Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Hramul comunității romano-catolice românești

Comunitatea românilor romano-catolici din Roma și-a sărbătorit hramul "Neprihănita Zămislire", joi, 8 decembrie 2016, în biserica "San Vitale" din Roma.

În biserica "San Vitale", special pregătită pentru hramul comunității romano-catolice românești, cu diferite obiecte și vestimentații care amintesc de tradițiile românești, Liturghia de la ora 16.00 a fost prezidată de pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor romano-catolici de la Roma. El a fost însoțit la altar de Mons. Anton Lucaci, responsabilul românilor catolici din Italia, Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru Emigranți din cadrul Vicariatului de Roma, pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pontifical "Pio Romeno", Mons. Ionuț Strejac, care activează la Vatican, în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, care a ținut și cuvântul de învățătură, pr. Adrian Chili, parohul românilor romano-catolici din Ladispoli și Cesano, dar și de alți 14 preoți, prezenți la Roma pentru studii sau pentru alte misiuni.

Lor li s-au alăturat persoane consacrate, seminariști și un număr mare de credincioși laici, care au animat prin cânt și rugăciune sfânta Liturghie. Printre ei s-au aflat Excelența Sa Liviu-Petru Zăpîrțan, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, și Excelența Sa George Gabriel Bologan, ambasadorul României în Italia.

În fața altarului erau așezate ieslea fără prunc, dar și aprinse două lumânări dintre cele patru ale Adventului, semn că se apropie sărbătoarea Crăciunului. Tot acolo erau și prosoape cusute cu motive tradiționale românești, făcând legătura astfel cu România și cu cei dragi care se află departe și spre care se îndreaptă dorul celor care nu pot fi alături de ei la sărbătoarea dedicată Maicii Domnului. De altfel, la începutul sfintei Liturghii, pr. Isidor Iacovici i-a invitat pe cei prezenți să ofere rugăciunea lor de la această sfântă Liturghie "pentru toți cei dragi, fie că sunt în Roma sau în țară, în România, dar și pentru răposații noștri".

Amintind de versurile cunoscutului cântec religios, "Azi venim, o, Fecioară!", Mons. Ionuț Strejac a vorbit la începutul cuvântului său de învățătură despre faptul că creștinii s-au apropiat mereu de sfânta Fecioară, iar ea "și astăzi își adună fiii, ne strânge pe toți în jurul altarului, în casa lui Dumnezeu, pentru a ne încuraja, pentru a ne da speranță, ca acea stea luminoasă care strălucește pe drumul de multe ori greu al vieții noastre". În continuare, fiind prezentate câteva exemple ale venerației unor icoane și statui ale Maicii Domnului, părintele predicator a vorbit despre faptul că "noi avem nevoie să o simțim pe Maica Domnului aproape, avem nevoie aproape să atingem statuia Maicii Domnului, să intrăm în contact cu prezența ei, să o simțim una dintre noi, să atingem umanitatea Mariei". Celor care gândesc că ar exista o distanță între oamenii păcătoși și Maria, cea zămislită fără de păcat, s-a amintit faptul că "Maria cea neprihănit zămislită, fără de păcat, ne este aproape, ne este aproape mai mult ca oricând pentru că este aproape de Dumnezeu, iar cu cât omul este mai aproape de Dumnezeu, cu atât este mai aproape de oameni". În continuare s-a vorbit despre ocrotirea pe care o oferă Sfânta Fecioară fiecărui credincios, dar și despre păcat, ca fiind ceea ce îl împiedică pe om să fie aproape de Dumnezeu și rupe relația cu oamenii, "Maria fiind cea care, aproape de Dumnezeu și de oameni, ne amintește unde ne este locul, unde suntem acasă, adică acolo unde suntem iubiți și primiți, așa cum suntem; suntem acasă când suntem cu Dumnezeu". Dar pentru aceasta, spunea părintele predicator, trebuie ca omul să-l accepte pe Dumnezeu în viața sa, pentru că astfel "el ne transformă, ne face sfinți și fără prihană". Scoțând în evidență faptul că Maria este mereu aproape, "amintindu-ne de rostul și în același timp arătându-ne drumul și însoțindu-ne pe cest drum", Mons. Strejac a încheiat predica sa parafrazându-l pe Sfântul Părinte papa Francisc, spunând că "asupra noastră rămân mereu îndreptați ochii milostivi ai Maicii lui Dumnezeu, Maica Milostivirii adunându-ne pe toți sub mantia sa protectoare".

La ofertoriu, credincioșii care au adus darurile la altar erau îmbrăcați în costume naționale specifice locurilor lor de proveniență din România.

La finalul sfintei Liturghii toți cei prezenți s-au rugat novena de pregătire la comemorarea fericitului Anton Durcovici din ziua de 10 decembrie, când se împlinesc 65 de ani de la moartea sa ca martir.

Apoi pr. Isidor Iacovici a mulțumit tuturor pentru participare, rugând pe domnii ambasadori "să transmiteți conducătorilor noștri că românii de la Roma rămân credincioși, că reușesc să poarte mai departe și credința cu care ne-am născut și pe care am practicat-o în țară, dar și tradițiile populare să le ducem mai departe". Cu toții au fost invitați apoi la câteva clipe de întâlnire și agapă frățească în curtea interioară, înfruptându-se din bucatele tradiționale românești și împărtășindu-și din experiențele, bucuriile și necazurile pe care le trăiesc departe de casă și de cei dragi.

Și această sărbătoare a fost o ocazie de întărire în credință, prin celebrarea sfintei Liturghii, dar și pentru a trăi împreună câteva momente de comuniune și schimb de impresii ale celor care sunt departe de locurile natale și cu dor de cei de acasă, sub privirile sfintei Fecioare, neprihănit zămislită.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Roma: Hramul comunității romano-catolice românești


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat