței și discernământului vocațional. Farrell, care are aproape 70 de ani, are în urma sa o lungă experiență, nu numai ca episcop, ci și - probabil mai ales - în organizarea de evenimente religioase importante și în gestiunea financiară a diecezelor și structurilor ecleziale.

De exemplu, în Arhidieceza de Washington, unde a fost încardinat în 1984, printre alte funcții a avut-o pe cea de director al organizațiilor caritative catolice și apoi de secretar pentru afacerile financiare. De când a devenit episcop de Dallas, în 2007, a fost membru al consiliului de administrație al Universității Catolice din America, al Papal Foundation, președinte al noii evanghelizări a Americii și moderator episcopal al consiliului pentru gestiunea financiară diecezană. Apoi, la nivel de Conferință Episcopală din Statele Unite, tot în domeniul financiar, a avut funcțiile de trezorier; președinte al comitetului pentru bilanț și finanțe și președinte al comitetului pentru colectele naționale. Farrell - al cărui frate, Brian, este un episcop și este secretar al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor - s-a ocupat în decursul anilor și de comunitățile de latinos în State și de imigrație, a nu se uita că dieceza de Dallas se află în acel stat Texas unde tema este deosebit de simțită și din diferite motive. Cu numirea sa, Biserica nord-americană are din nou un rol de prim plan în Vatican, mai mult într-un Dicaster cheie născut din acea reformă a Curiei care este unul dintre obiectivele pontificatului.

(După Vatican Insider, 14 decembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat