Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfințiri de diaconi

După un lung drum de pregătire, de studiu și de rugăciune, 10 seminariști ai anului VI de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au fost hirotoniți diaconi de către PS Petru Gherghel. Excelența sa a prezidat Liturghia de consacrare care a avut loc joi, 8 decembrie 2016, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la ora 11.00. La celebrare au participat PS Aurel Percă, pr. Francisc Ungureanu, reprezentantul ÎPS Ioan Robu, peste 100 de preoți, rudele candidaților și credincioși din Iași.

Cu hotărâre și încredere, cei 10 candidați la slujirea diaconatului și-au manifestat dorința de a-l sluji pe Domnul și turma sa, rostind cu fermitate, în fața păstorului diecezei, a preoților și credincioșilor adunați în catedrală: "Vreau!"

Ca pregătire pentru acest eveniment, în perioada 30 noiembrie - 7 decembrie, candidații la diaconat au participat la o săptămână de exerciții spirituale, ținute la mănăstirea carmelită din Luncani, județul Bacău. Meditațiile în această perioadă au fost ținute de pr. Ieronim Iacob, paroh de Constanța.

Miercuri, 7 decembrie, cei 10 studenți au făcut profesiunea solemnă de credință și jurământul de fidelitate în fața PS Aurel Percă, a Mons. Benone Farcaș, rectorul institutului, a părinților formatori și spirituali și a colegilor seminariști, în capela institutului.

După evanghelie, candidații și-au exprimat în mod public dorința de a-l sluji pe Cristos și Biserica lui, prin "prezent"-ul rostit la chemarea Bisericii, atunci când fiecare candidat s-a auzit strigat pe nume de rectorul Seminarului.

La predică, PS Aurel Percă a evidențiat însemnătatea sărbătorii Neprihănita Zămislire. A accentuat rolul pe care l-a avut sfânta Fecioară în economia mântuirii. A evidențiat modul prin care Maria este "toată frumoasă", prin care noi celebrăm misterul frumuseții. Prin tot ceea ce a făcut, Fecioara Maria a devenit un model de curaj și călăuză pe drumul nostru spre Cristos. Lucrând în sfințenie și tăcere, ea a dus la îndeplinire planul hotărât de Dumnezeu de la început. Vorbind despre importanța treptei diaconale, Excelența sa a evidențiat rolul aparte al diaconului în cadrul Bisericii. Spre sfârșitul omiliei Preasfințitul a spus că "Maria a fost slujitoare, ea s-a declarat în momentul Bunei Vestiri: «Iată, slujitoarea Domnului» (...). Maria este pentru noi o icoană a slujirii". Le-a amintit tinerilor aspiranți la treapta diaconatului: "Slujirea și smerenia, după exemplul Sfintei Fecioare Maria, trebuie să meargă împreună, pentru ca slujirea voastră să fie plăcută și utilă în Biserică".

După omilie a urmat ceremonia de consacrare a tinerilor întru diaconat prin impunerea mâinilor episcopului Petru Gherghel.

Celebrarea sfintei Liturghii a continuat cu rostirea Rugăciunii credincioșilor și cu liturgia euharistică. La altar au urcat doi dintre diaconii nou sfințiți pentru a sluji în cadrul liturgiei euharistice.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a felicitat familiile noilor diaconi pentru că au oferit Bisericii tineri care să ducă mai departe vestea mântuirii. De asemenea, Excelența sa a subliniat rolul important pe care îl au părinții în transmiterea vieții și a credinței. Tot în final a luat cuvântul și pr. Francisc Ungureanu, care a mulțumit episcopului Petru și părinților formatori că au lucrat cu sârguință la formarea viitorilor păstori care își vor desfășura misiunea în Arhidieceza de București.

Numele celor 10 diaconi:

  • pentru Dieceza de Iași

    1. Alois Cancel din Parohia "Sfântul Anton de Padova" Faraoani

    2. Liviu Marian Focioroș din Parohia "Înălțarea Domnului" Moinești

    3. Valentin Giurgică din Parohia "Trupul și Sângele Domnului" Gherăești

    4. Mihail Andrei Iacob din Parohia "Sfântul Mihail" Săbăoani

    5. Ciprian Miclăuș din Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" Valea Seacă

    6. Iulian Năiță din Parohia "Preasfânta Treime" Butea

    7. Cristian Nistor din Parohia "Sfântul Ștefan" Pustiana

    8. Iulian Sescu din Parohia "Sfântul Mihail" Săbăoani

  • pentru Arhidieceza de București

    1. Cătălin Alexandru Mititelu din Parohia "Trupul și Sângele Domnului" Târgu Trotuș

    2. Robert Petrișor din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" București

Gabriel Iulian Cocianga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Iași: Sfințiri de diaconi

* * *

Un articol despre acest eveniment a fost publicat și pe site-ul www.itrc.ro al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat