Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Opus Dei: A murit prelatul Mons. Javier Echevarría

A murit luni seara, 12 decembrie 2016, la ora 21.20, la Roma, Monseniorul Javier Echevarría, prelat al Opus Dei. Avea 84 de ani. De la 5 decembrie era internat în Campusul Policlinic Bio-Medical din cauza unei infecții pulmonare ușoare. Episcopul - informează un comunicat al Opus Dei - primea un antibiotic pentru a combate infecția. Tabloul clinic a fost complicat în ultimele ore provocând o insuficiență respiratorie, care a cauzat decesul.

Foarte strâns colaborator al fondatorului, sfântul Josemaría Escrivá de Balaguer, în afară de a fi secretarul său din 1953 până în 1975, i-a devenit succesor la conducerea lui Opus Dei, al doilea după monseniorul Álvaro del Portillo. Numirea ca prelat a fost voită de Ioan Paul al II-lea la 20 aprilie 1994 care l-a consacrat episcop la "Sfântul Petru" la 6 ianuarie 1995.

Născut ca și Escrivá la Madrid, în 1932, doctorat în jurisprudență și în drept canonic, Echevvarría a fost hirotonit preot la 7 august 1955. A trăit anii Conciliului al II-lea din Vatican și alte momente decisive din istoria Bisericii. când, în 1975, del Portillo i-a urmat lui Escrivá, a devenit secretar general al Opus Dei și după aceea, cu înființarea lui Opus Dei ca prelatură personală în 1982, vicar general.

Din 1981 a fost consultant al Congregației pentru Cauzele Sfinților, al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice și din 1995 al Congregației pentru Cler. Autor al mai multor publicații, cunoscător al problemelor creștinilor în lumea actuală și al situației Bisericii în numeroase țări din lume, a făcut numeroase călătorii pastorale în cele cinci continente, stabilind un dialog ecumenic cu persoane de diferite crezuri și culturi.

În Italia el a fost cel care a dat impulsul decisiv la realizarea Universități Campus Bio-Medical din Roma și la promovarea de activități de voluntariat și de asistență socială. La 18 septembrie 2012, Benedict al XVI-lea l-a numit părinte sinodal al celei de-a XIII-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor pentru noua evanghelizare.

Așa cum prevede dreptul prelaturii - mai explică nota - guvernul ordinar al prelaturii revine acum vicarului auxiliar și general, Mons. Fernando Ocáriz. Conform statutului, el va trebui să convoace într-o lună un congres electiv care să-l aleagă pe noul prelat. El se va ține în termen de 3 luni; alegerea trebuie să fie confirmată după aceea de papa.

(După Zenit, 13 decembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat