Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată donatorilor pomului de Crăciun și ai ieslei din Piața "Sfântul Petru" (9 decembrie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Sunt bucuros să vă primesc și să exprim recunoștința mea cu ocazia inaugurării pomului de Crăciun și a ieslei, care vor fi admirate în piața "Sfântul Petru" de pelerinii din toată lumea în timpul Adventului și al sărbătorilor de Crăciun. Mulțumesc episcopilor și guvernului din Malta, care au donat și au instalat ieslea; precum și Asociației Forestiere din Lagorai, care a pus la dispoziție marele brad roșu și ceilalți brazi destinați altor locuri din Vatican. Și vă salut pe voi toți, reprezentanți ai arhidiecezei și ai provinciei Trento, cu autoritățile primăriilor din Bassxa Valsugana. Un gând special se îndreaptă spre voi copii, care ați împodobit bradul, cu sprijinul "Fundației Lene Thun" care animă laboratoarele de ceramico-terapie în diferite spitale. Globurile pe care le-ați creat reprezintă valorile vieții, iubirii și păcii pe care Nașterea lui Cristos vine să ne repropună în fiecare an.

Ieslea situată în Piața "Sfântul Petru", operă a artistului din Gozo, Manwel Grech, reproduce peisajul maltez și este completat de tradiționala cruce din Malta și de "luzzu", tipică ambarcațiune malteză, care amintește și de realitatea tristă și tragică a migranților pe bărcile îndreptate spre Italia. În experiența dureroasă a acestor frați și surori, o revedem pe cea a pruncului Isus, care în momentul nașterii n-a găsit cazare și a venit pe lume în peștera din Betleem; și apoi a fost dus în Egipt pentru a scăpa de amenințarea lui Irod. Cei care vor vizita această iesle vor fi invitați să-i redescopere valoarea simbolică, ce este un mesaj de fraternitate, de împărtășire, de primire și de solidaritate. Și ieslele pregătite în biserici, în case și în atâtea locuri publice sunt o invitație de a face loc în viața noastră și în societate lui Dumnezeu, ascuns în fața atâtor persoane care sunt în condiții de durere, de sărăcie și de suferință.

Pomul de Crăciun pus lângă iesle provine din pădurile din Scurelle, la poalele lanțului muntos Lagorai, înconjurat de o natură încântătoare, cu flori, plante și pâraie cristaline care curg pe lângă cărări. Frumusețea acelor panorame este o invitație de a-l contempla pe Creator și de a respecta natura, lucrare a mâinilor sale. Toți suntem chemați să ne apropiem de creație cu uimire contemplativă.

Ieslea și pomul formează deci un mesaj de speranță și de iubire, și ajută la crearea climatului de Crăciun favorabil pentru a trăi cu credință misterul Nașterii Răscumpărătorului, venit pe pământ cu simplitate și blândețe. Să ne lăsăm atrași, cu suflet de copii, în fața ieslei, pentru că acolo se înțelege bunătatea lui Dumnezeu și se contemplă milostivirea sa, care s-a făcut trup omenesc pentru a înduioșa privirile noastre.

Vă mulțumesc! Vă urez vouă celor prezenți aici și tuturor locuitorilor din țările voastre să petreacă Nașterea Domnului cu seninătate și intensitate. Vă cer, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine și invoc binecuvântarea Domnului asupra voastră, asupra familiilor voastre și asupra populațiilor din ținuturile voastre.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat