Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa îi scrie lui Assad: protejarea civililor, respectarea dreptului

De Domenico Agasso jr. și Iacopo Scaramuzzi

A pune capăt violențelor, a rezolva pașnic ostilitățile. Acesta este sensul apelului adresat de papa președintelui sirian Bashar al-Assad. Asta precizează Sala de Presă a Sfântului Scaun după ce, la 12 decembrie 2016, agenția de presă siriană Sana a dat știrea despre scrisoarea furnizând câteva conținuturi din ea. Francisc, care a trimis scrisoarea președintelui sirian prin neo-cardinalul Mario Zenari, nunțiu apostolic în țara din Orientul Mijlociu, a condamnat orice formă de extremism și terorism "din orice parte ar putea să vină" și a făcut apel la Assad pentru ca "să fie respectat pe deplin dreptul umanitar internațional în privința protejării civililor și a accesului la ajutorul umanitar".

"Numindu-l pe arhiepiscopul Mario Zenari în Colegiul Cardinalilor, Sfântul Părinte a voit să arate un semn deosebit de afect față de iubitul popor sirian, așa de dureros încercat în anii recenți. Într-o scrisoare trimisă prin noul cardinal, papa Francisc a exprimat din nou apelul său președintelui Bashar al-Assad și comunității internaționale pentru a pune capăt violențelor și pentru o rezolvare pașnică a ostilităților, condamnând orice formă de extremism și terorism din orice parte ar putea să vină, și făcând apel la președinte pentru ca să fie respectat pe deplin dreptul umanitar internațional în privința protejării civililor și a accesului la ajutorul umanitar".

După amiază, agenția guvernamentală siriană Sana a publicat câteva extrase din text.

Pontiful, scria agenția de presă, "exprimă solidaritate față de poporul sirian" și subliniază "condamnarea din partea Vaticanului față de orice formă de extremism și terorism". În textul publicat de Sana se citea că episcopul de Roma a cerut "să se înmulțească eforturile tuturor pentru a pune capăt războiului din Siria și a restabili pacea".

Sana accentua că scrisoarea pontifului a fost încredințată personal lui Assad, la Damasc, de nunțiul apostolic din Siria, cardinalul Mario Zenari.

În afară de asta agenția publica o fotografie a aceluiași Zenari primit de președintele sirian în palatul prezidențial pe colinele care se află deasupra capitalei siriene.

În comunicatul lui Sana se afirma că Assad l-a felicitat pe Zenari pentru recenta sa promovare de cardinal, observând faptul că Zenari a rămas nunțiu apostolic în Siria cu toate că numirea era ceva "fără precedent", ceva ce "reafirmă marea importanță pe care papa o acordă Siriei și poporului său".

În afară de asta, Assad a afirmat, prezintă agenția siriană, că "statul și poporul sirian sunt hotărâți în restabilirea siguranței și stabilității și are intenția de a continua pe drumul reformelor, pentru că aceasta este calea cea mai bună pentru a realiza acest obiectiv (de a restabili siguranța și stabilitatea)".

Chiar cu o zi înainte Francisc a cerut din nou pacea pentru Siria și angajarea tuturor pentru a proteja populația din Alep. "Din păcate ne-am obișnuit cu războiul", a spus cu amărăciune papa Bergoglio, război care "este un cumul de samavolnicii și de falsități. Fac apel la angajarea tuturor, pentru ca să se facă o alegere de civilizație: nu distrugerii, da păcii, da oamenilor din Alep și din Siria".

Apoi, în această dimineață, 12 decembrie 2016, a fost făcut public Mesajul Papei pentru Ziua Mondială a Păcii pe care Biserica o celebrează la fiecare 1 ianuarie: "În 2007, să ne angajăm, cu rugăciunea și cu acțiunea - este apelul papal - să devenim persoane care au alungat din inima lor, din cuvintele lor și din gesturile lor violența, și să construim comunități nonviolente, care se îngrijesc de casa comună". Francisc subliniază că "nonviolența activă și creativă" contribuie la construirea păcii în timp ce violența "nu este grijă față de lumea noastră fărâmițată", străbătută de un "al treilea război mondial pe bucăți", cu impunătoare fluxuri migratoare și criză a mediului, și are ca unic efect de "a dezlănțui represalii și spirale de conflicte letale care aduc binefaceri numai câtorva «domni ai războiului»".

Între timp, episcopul caldeu de Alep, Antoine Audo, informează că se asistă la o "îmbunătățire sensibilă cu înaintarea forțelor guvernamentale și retragerea milițiilor", în pofida "unor dificultăți reprezentate de ciocniri armate și explozii izolate care au influențat negativ asupra civililor care fug dintr-o zonă în alta" și care în acest mod "riscă moartea".

Episcopul vorbește despre o "licărire de speranță nouă în lumina înaintării armatei siriene, mai ales la marginile cartierului al-Shaar. De când armata siriană a început să reia controlul situației siguranței - comunică el - optimismul a început să se iradieze din nou în inimile cetățenilor care văd aproape o întoarcere a situației în cursul său și posibilitatea de a regăsi o anumită stabilitate".

Asta "ar facilita libertatea de mișcare a cetățenilor și intrarea de ajutoare umanitare, mai ales în zonele asediate de milițiile terorismului", susține prelatul, a cărui biserică se află în partea de vest a orașului controlată de regim, unde "ajutoarele umanitare ajung cu succes", pe când "în zonele milițiilor operațiunea este extrem de dificilă".

Episcopul caldeu amintește că "situația de urgență în care se află sute de familii creștine constrânse să fugă din zonele cucerite de bandele teroriste armate", scoțând în evidență că "viața creștinilor de orice confesiune la Alep este aceeași a tuturor celorlalți, trăiesc aceleași dificultăți zilnice, sunt expuși în orice moment la rafalele pe care teroriștii le lansează din zonele aflate sub controlul lor și periodic au probleme de a găsi produsele alimentare, în pofida angajării multor asociații de a face să ajungă ajutoare în toate zonele".

Totuși "noi încercăm să-i ajutăm pe creștini, pe cât posibil, să persevereze și să rămână în țara lor, s-o apere și s-o salvgardeze, pentru a menține rolul nostru de creștini și locuitori originari ai acestui ținut și a contribui la reconstruirea comunității noastre". Audo precizează și că "noi ca Biserică nu putem constrânge să se rămână sau să se plece, pentru războiul este încă în desfășurare și nimeni nu știe când se va termina". Însă "încercăm să ne ocupăm de cei care au rămas în patrie și să le oferim o licărire de speranță, probabil în viitor vom putea elabora un plan pentru a-i face pe creștinii care au fost constrânși să emigreze să se întoarcă".

În afară de asta, "nu ne amestecăm în chestiunile militare, ci ne rugăm ca aceste dificultăți să se termine și să revină stabilitatea în țara noastră, pentru că acest război a fost dur pentru toți, creștini și musulmani".

Cât privește comunitatea internațională, ar trebui "să ajute poporul sirian ca să revină siguranța în țară, ca să se găsească o cale pentru o soluție și pentru un dialog și să nu se alimenteze focul războiului"; toate aceste "cere un efort și o luptă continuă pentru pace".

(După Vatican Insider, 12 decembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat