Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (11 decembrie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi celebrăm a treia duminică din Advent, caracterizată de invitația sfântului Paul: "Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun: bucurați-vă! Domnul este aproape" (Fil 4,4-5). Nu este o bucurie superficială sau pur emotivă aceea la care ne îndeamnă apostolul și nici aceea lumească sau acea bucurie a consumismului. Nu, nu este aceasta, ci e vorba de o bucurie mai autentică, a cărei gust suntem chemați să-l descoperim. Gustul adevăratei bucurii. Este o bucurie care atinge intimitatea ființei noastre, în timp ce-l așteptăm pe Isus care deja a venit să aducă lumii mântuirea, Mesia cel promis, născut la Betleem din Fecioara Maria. Liturgia Cuvântului ne oferă contextul adecvat pentru a înțelege și a trăi această bucurie. Isaia vorbește despre deșert, despre pământ arid, despre stepă (cf. 35,1); profetul are în fața sa mâini slăbite, genunchi șovăitori, inimi rătăcite, orbi, surzi și muți (cf. v. 3-6). Este cadrul unei situații de dezolare, al unui destin inexorabil fără Dumnezeu.

Dar în sfârșit mântuirea este anunțată: "Curaj, nu vă temeți! - spune profetul - [...] Iată Dumnezeul vostru, [...] El vine să vă mântuiască" (cf. Is 35,4). Și imediat totul se transformă: deșertul înflorește, mângâierea și bucuria impregnează inimile (cf. v. 5-6). Aceste semne vestite de Isaia ca revelatoare ale mântuirii deja prezente se realizează în Isus. El însuși afirmă asta răspunzând mesagerilor trimiși de Ioan Botezătorul. Ce spune Isus acestor mesageri? "Orbii văd, șchiopii umblă, leproșii sunt curățați și surzii aud, morții învie!" (Mt 11,5). Nu cuvintele, ci faptele demonstrează cum mântuirea, adusă de Isus, cuprinde întreaga ființă umană și o regenerează. Dumnezeu a intrat în istorie pentru a ne elibera de sclavia păcatului; și așezat cortul său în mijlocul nostru pentru a împărtăși existența noastră, pentru a vindeca rănile noastre, pentru a pansa rănile noastre și pentru a ne dărui viața nouă. Bucuria este rodul acestei intervenții de mântuire și de iubire a lui Dumnezeu.

Suntem chemați să ne lăsăm implicați de sentimentul de tresăltare de bucurie. Această tresăltare de bucurie, această bucurie... Dar un creștin care nu este bucuros, ceva îi lipsește acestui creștin, sau nu este creștin! Bucuria inimii, bucuria dinăuntru care ne duce înainte și ne dă curajul. Domnul vine, vine în viața noastră ca eliberator, vine ca să ne elibereze de toate sclaviile interioare și exterioare. El este cel care ne indică drumul fidelității, al răbdării și al perseverenței pentru că, la întoarcerea sa, bucuria noastră va fi deplină. Crăciunul este aproape, semnele apropierii sale sunt evidente pe străzile noastre și în casele noastre; și aici în piață a fost pusă ieslea și alături pomul de Crăciun. Aceste semne externe ne invită să-l primim pe Domnul care mereu vine și bate la ușa noastră, bate la inima noastră, pentru a veni aproape de noi; ne invită să recunoaștem pașii săi printre aceia ai fraților care trec pe lângă noi, în special cei mai slabi și nevoiași.

Astăzi suntem invitați să ne bucurăm pentru venirea iminentă a Răscumpărătorului nostru; și suntem chemați să împărtășim această bucurie cu alții, dăruind mângâiere și speranță celor săraci, celor bolnavi, persoanelor singure și nefericite. Fecioara Maria, "slujitoarea Domnului", să ne ajute să ascultăm glasul lui Dumnezeu în rugăciune și să-l slujim cu compasiune în frați, pentru a ajunge pregătiți la întâlnirea cu Crăciunul, pregătind inima noastră să-l primească pe Isus.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În fiecare zi sunt aproape, mai ales în rugăciune, de oamenii din Alep. Nu trebuie să uităm că Alep este un oraș, că acolo sunt oameni: familii, copii, bătrâni, persoane bolnave... Din păcate ne-am obișnuit de acum cu războiul, cu distrugerea, dar nu trebuie să uităm că Siria este o țară plină de istorie, de cultură, de credință. Nu putem accepta ca acest lucru să fie negat de război, care este un cumul de samavolnicii și de falsități. Fac apel la angajarea tuturor, pentru ca să se facă o alegere de civilizație: nu distrugerii, da păcii, da oamenilor din Alep și din Siria.

Și să ne rugăm și pentru victimele câtorva atacuri teroriste feroce care au lovit în ultimele ore diferite țări. Sunt diferite locurile, dar din păcate este unică violența care seamănă moarte și distrugere, și unic este și răspunsul: credința în Dumnezeu și unitatea în valorile umane și civile. Aș vrea să exprim o apropiere deosebită de iubitul meu frate Papa Tawadros al II-lea [patriarh al Bisericii copte ortodoxe] și de comunitatea sa, rugându-mă pentru cei morți și pentru cei răniți.

Astăzi, la Vientiane, în Laos, sunt proclamați fericiți Mario Borzaga, preot de la Misionarii Oblați ai Mariei Neprihănite, Paul Thoj Xyooj, credincios laic catehet și paisprezece însoțitori uciși din ură față de credință. Fidelitatea lor eroică față de Cristos să fie de încurajare și de exemplu pentru misionari și în special pentru cateheți: atâta muncă fac, o muncă așa de frumoasă! A fi catehet este un lucru foarte frumos: înseamnă a duce mesajul Domnului pentru ca să crească în noi. Aplauze pentru cateheți, pentru toți!

Vă salut cu afect pe voi toți, dragi pelerini care proveniți din diferite țări. Astăzi primul salut este rezervat copiilor și tinerilor din Roma, veniți pentru tradiționala binecuvântare a "Pruncușorilor", organizată de oratoriile parohiale și de școlile catolice romane. Dragi copii și tineri, când vă veți ruga în fața ieslei voastre cu părinții voștri, să-i cereți Pruncului Isus să ne ajute pe toți să-l iubim pe Dumnezeu și pe aproapele. Și amintiți-vă să vă rugați și pentru mine, așa cum eu îmi amintesc de voi. Mulțumesc.

Salut profesorii de la Universitatea Catolică din Sydney, corul do Mosteiro de Grijó din Portugalia, credincioșii din Barbianello și Campobasso.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și nu uitați să vă rugați pentru mine. Și un lucru aș vrea să spun copiilor și tinerilor: vrem să auzim un cântec de-al vostru! La revedere și poftă bună! Cântați!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat