Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Preasfințitului Petru Gherghel adresat Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" cu ocazia inaugurării celebrărilor care marchează jubileul de 25 de ani

Dragi membri și simpatizanți ai Acțiunii Catolice,
Cucernici asistenți spirituali,

Iar voi să fiți ca niște instrumente vii
spre lauda gloriei sale. (cf. Ef 1,12)

Ziua de 8 decembrie 2016 deschide cel de-al 25-lea an al existenței asociației voastre, într-o formă mai structurată, după evenimentele din anul 1989, care au redat libertatea Bisericii din România și, totodată, posibilitatea laicilor de a se organiza și de a acționa potrivit vocației lor.

Îi aducem recunoștința noastră Domnului pentru toți acești ani și pentru toate darurile sale: "Lucruri mari a făcut Domnul pentru noi, și suntem plini de bucurie" (Ps 125,3).

Într-adevăr, lucrarea Domnului este minunată în fiecare persoană pe care el o cheamă la lumină și, cu atât mai mult, atunci când trezește în atâția copii, tineri și adulți dorința de a ieși din anonimat, de a-l mărturisi pe Cristos în ambientele în care sunt prezenți și de a sluji Biserica în propria comunitate parohială.

Ne aducem aminte cu bucurie de timpurile în care, cunoscând activitatea rodnică a Acțiunii Catolice din Italia, am dorit ca această asociație să fie prezentă și în Dieceza de Iași, pentru a fi un semn al Bisericii adevărate în care păstorii și laici, împreună, își unesc forțele pentru a vesti evanghelia și pentru a trezi în oameni răspunsul la chemarea lui Dumnezeu.

Ne sunt vii momentele de început ale Acțiunii Catolice pe meleagurile noastre, când atâtea persoane generoase și pline de entuziasm și-au unit forțele pentru a da viață unui dinamism care a transformat multe dintre comunitățile noastre.

Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a iubit atât de mult Acțiunea Catolică, a însoțit-o pe drumul ei și a încurajat-o. Într-unul dintre numeroasele discursuri adresate acestei asociații se exprima astfel: "Biserica nu se poate lipsi de Acțiunea Catolică! Biserica are nevoie de un grup de laici care, fideli vocației lor și îndeaproape uniți cu păstorii lor legitimi, să fie dispuși să mărturisească, cu aceștia din urmă, munca zilnică a evanghelizării în toate domeniile" (Discursul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea adresat participanților la Cea de-a XI-a Adunare generală a Acțiunii Catolice Italiene, 26 aprilie 2002). Sfântul papă îndemna Acțiunea Catolică să fie "vie, puternică și frumoasă".

În mesajul pe care l-a trimis reprezentanților Acțiunii Catolice din lumea întreagă prezenți la Iași cu ocazia Adunării generale a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, papa Benedict a adresat următoarele cuvinte: "Nu încetați să perfecționați tot mai mult, cu o angajare formativă serioasă și zilnică, aspectele vocației voastre speciale de credincioși laici, chemați să fiți martori curajoși și credibili în toate domeniile societății, pentru ca evanghelia să fie lumină care aduce speranță în situațiile problematice de dificultate, de întuneric, pe care oamenii de astăzi le întâmpină adesea în drumul vieții" (Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea adresat Adunării generale a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, Iași, 22-26 august 2012).

Papa Francisc, care în tinerețe a fost membru al Acțiunii Catolice, încurajează mereu Acțiunea Catolică să fie fidelă lui Cristos și Bisericii, dar și să își asume curajul inițiativei: "Cu aceste trei atitudini - a rămâne în Isus, a merge până la frontiere și a trăi bucuria apartenenței creștine - puteți duce mai departe vocația voastră și veți evita ispita "cumințeniei" care nu are nimic de a face cu rămânerea în Isus; ispita închiderii și a intimismului și ispita seriozității formale. Veți evita, cu alte cuvinte, să duceți înainte o viață care se aseamănă mai mult cu statuile de muzeu decât cu persoane chemate de Isus să trăiască și să răspândească bucuria evangheliei" (Discursul Sfântului Părinte Francisc către Acțiunea Catolică Italiană, 3 mai 2014).

Cuvintele de încurajare și de prețuire care au însoțit și însoțesc mereu această lucrare inspirată și promovată în atâtea forme și în atâtea părți ale Bisericii Catolice sunt și astăzi actuale și reprezintă un adevărat impuls pentru toate formele de asociere din cadrul Acțiunii Catolice, adulți, tineri și copii, pentru ca așteptarea Bisericii să fie împlinită și binecuvântată cu adevărați martori credibili ai credinței în cel care, iubindu-ne, a coborât între noi ca să transforme viața de credință și să mărească speranța într-o lume mai bună și demnă de numele de fii ai lui Dumnezeu ce cântă fără încetare slava sa.

Purtând în inimă toate aceste îndemnuri ale suveranilor pontifi, la care adăugăm cu deosebit respect și frumoasă aducere aminte inițiativele vrednicului nostru părinte Anton Durcovici în timp când lucra la București și coordona toate mișcările de tineri, într-un chip deosebit cele ale Acțiunii Catolice, cu care a ajuns la noi ca episcop și păstor plin de însuflețire și dornic să țină aprinsă flacăra credinței în toți cei încredințați spre păstorire, mai ales în tineri și copii, pe care i-a încredințat ocrotirii Maicii Domnului în actul curajos de consacrare a întregii Eparhii de Iași din anul august 1948, vă îndemnăm și noi să vă continuați misiunea primită ca un dar și ca o binecuvântare de a duce mai departe cu multă credință, entuziasm și curaj flacăra slujirii în Biserică și pentru Biserică.

Gândul nostru se îndreaptă spre preoții noștri care, primind exemplu de la înaintași, mai ales de la episcopul nostru Anton Durcovici, păstorul care s-a evidențiat în iubirea față de tineri și de rolul lor în comunitățile noastre catolice, cel care a suportat persecuțiile și moartea pentru tăria și curajul tuturor credincioșilor care urmau să facă față tuturor încercărilor persecuțiilor ce se anunțau din partea invadatorilor, și care continuă să ne invite de dincolo de poarta cerului, să prețuiască și să încurajeze misiunea Acțiunii Catolice, atât la nivel parohial cât și la nivel diecezan.

Răsună ecoul apelului acestor vrednici înaintași către noi toți, către membrii de azi ai Acțiunii Catolice, mai ales către cei tinerii plini de idealuri, dornici de a răspândi în lume iubirea, curajul și speranța adevărată.

Fiți exemple vii de trăire autentică a credinței, construiți-vă viața pe valorile creștine și promovați-le, evanghelizați mediile în care sunteți prezenți (familie, școală, muncă, voluntariat, cultură, timp liber etc.).

Transmiteți tuturor că Biserica și lumea de azi au nevoie de oameni care nu se resemnează, care nu stau de o parte, care nu își apără doar propriul interes!

Îngrijiți-vă ca tinerele generații să fie însoțite pe drumul vieții și insuflați-le dorința de implicare și de slujire, pentru ca viitorul să fie senin și plin de pace!

Fiți mesageri plin de speranță în această lume tulburată de atâtea tensiuni, începând de la propria comunitate parohială în care să strălucească mărturia voastră de credință!

Adresăm acest îndemn folosindu-ne și de la cuvintele sfântului papă Ioan Paul al II-lea care, vorbind unui grup de asistenți spirituali ai Acțiunii Catolice, i-a invitat pe "toți preoții "să nu le fie teamă" să primească în parohie experiența asociativă a Acțiunii Catolice. În aceasta ar putea găsi nu doar un valid și motivat ajutor, ci și o apropiere și o prietenie spirituală, împreună cu bogăția care provine din împărtășirea darurilor spirituale a fiecărui membru al Bisericii" (Mesajul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea adresat asistenților spirituali ai Acțiunii Catolice, 19 februarie 2003).

Ne bucurăm să știm că au existat și sunt atâția slujitori ai Bisericii sau membri simpli care s-au oferit pentru susținerea și promovarea misiunii și chemării acestei organizații din Biserică: Acțiunea Catolică.

Trebuie să îi mulțumim Domnul pentru toți responsabilii diecezani care de-a lungul timpului s-au îngrijit de bunul mers al acestei asociații, pentru toți asistenții spirituali care au oferit îndrumare și i-au însoțit pe drumul credinței și al slujirii pe toți membrii Acțiunii Catolice din dieceza noastră, pentru toți binefăcătorii care au contribuit, material și spiritual, la buna desfășurarea a întregii misiuni de mărire și învigorare a vieții spirituale.

Lauda și mulțumirea noastră se îndreptă către Dumnezeu cel "bogat în milostivire" pentru lucrarea sa minunată în Acțiunea Catolică, chemându-vă pe toți ca, potrivit cuvintelor din tema și motoul anului asociativ în curs, să îl preamăriți pe Domnul pentru că vă face să conștientizați că sunteți "bogați în demnitate" și să îi cereți să vă facă tot mai mult "generoși în dăruire", mai ales în a-l dărui fără încetare pe Cristos celor din jurul vostru: "Ceea ce am aceea îți dau: în numele lui Isus Nazarineanul, ridică-te și umblă!" (Fap 3,6). Așa să fie!

Cu binecuvântarea și îmbrățișarea noastră,

+ Petru Gherghel,
episcop de Iași

8 decembrie 2016
Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri

 


lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat