Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică în vizită la păstorii diecezei

În după-amiaza zilei de luni, 5 decembrie 2016, Consiliul Diecezan al Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif", împreună cu asistenții spirituali diecezani, au avut bucuria de a face o vizită păstorilor Diecezei de Iași. PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă i-au primit cu inima deschisă la sediul Episcopiei din Iași. A fost o întâlnire deosebită, cu momente emoționante și zâmbete largi.

PS Petru a deschis întâlnirea prin rugăciune și un cântec specific timpului sfânt al Adventului. A salutat cu multă energie pe toți cei prezenți și și-a exprimat bucuria pentru această inițiativă a Consiliului de a se întâlni și împărtăși din experiența lor cu episcopii. Președintele diecezan, Cristina Mare, vorbind în numele întregului consiliu, a salutat cu emoție pe cei doi episcopi și le-a mulțumit pentru deschiderea și grija părintească pe care aceștia o au față de Acțiunea Catolică. A asigurat încă o dată Biserica de slujirea pe care o oferă asociația în colaborare cu păstorii ei și a cerut, la început de mandat, binecuvântarea Preasfințiților pentru o misiune rodnică și un drum de har în Acțiunea Catolică a membrilor Consiliului Diecezan.

Părintele Felix Roca, asistent spiritual general, a mulțumit și el în numele tuturor asistenților spirituali care se implică atât la nivel parohial cât și la nivel diecezan pentru tot sprijinul pe care aceștia îl primesc din partea episcopilor în activitatea lor.

În discuțiile care au urmat, PS Petru a dorit să sublinieze faptul că toată lumea trebuie să contribuie la viața Bisericii și la bunul mers al comunității. În acest sens, Preasfințitul a insistat în discursul său pe implicarea politică a tinerilor, pentru ca în societate să fie ordine, respect, demnitate (pornind de la această importantă misiune a Acțiunii Catolice din Italia). Implicarea politică înseamnă a da mărturie peste tot, a duce învățătura Bisericii dincolo de granițele comunităților creștine din care facem parte.

M-aș bucura dacă dintre voi s-ar ridica niște lideri care să aibă ceva de spus, care să facă politică creștină. Trebuie să învingem această greutate de a fi în minoritate. Aceasta este una din dorințele pe care eu doream să le spun astăzi aici.

Apoi, privind la felul în care Consiliul Diecezan era îmbrăcat, cu însemnele asociației (cămașa albastră, cravata și insigna AC), PS Petru a subliniat că este o mândrie să purtăm aceste însemne, să le vedem la credincioșii din comunitățile noastre diecezane. I-a felicitat pe toți cei care se implică în comunitățile parohiale, subliniind faptul că episcopul nu trebuie să fie singur, noi, cei care ne implicăm activ în Biserică, suntem mâinile lui. Acțiunea Catolică are un rol foarte important, de aceea a încurajat pe fiecare să susțină asociația să meargă înainte și să schimbe lucrurile în bine. Episcopul Petru Gherghel a amintit apoi de figura fericitului Anton Durcovici, care a fost un promotor al acestei asociații și a încurajat membrii consiliului să-l păstreze în amintire

Un cuvânt frumos a fost adresat Consiliului și de către PS Aurel, care și-a exprimat bucuria de a cunoaște asociația și de a simți această prezență calificată în dieceză. Preasfințitul Aurel a insistat pe implicarea în societate, în activitățile cu tinerii, copiii și adulții, activități care pot arunca un germene al educației umane în viața celorlalți. Episcopul Aurel a ținut să explice, de asemenea, că acolo unde nu mai ajung preoții, lucrează cei care se implică în Acțiunea Catolică. În încheiere, ne-a asigurat că binecuvântarea lui Dumnezeu coboară acolo unde se lucrează și se colaborează pentru binele Bisericii.

Împreună cu episcopii, membrii Consiliului au dezbătut și problema lipsei de implicare și de susținere a Acțiunii Catolice din partea unor preoți în comunitatea parohială. PS Petru i-a încurajat pe cei prezenți, amintindu-le că noi, vreme îndelungată, am fost o biserică clericală, iar dacă uneori această lipsă de implicare ne doare, nu trebuie să ne descurajăm. Dacă într-un moment sau altul preotul nu este așa deschis sau este "pretențios", noi, Acțiunea Catolică trebuie să mergem mai departe cu mult curaj și determinare.

La finalul întâlnirii, am fost cu toții complici la grija sfântului Nicolae față de PS Petru și PS Aurel, dăruindu-le un mic cadou care să păstreze în sufletele lor amintirea acestei frumoase întâlniri. Nici episcopii nu au uitat de noi, bogățiilor spirituale pe care le-am primit de la ei fiind delicios însoțite de ciocolată și alte daruri. Suntem recunoscători pentru tot sprijinul pe care asociația noastră îl primește din partea păstorilor diecezei și ne angajăm ca, ghidați de motoul acestui an asociativ, să punem în slujba Bisericii talanții noștri, timpul nostru și ceea ce putem să facem mai bine pentru a avea o Acțiune Catolică și o comunitate diecezană mai vie, mai puternică, mai frumoasă!

Înainte de a saluta și de a coborî binecuvântarea lui Dumnezeu asupra fiecărui membru al Consiliului Diecezan, PS Petru Gherghel a spus celor prezenți:

Să nu fiți descurajați dacă uneori nu vă ies lucrurile! Să aveți mereu curajul de a învinge!

Raluca Cocuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 decembrie: Acțiunea Catolică în vizită la păstorii diecezei


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat