Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Triduum de pregătire la solemnitatea Neprihănitei Zămisliri

În perioada 5-7 decembrie 2016 la Institutul Teologic Franciscan din Roman, fr. Iosif Cadar, coresponsabil al Asociației Armata Maicii Domnului, a susținut o serie de meditații speciale prezentate în cadrul sfintelor Liturghii, care s-au desfășurat în capela Institutului nostru și care au avut drept scop o mai a bună pregătire interioară a comunității formative pentru marea solemnitate a Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria, protectoarea Ordinului Franciscan. De asemenea, finalul acestor trei zile pline de har, a fost marcat și de o sesiune științifică care s-a intitulat "Preasfânta Fecioară Maria, sursă inepuizabilă de inspirație creativă", aceasta, ca semn de prețuire și de recunoștință față de Sfânta Fecioară Maria, Neprihănit Zămislită.

În prima zi, în cadrul sfintei Liturghii, părintele Iosif Cadar a vorbit despre necesitatea fiecărui frate de a privi la Sfânta Fecioară Maria, modelul oricărei vocații, subliniind importanța faptului de a o cunoaște, de a sta, de a vorbi cu ea, asemenea unor copii, deoarece ea este mama noastră și are multe să ne transmită nouă, copiilor săi. Dacă dorim să ne apropiem mai mult de Dumnezeu, să ne mărim credința, este necesar să privim mai mult la Maria, model de credință, mai ales în evenimentul crucii, fiind alături de Isus. Maria nu ne învață în mod neapărat prin cuvinte sau prin axiome teologice, ci ea are o pedagogie aparte de a ne vorbi, de a ne mișca inima oferindu-ne ca și garanție, fericirea cerească.

Tematica centrală a celei de-a doua zile a fost constituită de ideea că Sfânta Fecioară Maria ne însoțește mereu în drumul nostru de credință, iar cunoașterea Mariei constituie cheia potrivită pentru înțelegerea mai exactă a misterului lui Cristos și a Bisericii. Privind la Maria, toți creștinii își găsesc forța de a crește în sfințenie în pelerinajul pământesc, deoarece ea este exemplul prin excelență de sfințenie. Maria este arhetipul și plenitudinea totalei iubiri, deoarece ea are o iubire foarte mare, pură, limpede, ce ne conduce la Fiul ei, la Isus. La final părintele Iosif Cadar ne-a îndemnat la acțiune, la aprofundarea legăturii noastre cu Sfânta Fecioară care ne îndeamnă în slujirea noastră fraternă, să imităm exemplul ei.

De asemenea, în ajunul marii solemnități, în a treia meditație, părintele a vorbit despre importanța numelui de Maria Neprihănit Zămislită, nume care reflectă cel mai bine cine este Maria, chiar în evenimentul apariției de la Lourdes. Sfânta Fecioară s-a recomandat cu umilință Bernadetei Soubirous cu numele de "Eu sunt Neprihănita Zămislire". Pornind de aici, asemenea sfântului Maximilian Maria Kolbe și noi suntem invitați să înțelegem demnitatea, umilința Mariei, gingășia ei de creatură, de imagine și instrument a lui Dumnezeu, în condiția ei de creatură exclusiv umană, dacă o invocăm cu umilință, ea ne ajută să ne purificăm inimile, să ne transformăm privirea și astfel să trăim conform cu voința Fiului ei, Isus.

Tot în cadrul acestei zile, începând cu ora 16.00, în aula "Pr. Petru Albert" din cadrul institutului nostru, s-a desfășurat o sesiune intitulată "Preasfânta Fecioară Maria, sursă inepuizabilă de inspirație creativă" avându-l ca moderator pe pr. lect. univ. dr. Mihai Gal și la care au participat numeroși invitați de seamă, preoți, profesori, studenți, elevi și credincioși, toți interesați să o cunoască mai mult pe Sfânta Fecioară Maria Neprihănit Zămislită.

Sesiunea științifică a început cu salutul părintelui Maximilian Pal, decanul Facultății de Teologie Pastorală care a subliniat importanța deosebită a acestei mari solemnități pentru lumea întreagă, amintind totodată și contribuția semnificativă a diferiților teologi ai Ordinului Franciscan la proclamarea acestei dogme.

După aceasta, la invitația părintelui moderator, a urmat prima conferință intitulată Maica Domnului în lirica eminesciană, susținută de către domnul profesor Ionel Gheorghiu. Mihai Eminescu a compus multe opere, printre care, unele dintre acestea dedicate Sfintei Fecioare Maria. Domnul profesor, menționând mai multe poezii cu specific marian în opera eminesciană, s-a limitat la a prezenta două dintre ele și anume: "Rugăciune" și "Răsai asupra mea" (1879). La o lectură atentă aceste două poezii impresionează prin puternica dragoste, deplina evlavie și smerenie, pe care marele scriitor, ajuns la capătul cunoașterii, dar și a deznădejdii, se îndreaptă spre Maica Sfântă, spovedindu-se și cerându-i înapoi tinerețea și credința cu o smerenie într-adevăr mântuitoare. Punând în scris stările sufletești, el compune astfel "o mică operă mariologică".

În continuare, domnul profesor Ioan Dămoc a susținut următoarea conferință care s-a numit Forme artistice de trăire a spiritualității mariane. Pornind de la sublinierea cuvântului "trăire", termen care implică sentimentul religios în diversele sale spiritualități, domnul profesor a afirmat că acestea au avut reverberații în conștiința artistică a diferitelor epoci, în diverși artiști în adevăratul sens al cuvântului, care au fost capabili să ne conducă până aproape de tainele lumii, să ne surprindă prin noutatea perspectivei, care au reușit să declanșeze în noi o emoție. Așadar, spiritualitatea mariană a stat la baza a numeroase creații artistice de o mare importanță care ne-au înălțat spiritul spre Dumnezeu, spre starea de har.

După aceasta, a urmat un scurt moment artistic oferit de "Schola Chantorum Mușatină", avându-l ca dirijor pe pr. dr. Cristian Dumea și care ne-a înălțat inimile prin susținerea câtorva piese din tradiția franciscană, specifice acestei sărbători.

Părintele Cristian Dumea a fost și protagonistul ultimei prezentări a acestei sesiuni științifice care s-a intitulat Maica Domnului în literatura muzicală universală. Părintele a subliniat importanța Sfintei Fecioare Maria, căreia Biserica i-a adus o cinste deosebită, și care, după Isus Cristos, aproape că nu a existat compozitor creștin autentic, care să nu fi avut o creație adusă Maicii sale. Prima cântare despre Sfânta Fecioară Maria a fost aceea a Îngerului Gabriel: "Ave Maria gratia plena Dominus tecum". De atunci și până în zilele noastre cântarea Îngerului Gabriel a rămas un izvor inepuizabil de inspirație pentru mulți compozitori care i-au dat diferite linii melodice, din care părintele ne-a oferit un scurt itinerariu istoric ale acestora.

În încheiere părintele moderator Mihai Gal a mulțumit în numele tuturor fraților și a profesorilor de la Institut, pentru bunăvoința tuturor celor prezenți de a participa la acest eveniment dedicat Sfintei Fecioare Maria Neprihănit Zămislite, amintind celebrele cuvinte ale teologului franciscan, care a anticipat acest mare adevăr de credință, și anume, fericitul Ioan Duns Scotus: "Potuit, decuit, ergo fecit" (Dumnezeu a putut, se cuvenea să o facă și a făcut).

Sesiunea s-a încheiat în capela institutului nostru prin celebrarea solemnă a primelor Vespere, moment de rugăciune condus de către părintele rector, pr. Marius-Petru Bîlha, aducând astfel cu toții prin rugăciunea noastră, un frumos buchet de trandafiri Sfintei Fecioare Maria Neprihănit Zămislite.

Fr. Adrian Cobzaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-7 decembrie: Roman: Triduum de pregătire la solemnitatea Neprihănitei Zămisliri


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat