Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: "Bisericile să fie oaze de frumusețe chiar și în contexte degradate"

De Salvatore Cernuzio

Îi citează pe Benedict al XVI-lea, pe Italo Calvino și a sa Laudato si' papa Francisc pentru a-i încuraja pe artiști să se angajeze să facă "oaze de frumusețe", tot mai umane, locurile conviețuirii sociale. În mesajul său pentru a XXI-a Ședință Publică a Academiilor Pontificale, citit de cardinalul Parolin, pontiful se leagă de tema "sugestivă și interesantă" a întâlnirii care se desfășoară la 6 decembrie 2016 la Palatul Cancelariei: Scântei de frumusețe pentru o față umană a orașelor.

"Scântei" pe care papa, în scrisoarea adresată cardinalului Gianfranco Ravasi, invită să se recreeze "în contextele mai degradate și urâțite", prin mici intervenții cu caracter urbanist, arhitectonic și artistic, în așa fel încât să li se redea "un sens de frumusețe, de demnitate, de frumusețe umană mai înainte decât urbană". "Și în periferii - se declară convins pontiful - există urme de frumusețe, de umanitate adevărată, care trebuie știut să se perceapă și să se valorizeze la maxim, care trebuie susținute și încurajate, dezvoltate și răspândite".

Pentru aceasta, de exemplu, "este necesar ca edificiile sacre, începând de la noile biserici parohiale, mai ales cele situate în contexte periferice și degradate, să se propună, chiar și în simplitatea și esențialitatea lor, ca oaze de frumusețe, de pace, de primire", subliniază Bergoglio, probabil cu referință la acel filon modernist care a ciopârțit fețele atâtor biserici din Italia și din lume.

În schimb, bisericile, tocmai pornind de la arta și arhitectura lor, trebuie să favorizeze cu adevărat "întâlnirea cu Dumnezeu și comuniunea cu frații și surorile, devenind astfel și punct de referință pentru creșterea integrală a tuturor locuitorilor, pentru o dezvoltare armonioasă și solidară a comunităților".

"A avea grijă de persoane, începând de la cei mai mici și lipsiți de apărare, și de legăturile lor zilnice, înseamnă în mod necesar a avea grijă și de mediul în care ei trăiesc", afirmă Francisc. "Gesturi mici, acțiuni simple, mici scântei de frumusețe și de caritate pot să vindece, «să refacă» un țesut uman, în afară de cel urbanist și ambiental, adesea sfâșiat și divizat, reprezentând o alternativă concretă la indiferență și la cinism".

Așa cum afirma în Laudato si': "A acorda atenție frumuseții și a o iubi ne ajută să ieșim din pragmatismul utilitarist. Când nu se învață să ne oprim ca să admirăm și să apreciem frumosul, nu este straniu că fiecare lucru se transformă în obiect de uz și abuz fără scrupule".

În acest sens, misiunea artiștilor devine "importantă și necesară", cu atât mai mult dacă ei sunt credincioși și "se lasă luminați de frumusețea Evangheliei lui Cristos". Trebuie "să se creeze opere de artă care să aducă, tocmai prin limbajul frumuseții, un semn, o scânteie de speranță și de încredere acolo unde persoanele par să capituleze în fața indiferenței și a urâțeniei", încurajează papa Francisc.

Pentru că, așa cum scria Calvino în Orașele invizibile din 1972, "orașele, ca și visele, sunt construite din dorințe și din frici". Și "probabil atâtea orașe din timpul nostru, cu suburbiile lor dezolante, au lăsat mult mai mult spațiu fricilor decât dorințelor și viselor cele mai frumoase ale persoanelor, mai ales ale tinerilor".

Și Benedict al XVI-lea, în audiența din 2009 acordată artiștilor, în Capela Sixtină, afirma: "Momentul actual este marcat din păcate, în afară de fenomene negative la nivel social și economic, și de o ofilire a speranței, de o anumită neîncredere în relațiile umane, motiv pentru care cresc semnele de resemnare, de agresivitate, de disperare...". Așadar, "ce anume poate reda entuziasm și încredere, ce anume poate să încurajeze sufletul uman să regăsească drumul, să-și ridice privirea spre orizont, să viseze o viață demnă de vocația sa dacă nu frumusețea?".

"Experiența frumosului, a frumosului autentic, nu efemer și superficial - afirma Ratzinger, și Bergoglio este de acord - nu este ceva accesoriu sau secundar în căutarea sensului și a fericirii, pentru că această experiență nu îndepărtează de realitate, ci, dimpotrivă, duce la o confruntare concisă cu trăirea cotidiană, pentru a o elibera de întuneric și a o transfigura, pentru a o face luminoasă, frumoasă".

Așadar arhitecți și pictori, sculptori și muzicieni, cineaști și literați, fotografi și poeți, artiști din orice disciplină, toți "sunt chemați să facă să strălucească frumusețea mai ales acolo unde întunericul și negura domină cotidianitatea". Ei "sunt păzitori ai frumuseții", afirmă episcopul de Roma, "vestitori și martori de speranță pentru omenire", chemați "să aibă grijă de frumusețe". Pentru că "frumusețea va îngriji atâtea răni care marchează inima și sufletul bărbaților și femeilor din zilele noastre".

Pe această cale, voind "să încurajeze și să susțină îndeosebi pe tineri care în domeniul diferitelor arte se angajează să ofere o contribuție serioasă și valabilă la umanismul creștin", papa Francisc a acordat Premiul Academiilor Pontificale, ex aequo, lui Chiara Bertoglio, pentru cercetarea sa în domeniu muzicologic și literar precum și pentru activitatea sa concertistică; și lui Claudio Cianfaglioni pentru cercetarea sa poetică și studierea câtorva semnificative figuri poetice și literare contemporane, între care părintele David Maria Turoldo, cu ocazia centenarului nașterii.

În afară de asta, ca semn de încurajare pentru cercetarea artistică în două domenii muzicale diferite și complementare, papa a acordat Medalia Pontificatului lui Michele Vannelli, maestru de capelă de la bazilica "Sfântul Petroniu" din Bologna, și compozitorului și muzicianului Francesco Lorenzi, fondator al grupului muzical The Sun.

(După Zenit, 6 decembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat